Prezes i jego dream team. <3
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Prezes i jego dream team. <3
Aferson trzymam kciuki tam za twojego pana!
jordan on może nie chcieć połykać nutri. Swojego Małego też musiałam ze strzykawki karmić, bo nic nie chciał ani jeść ani pić..
jordan on może nie chcieć połykać nutri. Swojego Małego też musiałam ze strzykawki karmić, bo nic nie chciał ani jeść ani pić..
ja tea jak była chora to też nutri przez strzykawkę bo się buntowała
Poszło 6,5 strzykawki... pije coraz chętniej tylko mam wrażenie, że on nie siusia... a wypija na prawdę dużo, bo między strzykawkami popija wodę.
9 duszyczek za TM [*]
Aferson, ale musisz mu coś osłonowego podawać, przy takiej dawce antybiotyków to się może skończyć kolejnymi zapaleniami niestety. Ja wiem, że to trudne w tym momencie, kiedy ledwo co je, ale lakcid tak jak pisała Ogoniasta (minimum 2 h po podaniu antybiotyku, żeby nie został zneutralizowany przez antybiotyk), albo jogurt powinien wystarczyć.

Horda: Pestek [*], Eshin, Skyre, Szary prorok, Avalon, Merkury [*], Parszywek, Ćwirki dwa (Dunder i Piorun), Malygos HF
2h? weci na godzinę przed albo na godzinę po mówią, żeby podawać..
to chyba zależy jacy weci. moja mi kazała dawać lakcid w środku dnia, przy dwóch dawkach antybiotyku (rano i wieczorem)
Jaką dawkę mogę mu dać tego lakcidu? Skąd mam wiedzieć jaka jest odpowiednia dopuszczalna dawka dla szczurka?
On w ogóle nie siusia, nie robi kupy... a cały czas puchnie... nie wydala tej wody, którą dostarcza organizmowi...
On w ogóle nie siusia, nie robi kupy... a cały czas puchnie... nie wydala tej wody, którą dostarcza organizmowi...
9 duszyczek za TM [*]
1/5 ampułki to minimum, ja przy zapaleniu jelita miałam podawać 1/3 ampułki (musisz wcześniej wlać trochę wody/mleka do ampułki, żeby zawartość się w tym rozpuściła, ilości które podaje to ilości już całej ampułki, zawierającej w sobie już jakiś płyn)
klauduska, ja tego nie wymyśliłam, to polecenie weterynarza. Podawaliśmy lakcid godzinę po antybiotyku - skończyło się zapaleniem jelita.
klauduska, ja tego nie wymyśliłam, to polecenie weterynarza. Podawaliśmy lakcid godzinę po antybiotyku - skończyło się zapaleniem jelita.

Horda: Pestek [*], Eshin, Skyre, Szary prorok, Avalon, Merkury [*], Parszywek, Ćwirki dwa (Dunder i Piorun), Malygos HF
Pająk, tak samo się bierze u ludzi. godzinę po antybiotyku przeważnie zalecane jest.. ja chodzę do dr Kamińskiej i dr Rzepki, więc one mówią tak.. z resztą to też wszystko zależy od dawki antybiotyku i jego rodzaju.
No właśnie... wszystko zależy od dawki antybiotyku, a ja nie dostałam dokładnie wypisu co dokładnie dostał w jakiej ilości. Wiem, że enro i glukoze ale ile nie wiem... a sama boję się dawać jakiekolwiek leki bez konsultacji z wetem. Przy następnej wizycie, czyli jutro (chyba, że będzie źle - odpukać) zapytam o coś osłonowego (patrz lakcid). Jak na razie postaram mu się wcisnąć jogurt.klauduska pisze:Pająk, tak samo się bierze u ludzi. godzinę po antybiotyku przeważnie zalecane jest.. ja chodzę do dr Kamińskiej i dr Rzepki, więc one mówią tak.. z resztą to też wszystko zależy od dawki antybiotyku i jego rodzaju.
9 duszyczek za TM [*]
Ania, osłonowe przy antybiotykach ZAWSZE jest lepiej dać niż nie dać wcale.
możesz też zadzw do kliniki i poprosić, żeby ci powiedzieli co i w jakich dawkach podali [ja tak zrobiłam już ze 2 razy, bo 1. raz za bardzo ryczałam, żeby ogarniać cokolwiek, a 2. raz, bo kompletnie o tym nie pomyślałam szczerze mówiąc].
enro to dość silny lek, więc ja bym podała troszkę. ja przeważnie dzieliłam jedną kapsułkę na conajmniej 5 razy.
możesz też zadzw do kliniki i poprosić, żeby ci powiedzieli co i w jakich dawkach podali [ja tak zrobiłam już ze 2 razy, bo 1. raz za bardzo ryczałam, żeby ogarniać cokolwiek, a 2. raz, bo kompletnie o tym nie pomyślałam szczerze mówiąc].
enro to dość silny lek, więc ja bym podała troszkę. ja przeważnie dzieliłam jedną kapsułkę na conajmniej 5 razy.
Dzięki za rady, podam mu lakcid w małej ilości. Jestem załamana... jak mogłam mu to zrobić...
9 duszyczek za TM [*]
A jak teraz Puszek się czuje?
Nawet jeśli mnie zdepczecie, to po chwili wyjdę Wam z rękawa. 
Zwierzaki w rozbudowie
http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=55&t=31334

