Moderator: Junior Moderator
Chcę samiczki, bo tak, więc dla własnego widzimisię będę narażać swoje samce na ryzyko operacjiLumi pisze:naprawdę chciałabym samiczki ; d , po prostu .
ammy88 bez przesady... zobacz to:ammy88 pisze:Po tygodniu planujesz połączyć wykastrowanych samców z samicami? Bardzo zły pomysł - samiec po kastracji potrafi być płodny nawet i miesiąc (chociaż czytałam gdzieś że są i takie co i 5 tygodni)...
Właśnie z takiej wpadki jest mój Gacek - kumpel wykastrował samca i po 3 tygodniach wpuścił go do samic (lekarka mu powiedziała że taki czas wystarczy) - no niestety - było niepokalane poczęcie - na szczęście miot był mały (bo tylko 8 ogonków) i maluchy były śliczne więc raz dwa rozeszły się po znajomych, ale nie zawsze można mieć tyle szczęścia - bo zdarzają się i mioty ~20 młodych.
A poza tym kastracja to:
1. koszta (na wziewce pewnie coś ~150 zł/sztuka)
2. ryzyko, że zwierzak się nie wybudzi
3. samiec do kastracji musi mieć min. 3 miesiące i odpowiednią wagę
Tyle z mojej strony - a ty zrobisz jak zechcesz.
Samiec miesiąc po kastracji na pewno nie jest już płodny. Ja łączyłam już 10 dnia po kastracji, doszło do krycia i nic z tego nie wynikło. Może ten kumpel wcześniej włożył samca do samicy tylko się przyznać nie chce? Dziwna sprawa.Ciekawiło mnie, czy ktoś kiedys przeprowadzał eksperyment dotyczacy płodności samców po kastracji. Wygrzebałam taki artykuł:
http://www.ratbehavior.org/Neutering.htm
W skrócie:
eksperyment polegał na wykastrowaniu 21 samców, ktore nastepnie były dzielone na grupy po 2-5 osobników i indywidualnie łaczone na noc z samicami w rui, odpowiednio: w dniu kastracji, 1,2,3,4,5 i 8 dni po. Na drugi dzien sprawdzano, ile samców kopulowalo z samicami (niezapłodnione samice bylo pozostawiane na kolejną noc z samcami). PO 10 dniach sprawdzano ile gamet samic, samce były w stanie zapłodnic. 100% płodnosci samca oznaczało, ze wszystkie gamety zostały zapłodnione.
Wyniki:
Dni po kastracji:
0 - 100% płodności, normalna aktywnosc seksualna
1 - 100% płodności, normalna aktywnosc seksualna
2 - 89% płodności - słaby spadek płodnosci
3 - 52% (+-23%) - gwałtowny spadek płodnosci
4 - 45.5% (+-46.7% - jakkolwiek to rozumiec)
5 - 31.5% (+-2-3%), spadek aktywnosci seksualnej
8 - 0% płodnosci, prawie całkowity brak aktywnosci seksualnej.
U normalnego samca, plemniki produkowane przez jadra sa przechowywane w koncach przewodów najądrza, gdzie zachowuja płodnosc przez 42 dni, po czym gina. U wykastrowanego samca, przewody najądrza ulegaja atrofii i staja sie wrogim siedliskiem dla plemników, które zaczynaja ginac po 3-4 dniach od kastracji.
U góry podaje link do oryginalnego artykułu, jezeli ktos zauwazy merytoryczne błedy w moim tłumaczeniu, to prosze uprzejmie poprawic