Przedstawiam i dopytuję.

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
tadeusz.m89

Przedstawiam i dopytuję.

Post autor: tadeusz.m89 »

Witam.

Z przyjemnością przedstawiam Wam nasze dwie dziewczyny - Damę (agouti standard, chyba rex) i Lunę (dumbo, russian/american blue):
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I od razu proszę o radę - jak odróżnić ubarwienie russian blue od american blue? Obejrzałem już sporo zdjęć w necie (również "porównawczych"), ale nadal nie jestem pewien, czym te kolory się właściwie różnią...
Może ktoś z Was byłby w stanie określić kolor futerka naszej "szarej" samiczki. Oraz czy jej sierść (gładka, leżąca i połyskująca) można określić jako satin?

Pozdrawiam,
Tadek.
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Re: Przedstawiam i dopytuję.

Post autor: Ogoniasta »

Żaden z tych szczurów nie jest aguti. ;)
Nie jestem pewna bo zdjęcia są różnie naświetlone..ale standardowo uszna jest wg mnie black..i rexem też raczej nie jest. ;)
Dumbolka trudno powiedzieć bo na tym zdjęciu http://img832.imageshack.us/i/dziewczyny01.jpg/ wygląda jak blue...ale na tym http://img267.imageshack.us/i/dziewczyny04.jpg/ zupełnie inaczej ;)..więc może niech wypowie się ktoś z bardziej doświadczonym okiem. ;)

Skąd są ślicznotki? :)
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
tadeusz.m89

Post autor: tadeusz.m89 »

Może teraz, kiedy podrosły, lepiej da się określić ich cechy - w tym momencie mają 5 miesięcy. Postaram się wrzucić ich bardziej aktualne zdjęcia.
Jeśli chodzi o cechę agouti - czy u szczurów "nie-agouti" po rozchyleniu sierści widać jasne podstawy włosków przy skórze, czy tak jest tylko u agouti?

I ponawiam pytanie o różnice między russian a american blue. Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć, czym te dwie odmiany różnią się fenotypowo?

Obie szczurki są siostrami przyrodnimi i pochodzą od osoby prywatnej - znaleźliśmy w necie ogłoszenie o młodych do oddania i przygarnęliśmy. Zostaliśmy zapewnieni, że rodzice nie byli spokrewnieni.
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Post autor: Ogoniasta »

Jasna podstawa włosa nie jest wyłącznie przypadłością u aguti...moja samiczka blue tak miała np.

Aguti wygląda tak http://www.paperheartrats.com/agouti.jpg ;)

Jeśli chodzi o blue, to wydaje mi się że american jest jaśniejszy niż russian...ale może zapytaj np Nakashy :)
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”