Zwierzaki w rozbudowie

http://www.szczury.org/viewtopic.php?f=55&t=31334
Puszku kochany, co się dzieje ?...
Aferson, skoro jest taki problem z wydalaniem, to może coś rozkurczowego i diuretyk, o ile przyczyna nie jest mechaniczna, choć o tym oczywiście lekarz musi zadecydować...
bardzo mocno trzymam kciuki !
Aferson, skoro jest taki problem z wydalaniem, to może coś rozkurczowego i diuretyk, o ile przyczyna nie jest mechaniczna, choć o tym oczywiście lekarz musi zadecydować...
bardzo mocno trzymam kciuki !
Aferson, może podawaj jedzonko na palcu, a go nuż zachęcisz do jedzenia - szczurki lubią to i często jedzą tak podsuwane, mimo że z miseczki nie ruszają.
Możesz sama zrobić jakiś domowy pożywny gerberek, podawać na palcu albo strzykaweczką. Niektóre szczurki gustują w truskawkowym Nutridrinku; ogólnie z Nutri jest tak, że jest pomocny, ale zasładza szczurka i potem nie bardzo już mu się chce jeść… Ale dostarcza najpotrzebniejszych składników w potrzebie, jest jedzeniem i piciem zarazem.
Jeśli uda Ci się dać inne pożywne jedzenie, to dobrze, a Nutri w ostateczności. A jakbyś mu dała żółtko jaja na miękko, z palca albo strzykawką? Można zmieszać z ziemniaczkami puree.
Albo poproś u weta Convalescence suport i dawaj papkę, żeby nie opadał z sił i wagi.
Mam nadzieję, że jednak odzyska apetyt i nie będzie tracić na wadze, a leki pomogą mu prędko dojść do siebie.
Lakcid według mnie przy tak silnych antybiotykach to minimum, ja dałabym nawet mocniejszy probiotyk, by organizm się nie wyjałowił z dobrej flory bakteryjnej. Lakcidu się podaje 1/3, a nawet 1/2 ampułki rozpuszczone w wodzie - na łyżeczce albo w czymś smacznym, gdyby Puszek nie chciał samego.
Przy takim brzuszku, dałabym 2x dziennie po pół, albo 3x dziennie po 1/3 ampułki
Trzymam kciuki za niego i przesyłam dobre myśli!
Możesz sama zrobić jakiś domowy pożywny gerberek, podawać na palcu albo strzykaweczką. Niektóre szczurki gustują w truskawkowym Nutridrinku; ogólnie z Nutri jest tak, że jest pomocny, ale zasładza szczurka i potem nie bardzo już mu się chce jeść… Ale dostarcza najpotrzebniejszych składników w potrzebie, jest jedzeniem i piciem zarazem.
Jeśli uda Ci się dać inne pożywne jedzenie, to dobrze, a Nutri w ostateczności. A jakbyś mu dała żółtko jaja na miękko, z palca albo strzykawką? Można zmieszać z ziemniaczkami puree.
Albo poproś u weta Convalescence suport i dawaj papkę, żeby nie opadał z sił i wagi.
Mam nadzieję, że jednak odzyska apetyt i nie będzie tracić na wadze, a leki pomogą mu prędko dojść do siebie.
Lakcid według mnie przy tak silnych antybiotykach to minimum, ja dałabym nawet mocniejszy probiotyk, by organizm się nie wyjałowił z dobrej flory bakteryjnej. Lakcidu się podaje 1/3, a nawet 1/2 ampułki rozpuszczone w wodzie - na łyżeczce albo w czymś smacznym, gdyby Puszek nie chciał samego.
Przy takim brzuszku, dałabym 2x dziennie po pół, albo 3x dziennie po 1/3 ampułki

Trzymam kciuki za niego i przesyłam dobre myśli!

[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889