16 maluchow przy pierwszym porodzie!
Moderator: Junior Moderator
Re: 16 maluchow przy pierwszym porodzie!
Dziekuje Zalbi za dobre rady. Bede próbować, wciaz tylko martwi mnie ingerencja w gniazdo, Ninja jest bardzo wyczulona na kontakty małych z 'światem zewnetrznym' ,z drugiej strony jak patrze na to male białe maleństwo to serce sie kraja,jest prawie o połowe mniejszy od reszty.Sama Ninja nie wydaje mi sie byc taka mała, no chyba że znowu jest w ciazy...o zgrozo, załamałabym sie... Bylam wlasnie zobaczyc jak sie spisuje,nadal jest nerwowa i skacze po klatce jak mały szympans...:/
Zamykając ramiona wokół miłości - przekonasz się, że ściskasz samego siebie.
a co do mozliwej ciazy i aborcji to sie to nazywa konkretnie sterylizacja aborcyjna- oprocz maluchow wycinaja takze narzady, w ten sposob moglaby zamieszkac potem z waszym samcem.
ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
No tak, tylko jak chcecie przeprowadzić aborcję u karmiącej samicy? Nierealne. Przestanie karmić, jeśli poddacie ją narkozie i sterylizacji.
Jeśli samica bardzo denerwuje się, gdy zaglądasz do gniazda, rób to tylko wtedy, kiedy ją wypuszczasz z klatki. Jeśli tego nie robisz, to zacznij. Dla samicy będzie to możliwość chwilowego odpoczynku od maluchów, dla Ciebie szansa na sprawdzenie, czy z maluchami wszystko ok. Tylko w żadnym wypadku nie pozwól jej wynieść dzieci poza klatkę.
Jeśli samica bardzo denerwuje się, gdy zaglądasz do gniazda, rób to tylko wtedy, kiedy ją wypuszczasz z klatki. Jeśli tego nie robisz, to zacznij. Dla samicy będzie to możliwość chwilowego odpoczynku od maluchów, dla Ciebie szansa na sprawdzenie, czy z maluchami wszystko ok. Tylko w żadnym wypadku nie pozwól jej wynieść dzieci poza klatkę.
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Matka prawdopodobnie nic zlego im nie zrobi , przy licznym miocie zdarza sie ze ktorys slabszy maluch moze byc mniejszy. Moz tz nie przezyc , ale wyjatkowo rzadko sie zdarza, ze juz omszone maluchy umieraja , ale niestety zdarzyc sie moze i przy nieoswojonej matce nic na to nie poradzisz . W takiej sytuacji odradzam zabieranie wikszych maluchow na jakis czas z gniazda, tak mozna robic przy w miare oswojonej matce. Maluch jesli przezyje do 14 dnia zacznie wyrownywac mase w oparciu o pokarm , ktory wtedy zaczna jesc, tak jak pisano wczesniej niemowlece kaszki, gotowane mieso ( ja zazwyczaj daje kurczaka lub wolowine) gerberki, chrupki kukurydziane, kaszki dla niemowlat, mleko dla niemowląt, jajka gotowane na " srednio" i rozdrobnione. Mysle ze wszystko bedzie dobrze, matke oswoisz potem a maluchy tez spokojnie mozna oswajac dopiero od 14 dnia.
Zreszta samo to, ze czuja twoj zapach i slysza dzwieki ludzi juz sprzyja oswajaniu.
Zreszta samo to, ze czuja twoj zapach i slysza dzwieki ludzi juz sprzyja oswajaniu.
a to nie jest tak, że jeżeli "organizm" jest ponownie w ciąży to traci pokarm?
Tak mi teraz przyszło do głowy, jak to jest?
Tak mi teraz przyszło do głowy, jak to jest?
nie jest zalbi
szczurzyca odchowuje male do 3 tygodni - naogol ciaza u karmiacej szczurzycy jest nieco dluzsza, rodzi nastepny miot goni podrosniete i odchowuje nastepny. Izabela miala tak: dwa mioty po sobie drugi urosl nawet wiekszy , bo juz na Izabelowym a nie sklepowym wikcie.
szczurzyca odchowuje male do 3 tygodni - naogol ciaza u karmiacej szczurzycy jest nieco dluzsza, rodzi nastepny miot goni podrosniete i odchowuje nastepny. Izabela miala tak: dwa mioty po sobie drugi urosl nawet wiekszy , bo juz na Izabelowym a nie sklepowym wikcie.
Los mnie zetknął z Klarysą 16.IX. a według sprzedawców małe urodziła 3 dni wcześniej. Ze sklepu zabrałam ją 06.X. Małe jeszcze wtedy ją doiły. W zasadzie to podkarmiała je prawie do następnego porodu, może przestała ze 2 dni wcześniej. Następny miot urodził się 15.X. czyli 32 dnia od pierwszego porodu. Jednym słowem potwierdzam - samica nie traci pokarmu, będąc w kolejnej ciąży a ta ciąża może zostać przez nią przedłużona.
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Izabela - wypuszczam ja nadal, dzis juz jest troche spokojniejsza, ale za to wydaje mi sie wieksza
(( Wczoraj ukradla jednego malca z klatki i uciekla mi z nim za szafe,na szczescie szybko sie z tym uporalam. Ale nadal nie wiem co robic, jesli jest w ciąży...
Merch, udalo mi sie dzis zagladnac do gniazda wlasnie podczas nieobecnosci mamuski i nie chce zapeszac ale malce chyba miewają sie dobrze, ten najmniejszy tez zyje:)))

