Poprawiamy warunki w sklepach zoologicznych

Pytania i odpowiedzi, czyli ogólnie o szczurach.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: Poprawiamy warunki w sklepach zoologicznych

Post autor: Paul_Julian »

A specjalizacja "Użytkowanie i patologia zwierząt laboratoryjnych " ?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Blanny

Post autor: Blanny »

Jedna Pani weterynarz (która jest naprawdę super i miła) powiedziała mi, że jak ktoś jest specjalistą od wszystkiego to jest specjalistą od niczego. :D
<3 Paulie <3 Jimi <3 Nero <3 Dante <3 Fabio <3 Nessie <3 Zero <3
Moje koszmary <3
Awatar użytkownika
ania2832

Post autor: ania2832 »

Weście wy mnie już na wstępie nie straszcie ;D Same te nazwy, to już ojojj ::)
Strach się bać. Ale co jak co, na pewno będę robiła gdyby już specjalizacje psy/koty, no i jak się załapie to coś może i o gryzoniach się ciachnie ;)
, Cyna, Soda Nafta [*]
Awatar użytkownika
Entreen

Post autor: Entreen »

Paul -> podejrzewam, że to pod kątem... hm... No laboratoryjnych. Jak zachować ich sterylność, żeby dobrze wykazywały zarazki. Nie ma tu nic wspólnego ze zwierzaczkami domowymi... Laboratorium to bardzo brutalny świat dla gryzoni, są hodowane tak, by nie miały np. styczności z żadnym patogenem, a potem testuje się na nich szczepionki i działania patogenów etc. I podejrzewam, że o to chodzi w tej specjalizacji.
Blanny pisze:Jedna Pani weterynarz (która jest naprawdę super i miła) powiedziała mi, że jak ktoś jest specjalistą od wszystkiego to jest specjalistą od niczego. :D
Yup :P. Dlatego raczej się skłaniam do małych, ale jakąś styczność z krowami, świniami czy końmi też bym chciała mieć. Niestety, to pierwsze w dużych miastach, to drugie - w małych. Więc albo rybki, albo akwarium ::)
Cynamon Imbir Karmel Wanilia

Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
Szczurołap001

Post autor: Szczurołap001 »

W sklepie zoologicznym koło Tesco sprzedają gryzonie. Chomiki, szczury, myszy, świnki morskie i króliki itd mają mało jedzenia, są tam smutne i nie mają chociaż najmniejszego schronienia. Czyli są narażone na stres, gdy małe dzieci pukają palcami w szybkę akwarium itp. Pewnego razu byłam tam pogadać ze sprzedawcą i dowiedziałam się, że likwidują szczury ze swojego sklepu, bo właściciel się zmienił, a nowy właściciel ma wstręt do szczurów. Spytałam, co teraz zamierzają z nimi zrobić. Od dłuższego czasu wpatrywałam się w kartonowe pudełko, które "piszczało i podskakiwało". Spytałam szybko, czy to są te szczury, które im zostały. Powiedział, że tak i niestety idą nakarmić węża. Powiedziałam, że chcę je kupić. Uratowałam je od powolnej śmierci. A one okazały się na prawdę kochanymi szczurkami!
Awatar użytkownika
greenfreak

Post autor: greenfreak »

Szczurołap001, to była też sytuacja trochę inna od tych, które chcemy wyeliminować. Bo jeśli kupiłaś ostatnie szczurki, które i tak nie mają już więcej pojawić się w tym sklepie, to nie napędziłaś tym ich sprzedaży i sprowadzania ;)
Szczurołap001

Post autor: Szczurołap001 »

W sumie tak. Ale o b e c n i e nie ma już szczurów w tym sklepie, dopilowałam.
Awatar użytkownika
ania2832

Post autor: ania2832 »

I bardzo dobrze ze nie ma ;D
A ile tych szczurków tak było ? ;)
, Cyna, Soda Nafta [*]
Awatar użytkownika
Tooru
Kontakt:

Post autor: Tooru »

