Moja Frytka,Beata i Farbka

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: Co sie dzieje z moim szczurkiem?!

Post autor: Paul_Julian »

Kaszka to wspaniały przysmak. Posyp im to np. wibowitem ( nieduzo). Tylko musza miec jescze suche jedzonko, żeby scierać ząbki.
No i kombinuj, jak tu z mamą sie ugadac, zeby szczurki miały jak najlepiej.
Sasza&masza daje Ci dobre rady :)

Tak offtopując, może ja ten temat przerobię na Twój ? Napisz nazwę, jaką mu dać , a ja zmienię tytuł wątku i przeniosę do "Nasze Pupile". Bo tak włąsciwie, to on nie pasuje tutaj , a skupia się wokół ogólnie Twojej sytuacji. No i będziesz tu sobie pisał, jak Ci idzie, wklejał zdjecia szczurzynek i takie tam.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Blanny

Post autor: Blanny »

Mi też kiedyś mama rzuciła, że szczur kosztuje 10 zł, to można kupić nowego, zamiast wydawać 200 zł na leczenie. :P (Ona nienawidzi szczurów, bo ogony są ble.) Odpowiedziałam jej na to, że jak moja młodsza siostra znowu zachoruje (jest chorowita), to niech ją wywali na ulice, a zrobi sobie z ojcem kolejne dziecko, bo to całkiem darmowe. Od tamtej pory nie usłyszałam już żadnego komentarza tego typu. :D

sasza&masza dobrze Ci radzi. Podpowiadam jeszcze pobieranie opłaty np. 30 zł za umycie samochodu (jak macie :P ). Odkurzanie, mycie okien, koszenie trawy (jak macie trawnik), wynoszenie śmieci (worek za 2 zł np). :P
<3 Paulie <3 Jimi <3 Nero <3 Dante <3 Fabio <3 Nessie <3 Zero <3
Moje koszmary <3
Axen97

Post autor: Axen97 »

?1:
Tak offtopując, może ja ten temat przerobię na Twój ? Napisz nazwę, jaką mu dać , a ja zmienię tytuł wątku i przeniosę do "Nasze Pupile". Bo tak włąsciwie, to on nie pasuje tutaj , a skupia się wokół ogólnie Twojej sytuacji. No i będziesz tu sobie pisał, jak Ci idzie, wklejał zdjecia szczurzynek i takie tam.
Bardzo dobry pomysl Paul ;) .Zastanowie sie nad nazwa.

2:Dobre rady ;D .Tylko tak to ja kasy nie zyskam :-\ .Jestesmy w strasznie trudnej sytuacji finsnsowej(nie chce dokladnie opisywac...wiecie ze to troche krepujace :-\ ) :( .Ale postaram sie skas wyluskac kase ;D .Na oceny to mame uprosze...kiedys babcia mi taki uklad zaproponowala :D .5-5zl 4-4 zl a 6-10 zl ;D .Dalej kombinuje z wielkim katarem i glupia mysla,ze jutro do szkoly, w dodatku na 8 8) .

PS:Nazwa tego tematu to moze byc np.Moja Frytka i Beata,albo cos w tym rodzaju?
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Axen97 pisze:Na oceny to mame uprosze...kiedys babcia mi taki uklad zaproponowala :D .5-5zl 4-4 zl a 6-10 zl ;D .Dalej kombinuje z wielkim katarem i glupia mysla,ze jutro do szkoly, w dodatku na 8 8) .

PS:Nazwa tego tematu to moze byc np.Moja Frytka i Beata,albo cos w tym rodzaju?
Na oceny to mamy zwykle się zgadzają. Bo to motywuje dziecko do dobrych ocen, i wszyscy są zadowoleni. No i kasę przeznaczasz na szczurki , a nie na jakies bzdury. W sklepach online można kupić sciółki i karmę niemal o połowe taniej.

A nazwa tematu moze być taka, oczywiscie, może byc tez inna , rózne ludzie mają pomysły.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Axen97

Zrobilbym jakies zdjecia,ale jest ciemno i slaba jakosc,a w dodatku teraz przyszla pora na dziczenie i walke :D .Walka wyglada tak:Frytka najczesciej zaczyna,i podskubuje Beate,i runda sie konczy,gdy jedna druga wywali na plecy.Najczesciej wygrywa Beata bo jest wieksza i sprawniejsza ;) .Wszystko trwa w sumie 2-15 min,,ale czasami potrafia pol godziny sie ganiac :D .

PS:Nazwa tematu:Niech bedzie - Moja Frytka i Beata. ;)
Axen97

Re: Moja Frytka i Beata

Dziekuje za przeniesienie ;) .

