Krwawienie z narządów płciowych u samca

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
lovekrove

Krwawienie z narządów płciowych u samca

Post autor: lovekrove »

Dziś u jednego ze swoich szczurów zauważyłam krew na narządach płciowych. Z tego co pamiętam to już nie pierwszy raz. Poprzednio poszłam z tym do pani weterynarz, która po obmacaniu stwierdziła, że nic nie jest. Ale nie sądzę, żeby to było przecież normalne! Nie jest to obfite krwawienie, jedynie ma tam zaschniętą krew. Co to może być, co robić?
Sześciu szczurzych rozbójników: Muffin[*], Oskar[*], Ryjek[*], Szymon[*], Alvin[*], Melman, Zdzichu, Edek[/color]
ol.

Re: Krwawienie z narządów płciowych

Post autor: ol. »

normalne to z pewnością nie jest
jeśli nie ma urazu mechanicznego, który by wyjaśniał krwawienie (otarcie ? ślad po jakimś stupie ?), zrób na początek badanie moczu (do czystego pojemnika włożyć najlepiej zaspanego szczura, jak się załatwi wciągnąć mocz strzykawką i zanieść do labu, im więcej tym lepiej, ale teraz komputerom wystarczy nawet niewielka ilość; dobrze byłoby też zrobić osad)

w oczekiwaniu na wyniki można podać jakiś preparat z żurawiną na pewno nie zaszkodzi (urinal, urino-wet) i owoce zawierające dużo wody - arbuz, truskawki, ogórki, żeby szczur dużo sikał

to mogą być różne rzeczy - od jakiegoś zapalenia, przez kamicę nerkową do nowotworu, ale bez badania lepiej nie wybiegać tak w przód

no i pomyśleć czy wet jest odpowiedni, bo nawet jeśli nic wizualnie ani palpacyjnie nie stwierdził za pierwszym razem, to krwi w moczu tak po prostu się nie zostawia raczej :-\
Awatar użytkownika
nausicaa

Post autor: nausicaa »

czasem mykoplazma może powodować zapalenie w drogach rodnych i może być krew w tamtych okolicach. jeśli to samiczka.
http://ratguide.com/health/bacteria/myc ... smosis.php

ja moją Agutkę przy takich objawach leczyłam enrobiofloxem i przeszło. ale to naprawdę mogą być różne rzeczy, jak pisze ol.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
Awatar użytkownika
lovekrove

Post autor: lovekrove »

To samiec. A gdzie mogę znaleźć takie laboratorium?
Sześciu szczurzych rozbójników: Muffin[*], Oskar[*], Ryjek[*], Szymon[*], Alvin[*], Melman, Zdzichu, Edek[/color]
ol.

Post autor: ol. »

zwykły ludzki lab, tylko warto wcześniej zadzwonić czy badają materiał odzwierzęcy, bo u nas np. lab. przyszpitalny wymawia się jakimiś przepisami i w całym mieście badają tylko w jednym prywatnym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”