Sprawa wygląda tak, że od miesiąca coraz bardziej sie jej pogarsza - stała sie spokojniejsza, mniej żwawa - jeszcze niedawno skakała i biegała a teraz juz nawet nie chodzi. Przedwczoraj jeszcze chodziła, powoli ciągneła swe ciało, od czasu do czasu się przewróciła na bok, ale jakoś szła w swoje ulubione kryjówki. Wczoraj szczurek zaczął przewracać w klatce, a dziś już nawet nie może wstać. Przeturla sie od czasu do czasu, cieżko oddycha i ma wbity wzrok w jedno miejsce, chyba jedno oko ma większe od drugiego. Kilka dni temu jak robiła sie coraz słabsza i mniej żywa myślałem, ze ok - przyszedł jej czas - ma ok 2 lata, ale teraz jak łapkami trzyma sie za pręty klatki i przesuwa się na brzuchu czy na boku i chce z tej klatki wyjść to coś mi nie pasuje - to chyba nie są objawy zdychania. Nie piszczy, nie wydaje żadnych innych odgłosów -nie wygląda na to, że cierpi.
Proszę o jakąś rade czy tak wam umierały szczurki i czy nie lepiej będzie iść z nią na uśpienie?
Moja szczurzyca nie moze się podnieść
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Moja szczurzyca nie moze się podnieść
Jak dla mnie to objawy opisane przez Ciebie budza podejrzenie gruczolaka przysadki, jest to choroba nie uleczalna, poprawe na jakis czas moze przyniesc podawanie sterydu.
Tak czy innacze musisz udac sie do tzw szczurzego weta ( patrz dzial weterynarze), on moze poprowadzic leczenie i ewentualnie pomoc w podjeciu decyzji o eutanazji.
Tak czy innacze musisz udac sie do tzw szczurzego weta ( patrz dzial weterynarze), on moze poprowadzic leczenie i ewentualnie pomoc w podjeciu decyzji o eutanazji.