Co do klatki,to jest jeszcze nie skonczona,ale stoi narazie w niej mala i jak siedze w pokoju,albo gdzies obok to otwieram ta wewnatrz i maja fajny wybieg ;) .Zrobilem pol na pol-zwirek z trocinami.Ale Beata i tak zaraz wszystko poprzewalala ::) .Klatka jest troche obwiazana dutem,przywiazalem do niej 2 czesciowe opakowanie od kredek i slomianke(jakby ktos nie wiedzial to takie slomiane zaslony przywiazane sznureczkami,a szczurki maja niezla frajde(lubia sie po tym wspinac,gryzc to)no i swietnie na tym scieraja sie zombki i pazurki :D .Poki co szczurki nie wiedzialy do czego to sluzy i wygryzly slome ze slomianki i ja jadly ;D .Aha...i gdy one wychodza do wiekszej klatki,to nie za bardzo chce im sie wychodzic(Chyba ze na gore klatki).I tutaj pytanie:Prawie caly dzien biegaja w duzej.Czy moglbym na noc zostawic otwarta wewnetrzna?Nie chce,zeby uciekly :-\ .Glownie dlatego,ze w moim pokoju jest duzo kabli+mnostwo ksiazek do szkoly :-[ .Czy moge im zaufac?
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Jak im zostawisz wyjscie na pokój otwarte, a nie masz zabezpieczonych kabli i wejsc za szafe, to mogą narobić zniszczeń. Ja tam swoim szczurom nie ufam :D Moze być tak, że nic nie pogryzą, a może być tak, ze pogryzą co sie da i jescze się schowają i ich rano nie znajdziesz. Najlepiej je wypuszczać w dzien i miec na oku.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Axen97

No masz racje ;) .Tylko ze one wola szalec w nocy niz w dzien :-\ .Sprobuje je przestawic na "tryb dzienny" :D .
Axen97

Wczoraj Frytka poraz pierwszy z wlasnej woli weszla mi na reke!To przelom :D .Ale dzisiaj sie strasznie buntowaly,jak je probowalem wsadzic do klatki wewnatarz(zeby nie uciekly)Lapalem je z 10 min,a potem probowaly wyjsc z klatki i sie bily :-X .Mama mi mowila,ze w nocy tak stukaly,jakby mialy zaraz rozmatowac klatke,ale ja tam nic nie slyszalem ;D .Jutro 2 WFy w szkole,a ja chory :-[ .Ladnie sie jutro w szkole namecze.Dzisiaj,jutro i w piatek po 7 lekcji :'( .W sumie w tygodniu mam 32 h meczarni :'( :'( .
A szczurki boja sie jeszcze troche glaskania,ale jak tylko moga to liza moja reke tak,ze potem mam cala mokra :D .
Blanny

Rękę mogą lizać, bo brak im witamin. Kup im jakieś wapienko z witaminkami, solami mineralnymi. ;)
Moje koszmary <3
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

I liża , bo Cię lubią :D
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Axen97

Wapienko kupie w najblizszym czasie ;) .Ale Beata wyczaila juz jak sie otwiera dzwicznki od klatki :-\ .Ide sobie zjesc kolacje,wracam patrze:Beata sobie biega w zewnetrznej klatce.Mysle:Jak to?!Przeciez zamknalem dzwiczki?!Okazalo sie,ze sie nauczyla otwierac,i musze teraz zamykac mocniej :P .

PS:Co do witamin:Ta kaszka ktora im dalem wczoraj to byla dla dzieci z duza iloscia witamin ;) .Zdecydowalismy z mama,ze ta kaszke bedziemy im dawac 1 na tydzien.1,5 lyzeczki na tydzien to nie tak duzo ;D .
Blanny

1,5 łyżeczki? Moje nosem by to wciągnęły i zapytały: To była przystawka? ;D No, ale moje są dużo większe niż Twoje..
Co do drzwiczek - polecam zamykanie karabińczykiem. (Takie co są na końcu smyczy do kluczy.)
Moje koszmary <3
Axen97

A i jescze cos... pare dni temu jak wsadzilem twarz do klatki(zeby powachaly ;D)to Beata(Zupelnie nie chcacy)ugryzla mnie w oko.Naszczescie zdazylem je zamknac.Ala,jak bolalo :P .Nos polizala i nawet chciala wejsc do dziurki :D :D (co jej sie nie udalo ::) )Teraz szaleja w wiekszej klatce i co najlepsze-nawet nie maja zamiaru z niej wychodzic :) .Tylko czasami na dach wejda ^-^ .

PS:Karabinczykiem nie musze.Po prostu zamykam o jeden precik dalej ;) .
Awatar użytkownika
zalbi

Post autor: zalbi »

nie rób kaszek na mleku tylko na przegotowanej wodzie. lub mleku - ale sojowym. nie podajemy szczurom mleka krowiego.
Szczur potrzebuje szczura. Taka jest jego natura.
Obrazek
bazarek ciuchowo różnościowy:www
biżu, figurki i inne na zamówienie:www
Zablokowany

Wróć do „Nasi pupile”