W tesco na Kobierzyńskiej obok hali jest taka mała zoologia. Wzięłam stamtąd szczura czarną kapturkę. Jednym słowem warunki opłakane. Mało miejsca, dużo towaru i chyba jedynie rybki mają dobre warunki. Gryzonie trzymają w 1,5 m2 komórce i nie wpuszczają tam klientów. Rozmawiałem z nimi, mówiłem o TOZ i zwróciłem im uwagę. Pani kompletnie nie zna się na szczurach, pracuje tam też koleś, który szczury trzyma za ogony. Towar mają dobry, ale te szczury... Włączyłem się z nimi w dyskusję, po rozmowie dostałam od nich szczura. Nie potrafili rozróżnić płci. Bardzo chciałbym im pomóc, chciałem się w tej sprawie skontaktować Towarzystwem Ochrony nad Zwierzętami i coś w tej sprawie zdziałać. Widziałem też, że nie tylko ja zwróciłem temu uwagę. Dacie radę coś pomóc? Zwierzątka są w tej sprawie najważniejsze. Niunia stamtąd jest zdrowa, grzeczna, ma tylko nieco wyłupiaste oczy. Ogólnie grzeczna dziewczynka. Nie mają rozdzielonych samic od samców, klatka na klatce. Moim zdaniem nie powinni się zajmować sprzedażą zwierząt, skoro nie mogą zapewnić warunków. A zoologia moim zdaniem najlepsze warunki ma ZOO natura. Duży teren, dobre warunki oraz oddzielone samce od samic. Duży teren i świetne warunki. Zoologia w tesco nazywa się Bananowe ZOO.
( F i o n a , B a s i a , L o l a , C h r u p e k , Z o s i a , F r a n k a , H a n k a , R e i l a )Obrazek
Awatar użytkownika
Aluta

Post autor: Aluta »

Ja osobiście nie polecam Sklepu Zoologicznego F.H.U Animals24 ul.Marcinkowskiego Karola 8G w Świdnicy.Zwierzęta nie mają tam godnych warunków.Myszy są trzymane razem, bez podziału na płeć, tak samo jak szczury.Kupiłam tam raz 2 rybki, jak się okazało chore.Miały rybią ospę.Wszystkie rybki w moim akwarium skazane na śmierć ;| Moja koleżanka kupiła tam myszkę.Po 2 tyg. wydała na świat 7 klusek.Zdecydowanie sklep nie godny polecenia.

Nie polecam również sklepu "Kubuś" ul.Mikołaja Kopernika 7 w Świdnicy.Byłam tam raz.W czerwcu, gdy temp. wynosiła ok. 30 stopni trzymali tam w klatce szynszyla, któremu nie dość, że było gorąco, to jeszcze świecili na niego lampą, od której biło ciepło.Dopiero po rozmowie z kierowniczką, szynszyl znów normalnie oddychał.

A sklepy godne polecenia to :
Sklep Zoologiczny "Leo"
ul.Franciszkańska 5
Świdnica.
Pochodzą stamtąd moje 3 ogonki i muszę przyznać, że warunki są godne podziwu.W 1 klatce są max 3 szczurki.Mioty są z matką i ojcem, oddzielone od reszty stada.W klatkach nie ma trocin, tylko żwirek granulowany, karmy robione sposobem "domowym" :) Zdecydowanie sklep godny polecenia ;D

Domański Zdzisław
ul.Grodzka 16
Świdnica
W tym sklepie również dobre warunki.Co prawda szczurasków tam nie ma, ale są fretki, myszoskoczki, kasztaniczki...Polecam :)
Ze mną : Locka Luna
Lilith

Za TM: [*]Cleo[/color] [*]Rikki[/color] [*]Yennefer[/color] [*]Ciri[/color]
Flaumel

Post autor: Flaumel »

To, że mioty są z ojcem wcale nie jest godne polecenia. Tuż po porodzie dochodzi do kolejnego zapłodnienia samiczki + jeśli są nierozdzielane po 4rech tygodniach, to również i córek.
Obrazek
Blanny

Post autor: Blanny »

Poza tym, nie polecamy tu sklepów, gdzie można kupić szczurków, bo szczurków nie kupujemy w sklepach ...
<3 Paulie <3 Jimi <3 Nero <3 Dante <3 Fabio <3 Nessie <3 Zero <3
Moje koszmary <3
Awatar użytkownika
KITEgirl
Numer GG: 491855
Kontakt:

Post autor: KITEgirl »

ja ostatnio zaszłam do zoologa w białej podlaskiej. powiedziałam że jestem z sps ;) wpuścili mnie do pomieszczenia z akwariami od strony sprzedawcy. sprawdziłam czy są oddzielone płciami bo sprzedawca nie wiedział. kazałam nalać wody do pustego poidła i poradziłam aby w miocie fuzzów oddzielono samce gdy osiągną 4 tygodnie bo dojdzie do chowu wsobnego(sprzedawca nie miał pojęcia o czym mówię ::) )
Awatar użytkownika
klauduska
Kontakt:

Post autor: klauduska »

KITEgirl, na SPSie już ci napisano, że nie wolno ci tego robić, bo nie jesteś członkiem SPSu, więc nie promuj i nie chwal się tym, bo możesz dostać osta za podszywanie się pod członków.
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

możesz się zapisać do sps, bedziesz miała legitymację itp., po co take wkręty stosować :P
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
ODPOWIEDZ

Wróć do „O szczurach”