Moja Frytka,Beata i Farbka

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Blanny

Re: Moja Frytka i Beata

Post autor: Blanny »

'Swoją mieszanką'... Czyli czym?
Zbożem i kukurydzą?

Dobre karmy, które można kupić gotowe w sklepie, zawierają odpowiednią ilość składników pokarmowych oraz witamin dla każdego rodzaju zwierzęcia. Własne mieszanki często są ubogie w niektóre witaminy/składniki pokarmowe lub mają ich za dużo, co może być niebezpieczne.
<3 Paulie <3 Jimi <3 Nero <3 Dante <3 Fabio <3 Nessie <3 Zero <3
Moje koszmary <3
Axen97

Post autor: Axen97 »

.Ostatnio kupiłem Niemeckie kolby z miodem,i szczurciom bardzo smakowały...były 2 i poszły w tydzień...
A zgadnijcie,jaki teraz mają domek ;D .Wcześniej miały zabawke plastikową,taką do wrzucania klocków w odpowiednich kształtach w formie domku z kominkiem :P .
Axen97

Dobra,i tak nie zgadniecie...
Stara menażka wojskowa ;D .Początkowo ładowały siana ile wlezie,ale teraz Frytka lubi tam spać.Moją mieszanką było ostatnio musli owocowe ze słonecznikiem,ale sie skończyła i trzeba coś wymyślić do wypłaty...
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Axen, musli owocowe jest za słodkie.
Spójrz tu http://szczury.org/viewtopic.php?p=659788#p659788 . To jest przykładowy skład dobrze dobranej własnej mieszanki. Ile z tego zawiera Twoja mieszanka?
Naprawdę , o wiele taniej i zdrowiej wyjdzie Cię kupno w internetowym sklepie kilkukilowej paczki Tima Rattima. I do tego wtedy mozesz dodać warzywa jako dodatek , albo od czasu do czasu płatki kukurydziane ( tylko uwaga na wzdęcia).
Kolby mają rózne dodatki smakowe, dlatego sporo szczurów je zjada czasem w jedną noc :)
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

musli owocowe, serio, to już chyba lepszy megan ::)
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Blanny

alken, no co Ty. Według zuzki to przecież wspaniała jakościowo 'karma', ta jego mieszanka. ::)
Moje koszmary <3
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

alken pisze:musli owocowe, serio, to już chyba lepszy megan ::)
Zgadzam sie całkowicie. Megan kiedys było dobre, jak na rynku nie było nic z drozszych karm. Potem zaczeli dodawac duzo fistaszków ziemnych , sztucznych chrupek i często się trafiały mole.

Robienie mieszanki mogę przyrównac do przyrządzania w domu gerberków. Moze wychodzi odrobinę taniej, ale czas jaki się w to włozy jest kompletnie nieadekwatny.
Inna sprawa jesli ma sie dostep do zbóz i ziaren. te ziarna z animalsa czy witapolu są za suche i nie nadają sie do mieszanki.

A jedzenie musli owocowego czy tanich karm to tak jakby sie cały czas jadło słodkie rzeczy albo cały czas fast foody. Jest to bardzo niezdrowe.

Zuzka, nie pozwalaj sobie wciskać kitów. Naprawdę lepiej jest poczytac forum, po to piszemy rózne rzeczy , o karmach , ściółce i zdrowiu. Nie piszemy tego ot tak , jak na blogassku.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Axen97

Frytka musi chyba przejść na diete,bo Beata jest ciut starsza a wygląda jak patyczak przy Frytce!Frytce też sie tyłek często zaklinowuje,jak wychodzi przez pręty.Nigdy ich nie ważyłem,bo nie mam w domu żadnej wagi.A musli owocowe irmy Nestle to przecież może być,no ale nie na dłuższą mete.
Kiedyś dostały otręby pszenne i bardzo im smakowały,a szczególnie Beacie(i mi też :P ).
Jak sie uda,to w piątek będzie wet,ale trzeba iść też do kościoła na 18:00.Nie było żadnego ogłoszenia,że przełożone z dzisiaj,i znowu szedłem przez pół miasta w tą i z powrotem.Ale ja mam do wszystkiego daleko....do lekarza 3 km.... :-X
Blanny

Może po prostu Frytka rośnie? Nikt nie powiedział, że będą rosły równo.
Poza tym, karmiłeś je tylko mussli, które jest jak dla nas fastfood - jakbyś codziennie jadał tylko hamburgery i frytki, też byś się roztył. :P
Moje koszmary <3
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Musli owocowe nie. Żadne. Nawet takie Fitness.
Otręby mogą być, ale jako dodatek. Spójrz wyżej na link z mojego postu na prawidlowy skład mieszanki.
Szczurki ( i inne zwierzaki) to nie ludzie , mają zupełnie inne potrzeby żywieniowe.

Nie rób im żadnej diety. One jeszcze rosna , potrzebują jedzenia i to dobrego jedzenia. Skoro wychodzi przez prety, to jescze nie jest za gruba. Ile ona może mieć ? 100 gram ? raczej nie wiecej :)

http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... tima/31175 Tu masz link do Timy. Taka wielka paczka wystarczy spokojnie na kilka miesiecy . szczurek potrzebuje łyzkę stołową na dzień. W czerwcu zamówiłem 10 kg tej karmy , i przy 5ciu szczurach jescze mi zostało 3-3.5 kg. Więc naprawde sie to opłaca . I masz pewnośc , że dostają bardzo dobre i zdrowe jedzonko :)
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Blanny

Paul_Julian pisze:W czerwcu zamówiłem 10 kg tej karmy , i przy 5ciu szczurach jescze mi zostało 3-3.5 kg. Więc naprawde sie to opłaca . I masz pewnośc , że dostają bardzo dobre i zdrowe jedzonko :)
O raju.. Czyli jednak z moimi coś jest nie tak.. Przy trzech szczurach 2,5 kg nawet na miesiąc mi nie starcza.. Czemu moje się tak obżerają, a Twoje nie? :P
Moje koszmary <3
Awatar użytkownika
mikanek

Post autor: mikanek »

2,5 kg karmy na miesiąc :o ja kupuję mały xtravital i spokojnie do miesiąca pociągnie przy trzech szczurach...z tym, że moje dziewczyny zdecydowanie wolą dodatkowe jedzenie (ryż, makaron, gerberki itd itp)
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Blanny

Jak kupowałam tą dużą paczkę beaphara care +, 700 gram bodajże, to starczało mi na tydzień, czaaasem półtora. Może samce po prostu więcej jedzą..?
Moje koszmary <3
Axen97

Ja robie tak,że jedzenie zmieniam im najczęściej przy zmianie trotów,bo mają dużą(bardzo dużą)miske.
Łzka stołowa?Paul,im 3 łyżki na pół dnia nie wystarczy... :P
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

im 3 łyżki na pół dnia nie wystarczy... :P
Gdyby jadły pożywne, syte i odpowiednie jedzenie, to łyżka mogłaby starczyć.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Zablokowany

Wróć do „Nasi pupile”