takie zrobione samemu nie pyla wcale a z wierzby trotki sa miekkie i zauwazylam ze lepiej chlona niz te sklepowe
 takie zrobione samemu nie pyla wcale a z wierzby trotki sa miekkie i zauwazylam ze lepiej chlona niz te sklepowetrociny wlasnej produkcji z wierzby
Moderator: Junior Moderator
					Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu 

Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

- 
				wodniczka26
trociny wlasnej produkcji z wierzby
Co sadzicie o trotach wierzbowych? uzywam takich wlasnie sa biale i moj facet sam je produkuje masowo  takie zrobione samemu nie pyla wcale a z wierzby trotki sa miekkie i zauwazylam ze lepiej chlona niz te sklepowe
 takie zrobione samemu nie pyla wcale a z wierzby trotki sa miekkie i zauwazylam ze lepiej chlona niz te sklepowe

takie zrobione samemu nie pyla wcale a z wierzby trotki sa miekkie i zauwazylam ze lepiej chlona niz te sklepoweRe: trociny wlasnej produkcji z wierzby
Ja w ogóle nie używam trocin ...
Oczywiście wyparzacie je i zmieniacie na tyle często żeby nie zdążyły się tam wylęgnąć bakterie ?

Oczywiście wyparzacie je i zmieniacie na tyle często żeby nie zdążyły się tam wylęgnąć bakterie ?

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- 
				wodniczka26
Re: trociny wlasnej produkcji z wierzby
praze je w piekarniku  moj facet uwaza ze do reszty zwariowalam, ale co tam lol zmieniam co 4 dni nie mam mikroskopu to nie wiem czy sa bakterie, czy nie ma, ale wymieniam zanim zacznie smierdziec
 moj facet uwaza ze do reszty zwariowalam, ale co tam lol zmieniam co 4 dni nie mam mikroskopu to nie wiem czy sa bakterie, czy nie ma, ale wymieniam zanim zacznie smierdziec 
Edit ( Paul_Julian): Ponawiam prosbę o używanie interpunkcji i wielkich liter. Następne posty tego typu wylądują w koszu. Dzięki.

moj facet uwaza ze do reszty zwariowalam, ale co tam lol zmieniam co 4 dni nie mam mikroskopu to nie wiem czy sa bakterie, czy nie ma, ale wymieniam zanim zacznie smierdziec
Edit ( Paul_Julian): Ponawiam prosbę o używanie interpunkcji i wielkich liter. Następne posty tego typu wylądują w koszu. Dzięki.
Jeśli nie śmierdzi, to nie sądzę żeby ich poziom był niebezpieczny.
A parzyć musisz ;] choć i tak uważam że lepiej kupić porządny żwirek.

A parzyć musisz ;] choć i tak uważam że lepiej kupić porządny żwirek.

Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
- BabeOfJazz
Hmm... Moim skromnym zdaniem takie trociny są dobrą alternatywą. Jeśli nie uczulają szczurków, nie pylą, są 'pieczone', nie mają ostrych brzegów - dlaczego nie?

- 
				wodniczka26
Właśnie, mój facet poddał ten pomysł, byłam nastawiona sceptycznie, jednak faktycznie troty te zdały egzamin, nie pachną tak intensywnie jak te sklepowe, a i przystojniaka masz w podpisie  

[Ściółka] trocinki własnej robótki
Siemka dziś wpadłem na pomysł że zrobię sam ściółkę zatem poszedłem naciąć drzewa piłą motorową trocinki z suchego drewna sosnowego są bardzo fajne dobrze wchłaniają mocz ;d polecam jeżeli sie komuś chce robić

Re: [Ściółka] trocinki własnej robutki
Super ... tylko że drzewo iglaste bez odpowiedniej obróbki jest trujące.

A drewno liściaste? np: Dębowe lub bukowe?

Myślę że wystarczyłoby wyparzyć.
Choć sama uważam że trociny to ostatnie co bym użyła. Szybko cuchną, szybko rozwijają się bakterie, często uczulają i w kupnych bywają pasożyty. W zrobionych i upieczonych w piekarniku być ich nie powinno.
Edit.
Na tym się za bardzo nie znam. W akwarystyce przyjmuje się, że drzewo by było bezpieczne, musi być co najmniej pół roku martwe. I dopiero takie się gotuje / piecze.

Choć sama uważam że trociny to ostatnie co bym użyła. Szybko cuchną, szybko rozwijają się bakterie, często uczulają i w kupnych bywają pasożyty. W zrobionych i upieczonych w piekarniku być ich nie powinno.
Edit.
Na tym się za bardzo nie znam. W akwarystyce przyjmuje się, że drzewo by było bezpieczne, musi być co najmniej pół roku martwe. I dopiero takie się gotuje / piecze.

hmm postaram się zastosować do rady  

- Paul_Julian
- Kontakt:
Takie trociny należy wyprazyć w piekarniku. 
Tu pisze jak :
http://szczury.org/viewtopic.php?f=166& ... in#p168467
Nawet takie sklepowe trociny, które muszą spełniać normy, są powodem alergii, chorób dróg oddechowych, i żródłem pasozytów.
Na pewno też są prazone w piecach bądź "sterylizowane" w jakis inny sposób, inaczej w paczce byłyby widoczne robale, pleśń czy grzyby.
O wiele lepiej mocz chłoną kocie żwirki. Tu nie ma co oszczędzać.

Tu pisze jak :
http://szczury.org/viewtopic.php?f=166& ... in#p168467
Nawet takie sklepowe trociny, które muszą spełniać normy, są powodem alergii, chorób dróg oddechowych, i żródłem pasozytów.
Na pewno też są prazone w piecach bądź "sterylizowane" w jakis inny sposób, inaczej w paczce byłyby widoczne robale, pleśń czy grzyby.
O wiele lepiej mocz chłoną kocie żwirki. Tu nie ma co oszczędzać.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha

Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha