Na filmiku pokazałam w przybliżeniu 2 małe przypadkowe maluszki oraz ich matkę ,wszystkie wyglądają od spodu tak samo ,poczekam kilka dni może jak podrosną zmieni się ich wygląd od podwozia

a miot nie był planowany ,kupiłam je 2 miesiące temu nie mając zielonego pojęcia 2 samce i 1 samiczkę w bardzo młodym wieku samiczka w dniu zakupu miała 6 tyg samiec ok 8 tyg. ,styczność ze zwierzakami to mam od urodzenia ale tylko Psy w moim domu były od zawsze ich etap rozmnażania różnił się od szczurków bo samica psa pierwsza cieczkę ma w wieku ok 8 miesięcy ,z reszta mam tylko samce a ze szczurkami najpierw kupiłam samiczkę ,potem tego samego dnia wyczytałam ze szczury nie mogą być trzymane pojedynczo wiec poszłam i dokupiłam to co mieli w zoologicznym ,pech chciał ze nie było samic wiec kopiłam samca z myślą że za kilka miesięcy jak podrosną i osiągną dojrzałość płciową kupie kolejne 2 i podzielę na stadka.
Dwa tygodnie później dokupiłam trzeciego szczurka również samca i kiedy się przeziębił podczas transportu ,szczurek Nr 3 Leon trafiłam na to forum i tak się dowiedziałam ze szczury są w pełni dojrzale płciowo i ze nie mogą być trzymane razem ze względu ze cała trójka zaraziła się kichaniem i katarem od samca który dołączył jako ostatni to nie rozdzielałam ich bo były na kuracji antybiotykowej ,wet powiedział ze do póki zwierzątka nie wyzdrowieją i nie zakończy kuracji antybiotykowej lepiej ich nie rozdzielać ,i choć liczyłam się z ewentualna ciążą nie rozdzieliłam ich bo one dopiero się zapoznawały miedzy sobą a pech chciał ze zachorowały ,miały chore drogi oddechowe a wet zapewniał mnie ze chore zwierzęta maja małe szanse na ciąże ale ryzyko jakieś tam zawsze istnieje no i kiedy wyzdrowiały ,szukałam samiczki dla mojej szczurzycy żeby je podzielić na 2 stada ale nie było samicy w podobnym wieku bo w sprzedaży były mniejsze od mojej i tak z tym zwlekałam aż się stało ,a nawet nie wiedziałam ze była w ciąży ponieważ cała trójka po kuracji antybiotykowej przytyła i ich brzuszki wyglądały tak samo jak i ciężarnej samicy. Obecnie samiczka przebywa w osobnej klatce z maluszkami ,zamierzam zatrzymać wszystkie młode i podzielę na stada bracia trafia do ojców a siostrzyczki zostaną przy matce ,napisałam ojców bo nie wiem który z tych dwóch szczurków nim jest prawdopodobnie Leon na to wskazuje ubarwienie młodych bo Max wygląda jak mamusia czarno biały .