Zakapturzeni chłopcy

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
ZiZU4851

Re: Zakapturzeni chłopcy

Post autor: ZiZU4851 »

Myślałem że po każdym tak jeździcie kto kupił szczurki z zoologicznego, ale przeglądając tematy w tym dziale stwierdziłem że jestem "wyjątkowy" :-[
Newbie

Post autor: Newbie »

jesteś wyjątkowy, bo w większości osoby które kupiły w zoologu nie były świadome, że robią źle. ty miałeś dobre rady, a miałeś to w d***. dlatego zdecydowanie jesteś wyjątkowy (chociaż niestety nie jedyny)
Obrazek
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Post autor: klauduska »

dupa, a nie "wyjątkowy". dużo os NIE wiedziało, że można adoptować zwierzaki [np ja, ale potem 3 moje kolejne już są z adopcji !], ale ty wiedziałeś, że możesz to zrobić przez forum zamiast kupować i tego nie zrobiłeś, tylko KUPIŁEŚ Z ZOOLOGA!!

jakbyś poczytał więcej tematów, to byś wiedział, że dużo os zostało zjechanych [zapytaj się kati16 np]
Awatar użytkownika
Mictlan

Post autor: Mictlan »

Pierdzielę, wszedłeś na forum, napisaliśmy, że lepiej adoptować, sam mieszkam w Policach, jakoś nie miałem problemu z tym, żeby 'uzbierać' z adopcji 14 ogonów.. Wystarczy chcieć do cholery, nic więcej
Awatar użytkownika
lovekrove

Post autor: lovekrove »

Dobra, chłopak źle zrobił. Jeśli zrozumiał, że źle zrobił, to dalsze pokrzykiwanie tylko go zniechęci, a jeśli nie zrozumiał, to zdąży się jeszcze przekonać (albo i nie). W każdym razie dajcie już mu spokój, bo i tak dobrze, że tu jest, to może nie będzie popełniał następnych błędów. Ja trzymam kciuki, żeby chłopcy się zdrowo rozwijali i żeby ich właściciel na przyszłość był rozsądniejszy ;)
Sześciu szczurzych rozbójników: Muffin[*], Oskar[*], Ryjek[*], Szymon[*], Alvin[*], Melman, Zdzichu, Edek[/color]
Awatar użytkownika
Magamaga
Starszy Moderator na urlopie

Post autor: Magamaga »

Ja bym jeszcze kupiła mleczko dla kociąt albo jakąś kaszkę dla dzieci i tym je też dokarmiała.
Obrazek
Ze mną: kotka Luna i kocurek Borys

Za TM- Tuptuś [*] Fiona [*] Milejka [*] Batman [*] Mania [*] Lolek [*] Zefir [*] Bobek [*] Zawsze będę pamiętać....[/size]
ZiZU4851

mam mleko w proszku, nadaje się?
Newbie

broń boże! idź do sklepu i kup mleko dla niemowląt (takie w proszku co się z wodą rozrabia)
Obrazek
Newbie

i kup im też gerberka, są takie fajne zupki z mięskiem (tylko się nie przestrasz jak śmierdzące bąki zaczną puszczać ;) )
Obrazek
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Moze być kaszka bobovita, obojętne jaki smak, rozrabiasz z ciepłą wodą.
Kupisz w Biedronce.

Koniecznie poczytaj w dziale Karmienia o dokarmianiu młodych szczurków i karmieniu w ogole.

Poczytaj równiez dlaczego nie kupujemy w zoologu np. tu http://szczury.org/viewforum.php?f=2 pierwsze tematy.
Szczurki z zoologa bierzemy tylko za darmo, jesli mają złe warunki.

Nie wiem jaką masz sciółkę , ale nie dawaj trocin ani siana (kup jakiś zwirek). Drozsze trociny sa dobre ( np. CHipsi Mais) , ale w tanich często są pasozyty i powodują alergie. CHoroba w tym wieku może skonczyc sie tragicznie.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
kati16

Post autor: kati16 »

Ale wy na niego najeżdżacie... Chłopak chciał się pochwalic szczurkami, a tu tyle nieładnych komentarzy się zrobiło...
No trudno źle zrobił, każdy popełnia błędy, ale co się stało to się nie odstanie, więc już nie miejcie mu tego za złe.
Dostał rad nie skorzystał jego sprawa. Teraz trzeba mu pomóc wychowac maluszki :)

Niech maluszkii rosną ;D :)

pozdrawiam :)
Na zawsze w moim sercu [*]... Sisi.
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Kati, Ty się w ogóle najlepiej nie odzywaj, bo zrobiłas to samo.

Nie ma co głaskać po głowie i pochwalać takich czynów, bo wszyscy tak zaczną robić. A wiesz co jest najgorsze? Że najpierw nas nie słuchają, a potem jak tylko coś sie dzieje złego - lecą do nas i piszczą o ratunek.
Ilu jest takich, co to kupili szczurki w zoologu, mimo tego, co mówiliśmy, a potem jest swierzb, albo -jak u Twojej- niechciana ciąża ?
Nie pomagamy w takich wypadkach właścicielom, tylko szczurkom. Bo szczurki nie są winne temu, że ich właściciel zrobił inaczej.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
ZiZU4851

Maluchów karmię bobovitą, kawałkami bananów, jabłek i jajami. Termofor zrobiłem im na hamaczku, w taki sposób żeby mogły się zawinąć w warstwę między szklaną butelką z gorącą wodą, a "resztą świata".
Zauważyłem u nich strasznie częste bójki, choć bez krwi, nie wiem czy dlatego że jeszcze nie są w stanie zadać takich ran czy dlatego że nie chcą ich zadawać... Nie rozdzielam ich.
Ogoniaste od czasu do czasu zajadają też suchą karmę, choć wolą mix który sam im przygotowuję.
Są strasznie ciekawe świata i zdarza się że się prześlizgują przez szersze kratki, np. dzisiaj w nocy Stefcia musiałem zaganiać do klatki przez pół godziny (przez cały czas wychodził), skończyło się na tym że po prostu zagrodziłem mu drogę do wszystkich zakamarków w których mógłby utknąć. Sądzę że takie ucieczki potrwają jeszcze tylko kilka dni, muszę poczekać aż podrosną i przestaną się mieścić między kratkami ;)
Btw. Jaką suchą karmę polecacie dla tych maluchów? Tima rattima? versele laga?
Zawszę jestem skory do przyjmowania wszelakich rad, choć byłbym wdzięczny jeśli byłby one podawane w możliwie kulturalnej formie.
Newbie

na forum możesz spokojnie znaleźć jakie karmy są polecane. z tych co wymieniłeś i tima (którą sama karmię swoje szczury) i versele laga to bardzo dobre karmy. Generalnie odradzamy animalsa, megana i vitapol.
co do tych "bójek" to nie masz się co martwić, maluszki zapewne zwyczajnie się bawią ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Post autor: klauduska »

uważaj na te wypady z klatek, bo możesz nie zauważyć, że wyszedł i może się krzywda stać [niechcący staniesz/przytrzaśniesz drzwiami albo kanapą]..

na razie puszczaj maluszki tylko po łóżku, żeby gdzieś nie wlazły i potem będzie problem z wyciągnięciem ich :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”