Smegowych kłębuszków siedem

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Licho

Re: Zanaleźliśmy dzikusa?-Co zrobić???

Post autor: Licho »

Jest sposób na sprawdzenie dzika. Wystarczy obejrzeć jego giry. Jeśli to dzik, to wypustki na stopach są czarne (mniej więcej tak: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... b5791ff066). Nie spotkałam żadnego innego szczura, który by miał takie. No i srebrny brzuszek.

Dla mnie Baśka wygląda jak dzik.

pray,cieszę się, że udało Ci sie przekonać rodzicielkę. Może uda Ci się ją przekonać do końca i mała zostanie u Ciebie?
Pamiętaj jednak, ze dzik różni sie w zachowaniu od zwykłego szczura, szybciej sie zraża,jest płochliwy, łatwo może stracić zaufanie, dlatego należy spędzać z nim jak najwięcej czasu, mówić do niego, głaskać, tulić itp.
Możliwe, ze czeka Cię jedna z bardziej niesamowitych przyjaźni jaką kiedykolwiek będzie miała okazje doświadczyć. ;D
Z zapartym tchem będę śledziła waszą przygodę.
Jakby sie okazało, że jednak nie, to jak już nie raz pisałam: w moim sercu jest miejsce dla wszystkich dzików świata :D
Obrazek
Awatar użytkownika
pray

Post autor: pray »

Wczoraj Basia zaczęła siusiać na czerwono ,weterynarz stwierdził ,że to od trutki ale nie wie czy to dla tego,że trutka miała barwnik i odtrutka podziałała czy dla tego ,że Basia psuje się od środka. Ale na szczęście dziś już nie zauważyłam czerwonych siuśków. Chociaż co jakiś czas wkładałam jej chusteczki aby się upewnić. :) Ale oprócz tego Basińska jest w złym stanie,ciągle się męczy przez ten katar i duszenie się. Mamy lepsze chwile i te gorsze. W lepszych chwilach Basia chodzi po klatce i w ten sposób sygnalizuje mi ,że pora na jedzenie. A jak ma w miseczce to sama pójdzie i zje . A gdy na prawdę się dobrze czuje to gdy daje jej jedzenie to ta spryciara wskakuje mi na bok transporterka. Wtedy ja ją szybko znoszę ;) . Jak Baśka się źle czuje to usiądzie w swój ulubiony kat najlepiej jeszcze pod kilkoma szmatkami i próbuje zasnąć. Wtedy nic do buzi nie weźmie jeszcze się do mnie tyłkiem odwróci...i w tych złych chwilach ma ciągle ciepły termofor bo wtedy dziewczyna się lepiej czuje i ma ochotę na jedzenie i na głaskanie :D chociaż w tych złych chwilach tez głaskaniem nie pogardzi :) Ale gdy czuje się wspaniale to wtedy już nie daje się za dużo głaskać. Basia to straszna czyściocha, jak je i ubrudzi sobie łapkę to zaczyna się myć i tak co chwilę je je je i mycie bo się pobrudziła :D A niedługo wstawię zdjęcia . :)
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Post autor: klauduska »

troszkę nie chce mi się aż wierzyć, że to może być dzikus.. daje się ci się głaskać bez problemu tak szybko?
no, ale trzymam kciuki, żeby z tej choroby wyszła szybko :)
Awatar użytkownika
Entreen

Post autor: Entreen »

Co do trutek - masz możliwość sprawdzić, co tam macie?
Większość najpopularniejszych trutek zawiera czynniki nie pozwalające krzepnąć krwi. Wprawdzie na zajęciach mowa była o psach, które zjedzą trutkę/szczura najedzonego trutki, ale leczenie obejmuje głównie faszerowanie witaminą K. No i transfuzję, ale...
Generalnie obserwujcie naczynka, krew pojawiającą się itd. Jeśli będzie jej coraz więcej - mała możliwie najadła się trutki. Jeśli nie - raczej byłoby już widać po niej, w końcu macie ją już kilka dni... I myślę, że nie byłoby to lepiej, to gorzej. Także jak dla mnie wygląda to obiecująco.
Trzymam kciuki za Was!
Cynamon Imbir Karmel Wanilia

Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
Awatar użytkownika
lovekrove

Post autor: lovekrove »

Na własnej skórze się przekonałam i mogę stwierdzić, że dzikus nie musi być płochliwy, jeśli jest mały. Muff nigdy się mnie nie bał, dawał się zawsze dotykać. Ale jedynie mi. Innych nie zawaha się ugryźć i zawsze przed nimi ucieka. Z resztą duzo bardziej prawdopodobne jest znalezienie dzikiego szczura, niż wyrzuconego aguta ;)

A jesli chodzi o wychowanie go, to bez przesady, nie jest to takie trudne ::) Nigdy wcześniej nie miałam kontaktu ze szczurami, Muff był pierwszy i nie było z nim żadnych problemów ;)

Trzymam kciuki za zdrówko.
Sześciu szczurzych rozbójników: Muffin[*], Oskar[*], Ryjek[*], Szymon[*], Alvin[*], Melman, Zdzichu, Edek[/color]
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

lovekrove nie porównuj znalezionego 2tyg szczura, którego odkarmiłaś, to starszego już, którego one znalazły, który bezproblemowo daje się dotknąć dziewczynom i lekarzowi..
Awatar użytkownika
pray

Klauduska , może i tak ale też jest chora i osłabiona . To może jest powód dla czego jest taka spokojna albo naprawdę to nie dzikus i ktoś chciał się pozbyć problemu bo zachorowała i wybrał sobie pierwszą lepszą klatkę i ją tak zostawił.nie wiem...bo jeszcze na przeciwko mnie mieszka sąsiadka z małym dzieckiem i może wlazła do wózka bo a wyskoczyła na klatce... nie wiem.
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

nie ważne z resztą czy to dzikus czy nie, ważne, że go znalazłyście i może uda się jej wyzdrowieć i cieszyć życiem :). ja po prostu napisałam co myślę..
Awatar użytkownika
pray

Entreen , spróbuję się dowiedzieć. Mała na odtrutkę dostaje vitakon <czyli tak jak mówiłeś witaminę k> a na zapalenie płuc enrobioflox <jeżeli nic nie przekręciłam w nazwach> .
Awatar użytkownika
lovekrove

Post autor: lovekrove »

klauduska pisze:lovekrove nie porównuj znalezionego 2tyg szczura, którego odkarmiłaś, to starszego już, którego one znalazły, który bezproblemowo daje się dotknąć dziewczynom i lekarzowi..
Klaudia, napisałam, że jeśli jest mały ::)
Sześciu szczurzych rozbójników: Muffin[*], Oskar[*], Ryjek[*], Szymon[*], Alvin[*], Melman, Zdzichu, Edek[/color]
sheila.

Post autor: sheila. »

i co ze szczurkiem , pray ?:)
sheila&mysia <3
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: Smegowe kłębuszki - Chrupka, Benia i Luna

Post autor: smeg »

Postaram się dodać jakieś zdjęcia po weekendzie :)

Szczurki od kilku dni mieszkają u Mariusza, ja jednak zdecydowałam się zostać w akademiku. Ale spędzam u niego większość dnia i czasem nocy, więc chyba się nie zatęsknię ;) Szczurom to nawet wyszło na dobre, bo teraz mają dłuższe wybiegi, no i nowy teren wpłynął bardzo pozytywnie na ich przyjaźń z Krówką ;D Mogę teraz ogłosić oficjalnie, że łączenie zostało zakończone! 8)

A jutro trafi do mnie dzikusinka Basia z tego tematu: http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=2&t=30394 . Trochę się boję, jestem pro hodowcą zdrowych, wesołych i bezproblemowych szczurzynek, a tu chory dzikusek - niezłe wyzwanie. Potrzeba będzie dużo kciuków :)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Pray jednak nie może zatrzymać Basi, jutro będę przejeżdżać przez Ostródę i zabieram ją do siebie. Mam nadzieję, że dr Debis ją wyleczy :)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

bierzesz na dt czy ds? będziesz pisała o niej tu czy u siebie?
ciekawa jestem losów panienki dlatego pyt :D
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Re: Smegowe kłębuszki - Chrupka, Benia i Luna

a mi potrzeba fot mojej wnusi z siostrami :D :P
[btw jak smutno, że krówka nie jest zaznaczona w temacie twoim :( ;)]

ale to Basia zostaje u ciebie w akademiku czy dajesz też do chłopaka? kciukam, żeby wyzdrowiała!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”