[Olsztyn] Kupię szczurka dumbo

Archiwalne adopcje (udane i nieudane) i archiwalne narodziny

Moderator: Junior Moderator

Xanielle

[Olsztyn] Kupię szczurka dumbo

Post autor: Xanielle »

Kupię młodą samiczkę dumbo. Maści na jakich mi zależy najbardziej to blue, husky, siemese, chyba że ktoś posiada inne ładne umaszczenie. Znaczenia właściwie nieistotne, zależy jak to będzie wyglądać. Chciałabym także aby to były rexy, nie żadne mieszanki sierściowe po rodzicach fuzz + np rex.

Jeśli ktoś takie posiada lub niedługo będzie posiadał na sprzedaż (bo np są jeszcze zbyt młode) proszę o kontakt. Jeśli jesteś hodowcą z innego miasta: jeśli możliwa jest wysyłka PKP/PKS bądź kurierem - też napisz

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Re: [Olsztyn] Kupię szczurka dumbo

Post autor: smeg »

Masz już jakieś szczurki? Szczurów nie trzyma się pojedynczo, to zwierzęta stadne. Musisz przygarnąć co najmniej dwa tej samej płci, nikt nie odda Ci szczura, jeśli będzie miał być sam. Nie sprzedajemy szczurów z nieznanego źródła, takie możesz przygarnąć za darmo w dziale "Oddam", czasem zdarzają się też dumbo. Jeśli chcesz kupić rodowodowego szczura z hodowli, musisz zapisać się na odpowiedni miot. Na forum SHSRP jest dział o planowanych miotach, możesz przejrzeć tam, jakie szczurki niedługo się urodzą i zamówić sobie.
Zazwyczaj to osoba, która przygarnia musi się bardziej pofatygować i popytać, więc nie spodziewaj się tłumu chętnych, którzy sami do Ciebie napiszą, a rozejrzyj się sama :) Powodzenia ;)
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Xanielle

Ja osobiście szczurka nie posiadam, ale niedawno kupiłam jednego wspólnie z moim facetem - dumbo ze sklepu zoologicznego. A jako iż on ma masę zajęć, a ja nie chcę brać szczurka do siebie bo to przecież jego zwierzak, którego on uwielbia, postanowiliśmy mu dokupić towarzysza zabaw, tym razem z bardziej profesjonalnej hodowli o ładnym umaszczeniu.
Nie chcę się zapisywać na mioty i czekać dwa miesiące aż coś raczy się urodzić i dorosnąć, szukam kogoś kto ma szczurka na sprzedaż od ręki.
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

no to z prawdziwej hodowli inaczej nie dostaniesz jak zapisując się na mioty i czekając. polecam adopcje, moze nie znajdziesz tam szczurów w modnych kolorach, ale na pewno zasługujących na dom.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Xanielle

Nie wiem co masz na myśli mówiąc "prawdziwa hodowla". Jeśli hodowle których mioty wygrywają jakieś międzyświatowe konkursy to oczywiście nie o taką mi chodzi. Chcę normalnego szczurka dumbo z ładnym umaszczeniem, z domowej hodowli amatorskiej, nie musi być mega ultra total profesjonalna. Szukam koleżanki dla szczurka mojego faceta i tyle. Istnieje dużo hodowców którzy mają jakąś parkę i ją rozmnażają, a potem wystawiają miot na różnych forach czy allegro i na takich właśnie hodowców liczę.
Awatar użytkownika
furburger

Post autor: furburger »

z domowej hodowli amatorskiej, nie musi być mega ultra total profesjonalna.
Czyli pseudohodowla tutaj nie popieramy takowych "hodowli" i raczej osoby sprzedającej szczury nie znajdziesz chyba że z prawdziwej hodowli. Ostatnio duszo haszczaków się urodziło więc może któryś okaże się dumbo i będzie idealny dla Ciebie ? ;>
Manfred :'( [*] Alfred :'( [*] Bolesław :'( [*] Kayomi :'( [*]
Awatar użytkownika
furburger

Post autor: furburger »

ale błąd . . . dużo haszczaków*
Manfred :'( [*] Alfred :'( [*] Bolesław :'( [*] Kayomi :'( [*]
Awatar użytkownika
alken

miałam na myśli hodowle w ktorych szczury mają znanych przodków i nie są dzięki temu w tak dużym stopniu narażone na bezmiar chorób genetycznych, na jakie chorują szczury. no i oczywiście takie które zapewniają zwierzetom dobre warunki i socjalizację od pierwszych dni zycia.

tutaj nie znajdziesz amatorskich hodowli ludzi ktorzy "mają parkę rozmnażaja i wystawiają na allegro" bo tępimy tego typu działania, umyślnie produkujące chore zwierzeta.

dodam jeszcze, że szczury które można zaadoptować na tym forum to tez takie "bomby z opoźnionym zapłonem" większość z nich prędzej czy później zachoruje, zwykle nie dozywając starości. pochodza od ludzi ktorzy kupili w sklepie zaciążone samice, albo sprzedawca pomylił sie z plcią i sprzedał parkę itp. ale w odróznieniu od amatorskich hodowli nikt nie zarabia na ich cierpieniu, nie pojawiły sie na świecie celowo.

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

Xanielle

Sugerujecie, że wszystkie szczury kupione w sklepach zoologicznych czy od zwyczajnych, prywatnych hodowców prędzej czy później zachorują? A wolne od chorób są tylko takie na które trzeba czekać miesiącami, aż można będzie je kupić z profesjonalnej hodowli? Ludzie, hoduję najróżniejsze gryzonie od 8 roku życia i nigdy nie miałam z nimi specjalnego problemu, wszystkie zawsze były zadbane, zdrowe (nie licząc jednej myszki z rakiem) i prawidłowo się rozmnażały. Czy mnie i wszystkich tych ludzi którzy mają najnormalniejsze, amatorskie hodowle też nazwiecie ludźmi, którzy "umyślnie produkują chore zwierzęta"? Jak by nie patrzeć osoby, które posiadają profesjonalne hodowle z "profesjonalnymi, wolnymi od chorób" zwierzętami są w mniejszości, ale nie znaczy to że ludzie, którzy posiadają zwykłe hodowle nie potrafią zadbać i kochać swoich pupili. Nazywając rozmnażanie ukochanych pieszczochów "umyślnym produkowaniem chorych zwierząt" obrażacie tylko ludzi, którzy oddają tym zwierzakom tyle ciepła i uczucia ile tylko mogą. Zabrzmiało to tak jakby te zwierzaki nie zasługiwały na miłość, i najlepiej by było je wszystkie wytępić, aby zostały na świecie tylko profesjonalne hodowle...
Tak jak mówię: liczę że na to forum zajrzy ktoś kto ma na sprzedaż szczurki dumbo mniej więcej zgodne z moimi oczekiwaniami i tyle.
Awatar użytkownika
alken

może się zdarzyć że nie zachoruje, ale z doświadczenia wiem, że zwykle jest odwrotnie. z moich wszystkich szczurów tylko jeden dożył starości i odszedł z przyczyn naturalnych. z resztą poczytaj sobie dział choroby, dział odeszły, zobaczysz jak to wygląda.
a wszyscy tu dbają o zwierzęta.

nie wiem jak inaczej Ci to wyjaśnić, ze szczurami hodowlanymi jest tak, że jako zwierzeta stworzone do celów laboratoryjnych niosą w genach przeróżne choroby. dobry hodowca znający się na genetyce dobiera odpowiednie osobniki tak, żeby w ich liniach były jak najzdrowsze zwierzęta. dlatego trzeba na nie czekać. natomiast rozmnażając w ciemno tylko potęguje się te wady genetyczne. może taki amator nie chce złego dla rozmnażanych przez siebie zwierzat, ale robi im straszną krzywdę.

to już od Ciebie zależy jakiego szczura sobie wybierzesz, jesli chcesz takie jak wczesniej zaznaczyłas, czyli od rozmnazaczy, to tu ich po prostu nie znajdziesz i tyle, bez wciągania się w dysputy ideologiczne, szukaj na allegro.

edit: a jeszcze co do złej woli pseudohodowców, to jednak jest większość takich, którzy sa nastawieni tylko i wyłącznie na uzyskiwanie modnych odmian, dumbo, rexów, fuzzów, i chociaz sa świadomi konsekwencji to i tak będa krzyżować np. odmiany których nie powinno się ze sobą krzyżować albo będą praktykować chów wsobny.

Awatar użytkownika
smeg
Kontakt:

Post autor: smeg »

Xanielle pisze:Zabrzmiało to tak jakby te zwierzaki nie zasługiwały na miłość, i najlepiej by było je wszystkie wytępić, aby zostały na świecie tylko profesjonalne hodowle...
Te zwierzaki jak najbardziej zasługują na miłość, dlatego mamy dział adopcji i szukamy domków wszystkim bidom. Za to osoby, które specjalnie powołują do życia upośledzone genetycznie zwierzęta nie zasługują, aby im za to płacić, choćby głupie 5 zł.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~

Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Awatar użytkownika
szczurzyca.
Kontakt:

Post autor: szczurzyca. »

"Zabrzmiało to tak jakby te zwierzaki nie zasługiwały na miłość, i najlepiej by było je wszystkie wytępić, aby zostały na świecie tylko profesjonalne hodowle..."
dlaczego chcesz dać zarobić ludziom, którzy rozmnażają zwierzęta z niewiadomych źródeł? w zoologach i pseudohodowlach jest masakryczny inbreed. nie lepiej wziąć małego, "zwykłego" haszczaka, który czeka już długo na dom niż szczura, którego powołano do życia tylko po to, żeby miał ładne uszy, nie dbając o to czy zachoruje?
['] Diuna Barnaba Misiek 2Kremówki Charlotte Chanel Foczka Beza Molly Coco Malina Bianka Ronia Rasta Delilah-Rattie'sLove Tequila Dżuma Duffy Ernest Cholera Apollo Coffee Missisipi Agusia Rosa ['] Beżyczka 1Kremówka <:3 )~~
Awatar użytkownika
Mictlan

Post autor: Mictlan »

Dokładnie, tak jak już dziewczyny pisały takie twoje amatorskie 'Hodowle' to jest bezmyślne rozmnażanie szczurów przez ludzi, którzy bardzo rzadko mają o nich jakiekolwiek pojęcie, a jedną samicę rozmnażają po 3 -4 razy jak nie więcej.. Jeśli nei chcesz czekać 'super ultra długo' to adoptuj bidę z forum i tyle .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Adopcji i Narodzin”