A więc tak...
Przyznam, ze przeszukiwałem to forum w poszukiwaniu różnych ciekawych wskazówek, ale nie natknąłem się na tą, która obecnie mnie interesuje. Otóż od początku września mam szczura (samca) Jest już w miarę duży, oswojony i całkiem grzeczny. Jednak to że chodzę do liceum i mam mało wolnego czasu kończy się na tym, ze wyjmuje szczurka mniej więcej co 3 dni. Ma ogromną klatkę i dużo przestrzeni (robię mu mnóstwo zabawek gdy mam chwilkę wolnego) Jednak to nie o tym chciałem rozmawiać Wpadłem na pomysł aby dokupić mojemu szczurowi przyjaciela tej samej płci. Nie wiem jednak czy się do niego przyzwyczai, czy nie będą między sobą rywalizować. Mój szczur ma około 5 miesięcy i chciałbym wpuścić mu do klatki trochę młodszego szczura. Powiedzcie mi czy to dobry pomysł i jak ma postępować z dwoma szczurami.
Istnieje też możliwość, ze kupie dwa szczury aby zrobić takie moje szczurze trio ^^
Przyjaciel
Moderator: Junior Moderator
Re: Przyjaciel
Dołaczenie dwóch maluchów to dobry pomysł.
Niestety nie da się po prostu wsadzić do klatki dwóch nowych lokatorów.
Należy przeprowadzic procedurę łączenia. Na ten czas bedzie Tobie potrzebny albo duży transporter, albo druga klatka.
Jeżeli nie masz czasu codziennie wyciągac szczurków, to rozmawiaj z nimi kilka razy dziennie. W przeciwnym razie mogą zdziczeć i zapomna czym jest dotyk człowieka.
Tak przy okazji, podaj proszę wymiary klatki.
Niestety nie da się po prostu wsadzić do klatki dwóch nowych lokatorów.
Należy przeprowadzic procedurę łączenia. Na ten czas bedzie Tobie potrzebny albo duży transporter, albo druga klatka.
Jeżeli nie masz czasu codziennie wyciągac szczurków, to rozmawiaj z nimi kilka razy dziennie. W przeciwnym razie mogą zdziczeć i zapomna czym jest dotyk człowieka.
Tak przy okazji, podaj proszę wymiary klatki.
Jeżeli boisz się brać malucha to poszukaj w adopcjach szczurasków w podobnym wieku 
Np. teraz będzie wielu samców do adopcji w wieku 2-3 miesiące.
Myślę, że towarzystwo będzie najlepszym rozwiązaniem
Twój szczur nie będzie się nudził i będzie zadowolony.
Tylko pamiętaj, że nie odrazu się pokochają! Przyzwyczajaj ich do siebie, zapach, spotkania w pokoju. A przy łączeniu dobrze wyszoruj klatkę i dla lepszego efektu poprzestawiaj w niej graty

Np. teraz będzie wielu samców do adopcji w wieku 2-3 miesiące.
Myślę, że towarzystwo będzie najlepszym rozwiązaniem

Tylko pamiętaj, że nie odrazu się pokochają! Przyzwyczajaj ich do siebie, zapach, spotkania w pokoju. A przy łączeniu dobrze wyszoruj klatkę i dla lepszego efektu poprzestawiaj w niej graty

-
http://allegro.pl/klatka-60x40x70-dla-s ... 51721.html
Mam klatkę prawie taką samą jak ta wyżej... Tylko urządziłem ja trochę. Gałęzie, jakieś szmaty pozwijane, papierowe rury, gazety, dwa hamaki...
Myślę, ze będzie im wygodnie.
Nie boję się kupować maluszka tylko nie wiem czy tak jest dobrze... Załóżmy, że przyszedłem z małym ze sklepu. Prosiłbym o krótki poradnik co mam teraz robić aby zwierzaki się zaprzyjaźniły?
Mam klatkę prawie taką samą jak ta wyżej... Tylko urządziłem ja trochę. Gałęzie, jakieś szmaty pozwijane, papierowe rury, gazety, dwa hamaki...
Myślę, ze będzie im wygodnie.
Nie boję się kupować maluszka tylko nie wiem czy tak jest dobrze... Załóżmy, że przyszedłem z małym ze sklepu. Prosiłbym o krótki poradnik co mam teraz robić aby zwierzaki się zaprzyjaźniły?
- gruszka1990
Nie kupuje się szczurów w sklepie zoologicznym, ponieważ są trzymane w złych warunkach. Takie szczury często są chore i zestresowane. Nie lepiej wziąć szczurka od kogoś z "wpadki" ? Jest mnóstwo adopcji, wystarczy poszukać w wątku na forum. Będzie ci na pewno łatwiej łączyć maluchy, i szybciej, bo nie będziesz musiał ich już oswajać
Życzę powodzenia 

Obecnie przy mnie trzy dzielne siostrzyczki: Wiki, Gruba, i Lejla <3 oraz kot o imieniu Kot =)
Za TM: Maciuś, Wojtuś i Grysia[']
-
Ja właśnie zaczynam szukać domu dla chłopaków, których przygarnęłam jakiś czas temu. Niestety odkąd się u nas pojawili pogorszyły mi się objawy alergii (a nic innego nie zmieniałam w swoim otoczeniu), więc muszę znaleźć im nowy dom.
Są w mniej więcej podobnym wieku, co Twój szczuras, bardzo ze sobą zżyci i, co najważniejsze, zdrowi.
Mieszkam w Warszawie.
Są w mniej więcej podobnym wieku, co Twój szczuras, bardzo ze sobą zżyci i, co najważniejsze, zdrowi.
Mieszkam w Warszawie.
[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka