Temat archiwalny Karm polecanych - nieaktualny!
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Karmy POLECANE
http://www.planeta-zoo.pl/verselelaga-r ... =22_26_118 sądzicie ze to beda jadły
?

- UprzejmaCegła
Versele Laga to dobra karma, a Euro zoo to szajs [nie polecam].
- zuzka-buzka
Więc, będąc w sklepie zobaczyłam Niemiecką karmę Nager-Menue artgerchte vollwerkost, była nawet dosyć tania, więc ją kupiłam, tak na "spróbowanie". Opis wyglądał bardzo fajnie (Nager-Menue to doskonała mieszanka wzbogacona w lucernę, dojrzałe nasiona zbóż oraz suszone owoce. Obok wysokowartościowych substancji odżywczych zawiera w swoim składzie związki mineralne oraz witaminy. Starannie dobrane surowce stanowią źródło cennych substancji balastowych pozytywnie wpływających na procesy trawienne. Specjalnie dobrane składniki zapewniają, że mieszanka jest wyjątkowo smaczna i chętnie pobierana. Nager-Menue zadba o dobrą kondycję oraz długie życie Twojego pupila. Zawartość: 11,5% białko surowe, 3% tłuszcz surowy, 12% włókno surowe, 5% popiół surowy. Wit. A, E, C i D3.), więc kupiłam jedną paczkę, aby w domu otworzyć i zobaczyć, jak to w rzeczywistości wygląda. Powiem szczerze, że karma wygląda bardzo fajnie, nic się nie "świeci" (np. kolorowe chrupki) i nie ma "ostrych", sztucznych kolorów. Szczurom faktycznie smakuje. Do tego daję im małosłodkie musli, również niemieckiej firmy oraz mieszankę kilku rodzai gryzoniowego Versele-Laga. Chłopy jedzą ją z chęcią, ale nie znów jakby nigdy karmy nie widzieli. Osobiście polecam ją. Szczury również. 

Alex [*][/color][/b] i Marty [*][/color][/b] u mnie od 09.10.10 Eldo od 11.11.10 Belusia [*][/color][/b] od 08.04.11 Jinxx od 24.05.12 Sykes i Danny od 25.09.12
- zuzka-buzka
A i zapomniałam dodać - ważne, żeby dawać bardzo dużo owoców i warzyw, codziennie + ziółka. 

Alex [*][/color][/b] i Marty [*][/color][/b] u mnie od 09.10.10 Eldo od 11.11.10 Belusia [*][/color][/b] od 08.04.11 Jinxx od 24.05.12 Sykes i Danny od 25.09.12
- szczuruleczka
No ja neistety nie mialam ostatnio wyboru i musiałam kupić Megana - wszystkie sklepy pozamykane, tylko ten jednen,a był tam tylko Megan... Na wagę. Zajrzałam, nie było pleśni ani robactwa. Szczurom smakuje <wiem wiem> pachnie ładnie, ale jak się tlyko ta skończy to kupię znów Versele laga (ostatnio jak byłam w Złotych tarasach to wściekal wyszłam jak osa bo wszystko drogie jak cholera, jedyne dobre żarcie chyba 30 zł neiduża paczka <ale dobrej firmy żarło, nei pamiętam nazwy...> kiedys chrupki z miesem VL kosztowały 17 zł... Oj o za czasy...
Klara & Luna - za TM [*]
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
- szczuruleczka
Sorka za posta pod postem,a le zapomniałam dodać ze oczywiście megana wymieszałam z ziółkami dla szczurów polecanymi przez http://szczury.org/ 

Klara & Luna - za TM [*]
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
- zuzka-buzka
Szczuruleczka, nie jak się skończy, tylko jak sklepy otworzą. Megan to chyba najgorsze świństwo. Już lepszy Vitapol..

- szczuruleczka
zuzka-buzka pisze:Szczuruleczka, nie jak się skończy, tylko jak sklepy otworzą. Megan to chyba najgorsze świństwo. Już lepszy Vitapol..
No jak się skończy święto

Klara & Luna - za TM [*]
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
Prochacki [']
Hera [']
Sana [']
Fred [']
- zuzka-buzka
Na szczęście nic im się nie stanie jak pojedzą 3 dni Megan.
To chyba trujące nie jest, nie?
Zdrowia dla szczurków i leć po karmę. 

- UprzejmaCegła
Karmy z niższych półek stają się "trujące" gdy nasze szczurki systematycznie je jedzą, natomiast jedna czy dwie "dawki" tego świństwa nie zaszkodzą.zuzka-buzka pisze:Na szczęście nic im się nie stanie jak pojedzą 3 dni Megan.To chyba trujące nie jest, nie?
Zdrowia dla szczurków i leć po karmę.
szczuruleczka - wyjmij wszystkie kolorowe chrupki z karmy
bo to one są najbardziej chemiczne.

- greenfreak
Nie demonizujmy aż tak - mój pierwszy szczur żył w dobrym zdrowiu 2,5 roku jedząc Vitapol. Megany, Vitapole czy inne Animalsy to nic, czym powinno się karmić zwierzęta, ale jedna paczka nie zrobi krzywdy, o ile jedzenie nie jest popsute. Marnować też się nie powinno, skoro już jest w domu. W dodatku to w dużej ilości zwykłe ziarno.
szczuruleczka, w Złotych Tarasach w Kakadu jest normalnie VL po 18 zł albo 19 zł, więc nie bardzo wiem, o co Ci chodzi. 26 zł kosztuje paczka ta wielka, ale nie ma dla szczurów tego rozmiaru opakowań tam (tylko dla świnek, królików i szynszyl). Jednakże VL dla szczurów w tej mniejszej paczce jest tam ZAWSZE, bo ja się tam właśnie zaopatrzam. No i jest z lepszych też oczywiście beaphar care +, ale on oczywiście troszkę droższy. Nie mniej VL też tam jest i wcale nie po 30 zł, więc nie wiem, o co Ci chodzi.. 

ktoś tu kiedyś pisał o Tropifit Rat i akurat dopadł mnie kryzys zooplusowy, musiałam coś kupić (VL odpadło w przedbiegach, pół kilo za 20 zł to one w niecały tydzień opchną) i wybrałam tropifit (7,80 za 500gr)
karma składa się głównie z różnokształtnych granulek i pałęta się między nimi słonecznik i prasowana kukurydza. granulki mają w większości normalny kolor ale jest trochę takich bardzozielonych (już widze te neonowe kupy
)
składowo jak na mój gust za dużo białka (20%, szczurze karmy mają zwykle do 15%)
niesamowicie śmierdzi rybą
strasznie małe granulki, szczury najczęściej wolą większe kąski
szczury takie trochę zaskoczone wyglądem i zapachem, ale jedzą (ale moje babiszony wybredne nie są)
ogólnie- NIE jest to DOBRA karma, ale ujdzie w tłoku, jako zastepstwo w momencie kryzysu albo do mieszania z jakąś lepsza karmą.
karma składa się głównie z różnokształtnych granulek i pałęta się między nimi słonecznik i prasowana kukurydza. granulki mają w większości normalny kolor ale jest trochę takich bardzozielonych (już widze te neonowe kupy

składowo jak na mój gust za dużo białka (20%, szczurze karmy mają zwykle do 15%)
niesamowicie śmierdzi rybą

strasznie małe granulki, szczury najczęściej wolą większe kąski
szczury takie trochę zaskoczone wyglądem i zapachem, ale jedzą (ale moje babiszony wybredne nie są)
ogólnie- NIE jest to DOBRA karma, ale ujdzie w tłoku, jako zastepstwo w momencie kryzysu albo do mieszania z jakąś lepsza karmą.
ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?