Szczurek boi się/ucieka

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
schwarmerin

Szczurek boi się/ucieka

Post autor: schwarmerin »

Witam, jestem posiadaczka dwoch szczurzyc. Dogaduja sie raczej dobrze, nie czuja wzajemnego strachu przed soba. Od jakis 2 dni jedna z nich ucieka pod lozko (w taki schowek, gdzie jest cicho i ciemno) i tylko tam siedzi. Nie przychodzi na zawolanie (a przedtem to robila), gdy wezme ja na rece siedzi nieruchomo, a kiedys biegala po mnie, itp. Ma apetyt, nawet ogromny. Co moze byc przyczyna takiego zachowania? Gdy zbilze reke do niej, to przyjdzie, ale bardzo ostroznie i tak, jakby sie bala. Co robic? Isc do weterynarza? Prosze o porady.
Awatar użytkownika
tahtimittari
Kontakt:

Re: Szczurek boi się/ucieka

Post autor: tahtimittari »

Szczurek kicha? Może szybciej oddycha?
Ma nastroszoną sierść? Wycieki porfiryny?
Załatwia się normalnie, nie ma biegunki?
schwarmerin

Szczurek nie kicha, nie oddycha szybciej, brak jakiejkolwiek wydzieliny, siersc byla nastroszona ok. tygodnia temu przez 1-2 dni (nie zauwazylam innych, dodatkowych objawow), ale potem przeszlo i do dzisiaj jest normalnie. Przed chwila zauwazylam, ze gdy przelozylam druga szczurzyce na inne lozko, to Mania (rzekoma chora) dala wziasc sie na rece i nawet (!) spi na lozku, co bylo niedopuszczalne ostatnimi czasy. Moze to nie choroba, ale...czy moze to byc spowodowane strachem przed druga szczurzyca?

+ ostatnio w klatce zaczely rzucac sie na siebie, spaly oddzielnie, ale gdy wczoraj wrocilam do domu to spaly juz razem, przytulone. Wiec nie wiem. Pierwsza moja mysl to to, ze mialy 'ciche dni' :)
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Czasem szczurki mają takie swoje "fochy", to nie oznacza niczego niepokojącego ;) Jeśli wykluczyłaś chorobę, a zachowanie wróciło do normy, to bym się nie przejmowała :)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
schwarmerin

Mam nadzieje, ze to wlasnie jakies ich fochy i nie potrwaja dlugo :) To moje pierwsze szczurki i dlatego wszczynam alarm z byle powodu ;) Dziekuje za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”