Witam!
Przeczytałam praktycznie każdy temat o oswajaniu, jednak dalej nie wiem co zrobić, więc piszę.
Fomę mam od 3 dni, zaadoptowałam go z ogłoszenia od jakiejś dziewczyny z domu - w ogłoszeniu była mowa o szczurku 2 miesięcznym, oswojonym, płci męskiej oddawanym z powodu alergii właściciela. Odbierając Fomę okazało się, że jest dorosłym, pełnowymiarowym szczurem pływającym w odchodach bez świeżej wody i choćby suchej karmy. Zrobiło mi się paskudnie żal i wzięłam. Płeć szczurka jest nieznana, jutro idę do weterynarza poleconego na forum, właśnie w celu ustalenia tego i ogólnych oględzin - dodam, że Foma kicha i strasznie się drapie.
Po przyniesieniu do domu pierwsze co zrobiłam to była próba wywabienia Fomy z klatki - jako, że miał/miała być oswojona pewnie wsadziłam rękę, dałam się powąchać i chciałam wziąć na ręce, żeby wyciągnąć i puścić na rozeznanie. Wtedy zaczęły się piski, gryzienie i wyrywanie. Pomyślałam ok, będzie chcieć wyjść - wyjdzie. Zaniosłam klatkę do wanny, zdjęłam górę, samą kuwetę zostawiłam. Kiedy Foma zdecydował się wyjść zabrałam kuwetę, weszłam ja. Dodam, że jest to szczurek bardzo żywy poza klatką, ciekawski i tak też było w wannie, zwiedził każdy jej centymetr łacznie ze mną, robił to oczywiście zębami, do krwi. Nakrywając go rękoma zastygał w bezruchu, powoli zasypiał, jednak tylko chciałam go dotknąć znów zostawiał ślady zębów. Z wpełznięciem do rękawa i spaniem pod bluzą problemów nie miał, do wyczyszczonej i odpowiednio powiększonej klatki wracać nie chciał.
Klatkę traktuje jako swoje terytorium, nie toleruje tam mojej ręki. Jeśli nie chce wyjść, lub widzi mnie na horyzoncie nie wyjdzie, chyba, że przekupię go jabłkiem, które porywa z taką szybkością, że nie zdążę go nawet zatrzymać, wraca do klatki i tam je. Gerberka z łyżeczki zlizuje, jednak chociaż jedna łapka musi być w klatce. Jak nie ma mnie w pobliżu (robię mu wybieg - ograniczam znaczną część pokoju, po której sobie biega i zwiedza tereny jeszcze nie poznane) jest najwspanialszym i najsłodszym szczurkiem na świecie. Ręki boi się jak diabeł święconej wody, nie ma mowy o jakimkolwiek dotykaniu z mojej strony, poza tym pierwszym spontanicznym zwiedzaniem wnętrza rękawa, przy każdej próbie zostaję dotkliwie pogryziona. Ba, nawet nie muszę próbować, znajdzie jakąkolwiek część mojego ciała w zasięgu wzroku - jest pewne, że zatopi tam zęby.
Czasem sam podchodzi do wyjścia z klatki i trąca łapką żebym otworzyła, otwieram, wychodzi jednak jak najdalej ode mnie, taki mały indywidualista.
Nie wiem czy jest nieprzyzwyczajony do obecności i dotyku człowieka, czy ktoś mu zrobił krzywdę, czy gryzienie to jego ulubiona rozrywka. Przegryza się nawet przez rękawiczki, skarpetki (te uwielbia, jedną mi ściągnął i zaciągną do klatki w celu umoszczenia legowiska). Nie wiem jak mam sobie z nim poradzić, czy stosować metodę "na siłę" czy "po dobroci"? Plan jest taki, aby oswoić Fomę i znaleźć mu przyjaciela, ale nie wiem czy to będzie takie proste.
Problem z Fomą
Moderator: Junior Moderator
Re: Problem z Fomą
Dopóki jako tako się nie zaprzyjaźnicie nie puszczaj go na wybiegi. Ty, Twoje kolana, Twoja bluza.... to powinny być jedyne wybiegi na początek ... Jak będzie biegał samopas, nie będzie się oswajał z Tobą.. (bo niby po co?). Z tego co wyczytałam, nie jest z nim aż tak źle... dużo cierpliwości... troszkę czasu i chęci.. na pewno go/ją oswoisz (u dorosłych szczurków jajka są bardzo widoczne). Możesz dać swoje znoszone ubranie nadające się do zniszczenia do jego klatki... niech czuje Twój zapach i niech się przyzwyczai że ten zapach jest również na "jego terenie" ...
Po za tym szczur to zwierzę stadne... on MUSI mieć towarzysza tej samej płci ... Jak towarzysza mu sprawisz, łatwiej będzie go oswoić i zaoszczędzisz mu "męki psychicznej" jaką jest samotność.
Po za tym szczur to zwierzę stadne... on MUSI mieć towarzysza tej samej płci ... Jak towarzysza mu sprawisz, łatwiej będzie go oswoić i zaoszczędzisz mu "męki psychicznej" jaką jest samotność.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Aaaa i jeszcze jedno ... 3 dni to na prawdę nie dużo .... Ja mam swoje szczurki od konca lipca...
Jeszcze całkiem oswojone nie są (fakt, nie boją się, przychodzą do mnie na wybiegach, bawią się ze mną... ale nie ma jeszcze 100%owego, bezgranicznego zaufania...). Na oswajanie potrzeba czasu 

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Doładnie tak jak wyżej: nie puszczaj na wybiegi przed oswojeniem szczurka; jak to chłopak to ma jajka, a jak nie ma jajek to dziewczyna.
Możesz kupić rękawice szklarskie lub hutnicze. Pod spód zwykłe rękawiczki z włóczki. Lepsze sa szklarskie. Szczuras nie przegryzie sie przez nie.
Ja używam tych rękawic http://glass24.pl/p-4205/rekawice-szkla ... 60492.html . Do nich sa zarękawki http://glass24.pl/p-5208/zarekawek-szkl ... 60491.html . Tego szczuras nie przegryzie. Tylko pod spodem zakładaj zwykłe rękawiczki i długi rękaw.
Ja, tak ubrana nie poczułam, że mój wielkoszczur gambijski chwycił mnie zębami za rękę. A wiem, że mnie złapał, bo widziałam.
Możesz kupić rękawice szklarskie lub hutnicze. Pod spód zwykłe rękawiczki z włóczki. Lepsze sa szklarskie. Szczuras nie przegryzie sie przez nie.
Ja używam tych rękawic http://glass24.pl/p-4205/rekawice-szkla ... 60492.html . Do nich sa zarękawki http://glass24.pl/p-5208/zarekawek-szkl ... 60491.html . Tego szczuras nie przegryzie. Tylko pod spodem zakładaj zwykłe rękawiczki i długi rękaw.
Ja, tak ubrana nie poczułam, że mój wielkoszczur gambijski chwycił mnie zębami za rękę. A wiem, że mnie złapał, bo widziałam.
po oględzinach stwierdzam, że Foma jest jednak dziewczynką 
nie wiem czy rękawiczki to taki dobry pomysł, gołego ciała nie gryzie tak mocno jak ubranego. Potrafi się przegryźć przez 2 skarpetki do krwi, a nieubranych części po prostu nie bierze do pyszczka, bo sie ich boi.

nie wiem czy rękawiczki to taki dobry pomysł, gołego ciała nie gryzie tak mocno jak ubranego. Potrafi się przegryźć przez 2 skarpetki do krwi, a nieubranych części po prostu nie bierze do pyszczka, bo sie ich boi.