Nie rośnie, dziwna sprawa[?]

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Monisia

Nie rośnie, dziwna sprawa[?]

Post autor: Monisia »

Witam, chciałam powiedziec o szczurku mojego męża-czarnym samczyku dumbo.

Mamy go juz troszke czasu, w kazdym razie byl wziety po moim strzalku i bananie.

Sprawa wyglada w ten sposob, iz czarny dumbo WCALE nie rosnie...
Jak go przynieślismy do domu to był 2 razy większy od strzałka i banana, a teraz strzałek i banan są 3x wieksi od czarnego dumbo, a był kiedys duzo wiekszy od nich.

Bylismy u weta bo nie zeszły mu jajka, to było ok 1,5 miesiaca temu, jajeczka pokazały sie ok 2 tygodnie temu, ale dumbo wciąż nie rośnie.
Ma ok 5-6 miesięcy a wygląda jak miesięczny szczurek, wet powiedział ze nie ma pojecia czemu tak jest, je pije i załatwia sie normalnie, jest żywszy od reszty (zastanawialismysie przez chwile czy to nie jest myszka) no ale kurcze jest różnica miedzy szczurem a myszą...

Różnica jest taka, czarny dumbo ma 12 cm długości ciałka, zaś jego rówieśnik 19 cm, może na pismie to inaczej wygląda, ale w rzeczywistości wygląda jakby był 3 razy mniejszy od swojego rówieśnika.

Dlaczego tak może być?
Pozdrawiam wszystkich :)
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Re: Nie rośnie, dziwna sprawa[?]

Post autor: noovaa »

Może być to wada spowodowana chowem wsobnym, albo złym karmieniem w pierwszym okresie życia.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
Monisia

Dodam, że jest ze sklepu zoologicznego. Dostaje regularnie witaminki, wapno i bardzo zróżnicowane posiłki, ale nie urósł nawet 1 cm od kąd u nas jest...
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

Nie jest powiedziane że urośnie.

Dlatego nie kupujemy w sklepach ani domowych hodowlach. Żeby nie płacić za krzywdę zwierząt i ograniczyć chociaż ich "produkcję". Są to zawsze szczury chore. Czasem tego nie widać... a czasem jest tak jak piszesz. U mnie urodził się chłopiec bez oczu całkiem ... Z tego samego powodu.

To jest oczywiście tylko moje przypuszczenie, nie dam gwarancji na to że to wada genetyczna.
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
nausicaa

Post autor: nausicaa »

ja bym się tym nie przejmowała. mam takie dziewczyny,które dorównują wielkością samcom (500g) i takie, które są malusie (200g). wszystko zależy od rodziców i karmienia.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
Cyklotymia

Post autor: Cyklotymia »

Tak jak u ludzi, osoby niedożywione w dzieciństwie często potem nie nadrabiają i są niższe niż gdyby miały lepsze warunki bytowe za młodu.
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Post autor: Ogoniasta »

Zgadza się. Nie dokarmienie w dzieciństwie ma spory wpływ na wielkość. Mam szczurzyczkę, która była karmiona przez mamę 3 tygodnie (do tego mama chwilę po porodzie zaszła w kolejną ciążę). Dziewuszka ma 7 m-cy a jest wielkości 3 miesięcznego maluszka...no i już nie urośnie. Co najwyżej wszerz ::) ;D
Ze mną:Mary,Serduszko,Brie,Odyseja i IliadaHS,Berta,Xavi
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Shandy,Lucynka,Whisky,Bajka,Daisy,Morelka,Impala,Tessa,Tequila
Awatar użytkownika
Monisia

Aha no to mnie dziewczyny uspokoiłyście, martwiłam sie o niego, bo je za 3 szczury a taka kruszynka z niego, dostał odemnie imie Pan Myszek bo nic innego nie przychodziło mi do głowy:)

Nie urośnie ani troszkE? Ja go moge spokojnie w dłoni zamknąć:)
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Możesz wrzucić jego foto?? :)
W sercu:Meggy,Pampuszek,Fibi,Rossa,Vilemo,Sasha,CelicaSR,Lexi,SeventhHeaven,Delicja,Izzie,Lily,Muffinka,FoxyLady,Brook,Brandy,
Awatar użytkownika
Monisia

Prosze:(ciężko im zdjęcie zrobić):
Na tym tak dobrze nie widać:
http://i51.tinypic.com/2qu3e5l.jpg

Na tym też słabo widać:
http://i56.tinypic.com/16hufdd.jpg

Tu juz lepiej:
http://i53.tinypic.com/20koh2d.jpg

I tu:
http://i51.tinypic.com/f54zzq.jpg

używamy miniaturek. jordan
Awatar użytkownika
Ogoniasta

Faktycznie kruszynka :)
Od razu rzuciło się na myśl: DWARF ::) http://www.colourful-world-of-rats.de/C ... /Dwarf.jpg

Może popytaj wśród hodowców? ;)

Ostatnio u weta w poczekalni była dziewczyna z Wilczakiem..szczeniak miał właśnie dwarfism...nigdy nie urośnie..i np zawsze będzie miał szczenięcy puch.
Awatar użytkownika
Monisia

Chłopaki na zdjęciu są w tym samym wieku, wrzuciłam strzałka dla porównania :)
Oprócz tego ze nie chce rosnąć to nic mu nie jest :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”