Merch, udalo mi sie dzis zagladnac do gniazda wlasnie podczas nieobecnosci mamuski i nie chce zapeszac ale malce chyba miewają sie dobrze, ten najmniejszy tez zyje:)))
ciesze sie, ze wszystkie zyja. Z ciaza nic nie zrobisz, jesli nawet jest w ciazy to miot prawdopodobnie bedzie maly. Mozesz uspic swiezo narodzone maluchy albo pozwolic jej odchowac drugi miot. To musi byc Twoja decyzja.
I miejmy nadzieję, że tak już pozostanie, że mały da radę, że wszystkie dadzą
Moim zdaniem jeśli samica jest w ciąży, nie pozostaje Ci nic innego, jak dbać o nią i czekać... Jeśli zdecydujesz się na zabieg aborcyjny, to po mojemu możesz to zrobić najwcześniej po ukończeniu przez małe co najmniej 3 tygodni, czyli w zasadzie przed samym porodem. Tylko dla mnie jest to wątpliwe etycznie... Ale ja to ja
Musisz podjąć decyzję sama, zgodnie z własnym kręgosłupem moralnym, nie czyimś. Można też uśpić maluchy po porodzie. Tylko dla mnie to też jest wątpliwe etycznie
A może jakimś cudem samica nie jest w ciąży

Moim zdaniem jeśli samica jest w ciąży, nie pozostaje Ci nic innego, jak dbać o nią i czekać... Jeśli zdecydujesz się na zabieg aborcyjny, to po mojemu możesz to zrobić najwcześniej po ukończeniu przez małe co najmniej 3 tygodni, czyli w zasadzie przed samym porodem. Tylko dla mnie jest to wątpliwe etycznie... Ale ja to ja

A może jakimś cudem samica nie jest w ciąży

sterylka aborcyjna w ponej ciazy to po mojemu kiepski pomysl - male a juz dojrzale a macica powiekszona co nie ulatwia operacji, rownie dobrze mozna uspic male po urodzeniu , a matke wysterylizowac za jakis czas.
Jakos nie mam sumienia isc z nią na zabieg aborcyjny, tym bardziej uspienia malych... Jesli jest w ciazy,to tak jak napisaliscie, pozostaje mi tylko czekac i dbac o mamorke, bardziej jednak przeraza mnie sytuacja co bedzie pozniej, jak ja sie z tym wszystkim uporam. Przy pierwszym miocie ciezko mi znalezc domek dla malych, mam jakies obsesyjne sprawdzanie kazdej osoby i w kazdym doszukuje sie terrarysty
Izabela, dałas mi nadzieje z Twoją Klarysą, dala rade z dwoma miotami pod rząd!
Gratuluje mamuśkom
Naczytalam sie ze drugiej ciązy pod rzad samica moze nie przezyc, dlatego sie tak wystraszylam. Eh, te czarne scenariusze... ;>

Ryzyko powikłań zawsze istnieje, niestety, ale czasami należy po prostu zaufać naturze i wierzyć w naturę, nic innego nie pozostaje.
A co do moich 2 miotów, to muszę Cię trochę rozczarować - muszę przyznać, że byłam w dużo lepszej sytaucji, bo Klarysa miała małe mioty - 6 i 4, razem 10 klusek. Ale z drugiej strony sytuacja była tyle gorsza, że na początku stadko było zaświerzbione, więc dochodziły te wszystkie ceregiele, żeby nie przenieść pasożytów na moje inne szczury, a poza tym Klarysa i jej pierwsze dzieci były totalnie dzikie, nieoswojone ani tyci tyci, więc ich oswojenie wymagało ode mnie poświęcenia im całego możliwego czasu. Ale się udało
Więc mówię: warto, naprawdę warto.
Natomiast co do wyboru nowych domów dla maluchów to była...katorga po prostu
Życzę powodzenia i wierzę, że wszystko będzie dobrze
A co do moich 2 miotów, to muszę Cię trochę rozczarować - muszę przyznać, że byłam w dużo lepszej sytaucji, bo Klarysa miała małe mioty - 6 i 4, razem 10 klusek. Ale z drugiej strony sytuacja była tyle gorsza, że na początku stadko było zaświerzbione, więc dochodziły te wszystkie ceregiele, żeby nie przenieść pasożytów na moje inne szczury, a poza tym Klarysa i jej pierwsze dzieci były totalnie dzikie, nieoswojone ani tyci tyci, więc ich oswojenie wymagało ode mnie poświęcenia im całego możliwego czasu. Ale się udało

Natomiast co do wyboru nowych domów dla maluchów to była...katorga po prostu

Życzę powodzenia i wierzę, że wszystko będzie dobrze

Dziekuje Izabela,podniosłaś mnie troche na duchu:) Dziekuje Wam wszystkim 

myslę, że dużo też zależy od liczebności drugiego miotu - bo jeżeli będzie duży...
weź też pod uwage to, czy możesz zostac np z 12 szczurami w domu, bo i tak jest już szczurze przepełnienie i kiepsko o domy. trzeba brac pod uwagę wszystko niestety.
weź też pod uwage to, czy możesz zostac np z 12 szczurami w domu, bo i tak jest już szczurze przepełnienie i kiepsko o domy. trzeba brac pod uwagę wszystko niestety.