Fikus - czy jest trujący?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Fikus - czy jest trujący?
Nie wiedziałam gdzie umieścić ten temat ale chyba ten dział będzie odpowiedni...
Ok kilku dni Klusek zaczął dosłownie WSZYSTKO jeść, podgryzać. Mam w pokoju fikusa (nie wiedziałam że jest trujący) z resztą wcześniej nie obchodził moich panów. Lecz niestety przed chwilą przyłapałam Kluska na jedzeniu go. Co zrobić, czy coś mu się stanie? Proszę o szybką odpowiedź żeby w razie co szybko udać się do weterynarza.
Ok kilku dni Klusek zaczął dosłownie WSZYSTKO jeść, podgryzać. Mam w pokoju fikusa (nie wiedziałam że jest trujący) z resztą wcześniej nie obchodził moich panów. Lecz niestety przed chwilą przyłapałam Kluska na jedzeniu go. Co zrobić, czy coś mu się stanie? Proszę o szybką odpowiedź żeby w razie co szybko udać się do weterynarza.
Ze mną:
za TM: Ogryzka, Walenty, Bubu, Klusek.
Re: Proszę o szybką odpowiedź!
jesli jadl ficusa teraz daj mu wegiel lekarski z woda lub kefirem
Podałam mu to. Wielkie dzięki za pomoc.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne że on wszystko je? plastiki różnej maści, glany, odzież, kable i dużo innych rzeczy które do jedzenia się nie nadają. Nie robił tak wcześniej. Dodam bo może to mieć wpływ że do dziś brał leki na robale.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne że on wszystko je? plastiki różnej maści, glany, odzież, kable i dużo innych rzeczy które do jedzenia się nie nadają. Nie robił tak wcześniej. Dodam bo może to mieć wpływ że do dziś brał leki na robale.
Ze mną:
mysle ze to normalne, ale starj sie ograniczac mu dostep do niejadalnych rzeczy
Wcześniej też podgryzał ale nie w takim stopniu jak teraz. Pilnuje go ale jak widać wystarczy sekunda nieuwagi...
Miałam zawał normalnie po telefonie do mamy że ten kwiat kwiat jest trujący... W każdym razie jeszcze raz Ci dziękuję z całego serca!
Miałam zawał normalnie po telefonie do mamy że ten kwiat kwiat jest trujący... W każdym razie jeszcze raz Ci dziękuję z całego serca!

Ze mną:
mam nadzieje ze nic mu nie bedzie, wegiel nie jest specyficzna odtrutka, natomiast absorbuje wiekszosc substancji i nie dopuszcza do ich wchlaniania się
Będę go zatem obserwować i jeśli zacznie się dziwnie zachowywać pojadę do weterynarza.
Ze mną:
Spróbuj dawać mu więcej suchego chleba, wapna. Gdzieś ząbki tępić musi, a że zjada wszystko, to normalne - poznaje świat.
Fikus (beniaminek jak rozumiem) raczej trujący nie jest. Przynajmniej moim nic po nim nie było.
Fikus (beniaminek jak rozumiem) raczej trujący nie jest. Przynajmniej moim nic po nim nie było.

Wapienko ma, suchy chleb dostaje i ostatnio zciera zęby na prętach klatki...
http://toptropicals.com/pics/toptropica ... decora.jpg Takim się pożywił...
http://toptropicals.com/pics/toptropica ... decora.jpg Takim się pożywił...
Ze mną:
Może to to?Mielia pisze:Dodam bo może to mieć wpływ że do dziś brał leki na robale.
A może same robale mu tak dokuczają że go niestety boli i gryzie w celu "uśmierzenia" bólu?

Filipek [`], Kuodzio Synek M.[`], Oli [`], Frankie [`], Tobiasz[`], Noel[`], Lijam[`], Adrian[`], Robert[`], Artur[`], Gem[`], James[`], Chris ['], Alan ['], Nicky, Lennon, Paul, George
Opaki
Nie ma już robaków
Dość szybko zostały zdiagnozowane i wyleczone.

Ze mną:
Hm, to może ten preparat się jeszcze utrzymuje w organizmie i tak na niego reaguje?Mielia pisze:Nie ma już robakówDość szybko zostały zdiagnozowane i wyleczone.
Dość dziwne...

Filipek [`], Kuodzio Synek M.[`], Oli [`], Frankie [`], Tobiasz[`], Noel[`], Lijam[`], Adrian[`], Robert[`], Artur[`], Gem[`], James[`], Chris ['], Alan ['], Nicky, Lennon, Paul, George
Opaki
Nie wiem. Może to też ma wpływ że jest ślepy i postanowił intensywniej poznawać świat ;pChyna pisze:Hm, to może ten preparat się jeszcze utrzymuje w organizmie i tak na niego reaguje?Mielia pisze:Nie ma już robakówDość szybko zostały zdiagnozowane i wyleczone.
Dość dziwne...
Ze mną:
Jest ślepy?Mielia pisze:Nie wiem. Może to też ma wpływ że jest ślepy i postanowił intensywniej poznawać świat ;pChyna pisze:Hm, to może ten preparat się jeszcze utrzymuje w organizmie i tak na niego reaguje?Mielia pisze:Nie ma już robakówDość szybko zostały zdiagnozowane i wyleczone.
Dość dziwne...
To może wyjaśniać!

Opaki
Re: Fikus - czy jest trujący?
Prawdopodobnie jest ślepy od urodzenia.
Ze mną: