To może jest jakaś nadzieja
Bo na razie - dziwnie jest.
Herman i Misiu jakby powrócili do przeszłości – w tej co teraz klatce mieszkali na samym początku szczupakowa. I oto znów mają ją tylko dla siebie. Wyglądają jednocześnie biednie i wzruszająco kiedy tak z musu polegują w jednym hamaku, doglądają się nawzajem, odzwyczajeni od tak małej przestrzeni.
Kiedy wracam do domu śpią jeszcze. Herman jak tylko poczuje dłoń wyciąga się pod nią, przekręca na grzbiet, przeciąga i zaczyna głośno mlaskać. Misiowi, którego mowa ciała zawsze była bardziej powściągliwa, wystarcza pieszczota w łepek i grzbiet. Wieczorami zabieram ich do siebie i znów jest tak jak kiedyś, że podsuwam rękę, po której przedreptują prosto pod kołdrę. Herman zostaje i ryje w pościeli, Miś daje nura pod tapczan, a jeszcze lepiej
w tapczan. Witalis stworzył tam norę-bajkę - przez całą szerokość wezgłowia ! (dziś właśnie sięgnął wylotu i na tyle to go zaskoczyło, że na ten dzień przerwał pracę i poszedł podumać na parapet; strasznie jestem ciekawa co ma dalej w planach

).
Większą część nocy Herman z Misiem właśnie tam spędzają, oszczędzając mi strachu, że któregoś zmiażdżę we śnie, bo niezwyczajna jestem mieć takie małe-w pościeli-pałętające się
U pozostałej trójki atmosfera cały czas napięta. I nawet jak wszyscy wylądują w jednym hamaku (co się zdarza) ma się wrażenie, że bardzo im jeszcze do siebie daleko. Witalis maluczko się integruje, Dżum kontynuuje swoje schizy, Ulrika ukochałaby cały świat, ale miast grzać delikatne ciałko między swoimi olbrzymami, częściej pozostaje jej bezradnie patrzyć jak ci drą koty

. Nikt malutkiej nie wyiska pod gardziołkiem jak Herman i Miś, nie poczochra po grzbiecie, co tak bardzo lubi. Spotyka się z dużymi na wybiegu, posyłam ją do ich klatki, ale to nie to samo
Chciałabym mieć je wszystkie z powrotem razem, a to jeszcze tyle czasu
ostatnie zdjęcia z dużej klatki, z którą jednak się pożegnamy całkowicie:
Ur-myszoskoczek
skoczek innego rodzaju
Ur-przycupnięty
powrót Misia
i obecnie
Herman i Miś

trójca
i takie tam z fotela