jak zachęcić do biegania?
Moderator: Junior Moderator
jak zachęcić do biegania?
nie znalazłam takiego tematu więc zakładam nowy. nie jestem w stanie zachęcić moich dziewczyn do wybiegów. wyciągam je z klatki na siłę a jak postawię na łóżku to siedzą w miejscu. idę na drugi koniec materaca i je wołam. one przybiegają więc idę znowu na drugi i wołam znowu i tak wyglądają ich spacery... mam dropsa na sznurku uwiązać?
Re: jak zachęcić do biegania?
Zostaw je na tym łóżku i niech siedzą póki się nie nauczą
.. albo zostawiaj otwartą klatkę i nie wyciągaj w ogóle
.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
w tym problem że klatkę mam na komodzie. nie mogę mieć jej na podłodze bo moja kotka jakoś się z ogonami nie dogaduje. oczywiście na wybiegi jest wyganiana do ogrodu. boję się że jak zdejmę klatkę na podłogę i zostawię im otwarte drzwiczki to uciekną i ich nie złapię
Jak uciekną, to prędzej czy później wrócą ... Mi się zdarzało na początku do 2 w nocy łapać jedną z moich dziewczyn, ale w końcu się udawało ... Najlepszym sposobem była parówka
.
Może one nie chcą biegać, bo czują zapach kota. Niektóre szczury bardzo się go boją.

Może one nie chcą biegać, bo czują zapach kota. Niektóre szczury bardzo się go boją.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
nie wiem już co robić. nie chcę ich życia ograniczać do klatki i biurka. gdy siedzą na blacie, zawsze mam wyciągniętą rękę tak aby mogły na mnie wejść i czasem same schodzą aby się przejść ale biurko mam małe i chciałbym aby mogły się wybiegać
obstawiam że o to chodzi. u mnie, jak się przeprowadziłam do mieszkania, w którym są koty, to szczury nie chciały wyjść z klatki przez miesiąc zanim się przyzwyczaiłynoovaa pisze: Może one nie chcą biegać, bo czują zapach kota. Niektóre szczury bardzo się go boją.
ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
To może nie wpuszczaj kota w ogóle do pokoju, bo dziewczyny naprawdę mogą się bać tego zapachu. Albo nie być zainteresowane zwiedzaniem (nie wiem, ja mam samców i zwiedzają jak najęci
)

to niemożliwe, żeby młodziutkie samiczki były niezainteresowane destrukcją jak największych powierzchni 
(ja bym się nie obraziła jakby moje nie chciały wychodzić
)

(ja bym się nie obraziła jakby moje nie chciały wychodzić

problem jest w tym że mam jeden pokój, tylko jeden w domu. i od kuchni nie ma drzwi więc nie wiem, w łazience ją trzymać? 

myślę, że w końcu się przyzwyczają. daj im czas. dawaj im przysmaki, rób im różne kryjówki z poduszek na łóżku, możesz je wpuścić pod koc czy kołdrę, szczurki bardzo lubią buszować w ciemnych i ciasnych miejscach
jutro spróbuję. żeby się nie bały i nie myślały że je tam zostawiam, siedzę cały czas przy łóżku a one chowają się pod moją ręką. gdy na mnie włażą zbyt często, zdejmuję je. milka potrafi trochę chodzić po wybiegu ale leci od razu na szufladę biurka gdzie jest klawiatura i tam się zaszywa 

to się ciesz ze masz szczury ktore Ci nie demolują chałupy 

no właśnie się dziwię bo one niczego nie gryzą. nawet tekturowych rurek w klatce, zupełnie nic!
Moje szczurasy dopiero po 3 miesiącach zaczęły z powrotem na luzie chodzić po wybiegu, gdy w domu pojawił się kot. Tak to trzeba było je wyciągać na siłę, a one i tak chowały się pod koc. Teraz są już staruchami i im się dodatkowo nic nie chce.
W pamięci Cookie, Biscuit, Manu, Muffin, Anouk, Kavi, Tytus i Festus.
http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
http://www.szkicz.blogspot.com <- rysuję sobie.
już wiem! błędem było siedzenie przy nich. gdy zostawiłam je "samopas" zaczęły nieśmiało ale jednak chodzić, potem troszkę biegać. oczywiście szukają mnie, gdy słyszą mój głos, próbują zejść z łóżka lub biurka na ktore nauczyły się wskakiwać. jest lepiej. dziękuję za pomoc
do zamknięcia czy zostawiamy innym?