Prezes i jego dream team. <3

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
ol.

Re: Prezes i jego dream team. <3

Post autor: ol. »

Dopóki ropień był zamknięty i przy niewielkich wymiarach w takim miejscu rzeczywiście można było przeoczyć; a pęknąć mógł w każdej chwili ...
Trzymam kciuki za Prezesa, niech będzie dzielny i wraca zdrowy jutro :)
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Ropień oczyszczony, ale zacznę od początku. Najpierw pojechałam do lecznicy, do której jeżdżą moi rodzice z kotem. Pokazałam szczura powiedziałam co jest, a pan wet nawet nie dotknął szczura tylko powiedział "proszę dalej przemywać rywanolem, do widzenia". W takim razie zabrałam manatki pojechałam do innego, do Pani weterynarz, do której chodziłam kiedyś z poprzednim stadkiem (kiedyś nadużyła mojego zaufania ale nie miałam innego wyjścia). Zbadała szczura, usunęła ropę, oczyściła środek brzydkiej dziury, zabezpieczyła sreberkiem i nakazała płukać rywanolem. Dała antybiotyk i leki przeciw pasożytom, ponieważ przejrzała Prezesa i stwierdziła, że kilka strupków na ciele jest niepokojących... jutro mam pokazać całe stado (Prezes idzie na drugą turę antybiotyków), jeśli wszystkie będą miały te strupki (przejrzałam wszystkie dokładnie i żaden szczur nie ma) to znakiem tego są pasożyty, a jak tylko jeden to najprawdopodobniej alergia na coś... byłam z deka zaskoczona, bo biegałam w Radomiu regularnie do weta ze szczurami i tamten nie zwrócił uwagi na te kilka małych strupków, mnie to wyglądało po prostu na ukąszenia, bo czasem z Frankiem się leją... te strupki ma tylko Prezes więc na bank nie są to pasożyty (poza tym skąd pasożyty jak nie mają styczności z innymi zwierzętami i nie wychodzą na dwór) tylko jego reakcja na coś... do dziś byłam święcie przekonana, że to po Franku bo byłam kilka razy świadkiem jak łapał Prezesa za tyłek... ale wiadomo lepiej podać prowizorycznie taki środek, on jest na pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne.

Także widzicie różnicę pomiędzy weterynarzami... masakra jakbym nie pojechała do innego weta różnie mogłoby być z Prezesem, bo osłabiony jest. Teraz po lekach zaczął normalnie brykać jak wcześniej.
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

jak to kilka strupków to pewnie od bójek, szczur zarobaczony albo alergik jest cały rozdrapany, moja Lilka miała alergię i okresowo była cała w strupach, aż miała krwawe ślady na futerku.
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
Afera

Obrazek
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Tych parę strupków to może być też lekka nietolerancja białka albo uczulenie na coś; kurczę, jak ja kocham to dawanie od razu leków p/pasożytniczych. ::) :P Czasem wystarczy odciąć przypływ mięska, rybki i nabiału, albo znaleźć alergen, często się udaje. Po przykrym doświadczeniu z ivermektyną wolę teraz najpierw to i obejrzenie zeskrobin pod mikroskpem... :-\
Dobrze, że nie dałaś za wygraną i poszłaś do innego weta z ropniem :) ; wiem, że dobrze jest przepłukiwać tym riwanolem w środku często - kilka razy dziennie, będą lepsze efekty. Chyba dobrze byłoby teraz trzymać szczurasa na ręczniczkach, żeby się nie zainfekowało. I nie wiń rodziców, bo taki ropień naprawdę potrafi urosnąć bardzo szybko. :)
Kciukam za prędkie wydobrzenie i żeby świństwo nie nawracało, wycałuj serdecznie Prezesa! :-* :-*
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
Afera

Siedzą w ręcznikach papierowych, bez obaw. ;) Ranka jest teraz sucha, nic się nie sączy, ale dalej przemywamy. Mam wrażenie, że otwór się zmniejszył. Dzisiaj znów dostał antybiotyki, reszta stada została obejrzana i pasożyty są w 80% wyeliminowane, bo reszta nie ma żadnych strupków na ciele, ale kurację na pasożyty trzeba dokończyć. Jutro kolejna tura zastrzyków, ostatnia, pojutrze dostanie już leki do pyszczka. Odstawiłam już wszelakie gerberki z mięsem, jadą teraz tylko na granulacie i owocach. Zobaczymy jaki będzie efekt.
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
Afera

Obrazek
Prezenio

Obrazek
Prezenio, Maja i Franek

Obrazek
Prezenio, Maja, Franek i Suzie

Obrazek
Prezes i Franek

Obrazek
Prezes, Franek, Zdzisia, Maja i Suzie

Obrazek
Maja i Zdzisia

Obrazek
Suzie i Zdzisia

Obrazek
Franek, Maja, Suzie, Zdzisia i Prezes

ObrazekObrazek
Franek i Suzie

Obrazek
Maja i Suzie

Obrazek
Zdzisia i Prezes

Obrazek
Zdzisia, Prezes i Franek

ObrazekObrazek
Franio i Suzie

ObrazekObrazek
Cała 5. ;)

Obrazek
Maja i Zdzisia

Obrazek
Maja i Suzie

Obrazek
Franio miziak. ;)

Obrazek
Suzie śpioszek. ;)

Obrazek
Franio i jego zdobycz... ;)

ObrazekObrazek
Suzie i Prezes

Obrazek
Prezes, w tle Maja

Obrazek
Prezes, Franek, Suzie i Maja

Obrazek
Suzie, Franek, Maja

Obrazek
Zdzisia

Obrazek
Suzie

Prezes czuje się znacznie lepiej, ropnia już nie ma został sam strupek, ranka jest sucha. Za tydzień idziemy do kontroli, nie podajemy już żadnych leków. Reszta stada zdrowa, poznaje nowe terytoria w domu rodziców... jednak są trochę ostrożne, bo czują kota.
9 duszyczek za TM [*]
ol.

Post autor: ol. »

http://imageshack.us/photo/my-images/17/dsc7698o.jpg/ jakie szerokie pole do interpretacji dający obrazek :D

http://imageshack.us/photo/my-images/64/dsc7629n.jpg/ a to mi onegdajszą dwójkę przypomina ...

Miłych wywczasów :)
Awatar użytkownika
Capisca

Post autor: Capisca »

http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 05#p743305

za TM: Jasiu[*], Jovi[*], Miodek[*], Jago[*], Iban[*], Toudie[*], Elmo[*]:(
Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

http://imageshack.us/photo/my-images/854/dsc7676.jpg/ Spokój, relaks, chilllout :D
Albo coś się odbiło albo ma zielony ryjeczek :P

http://imageshack.us/photo/my-images/52/dsc7620m.jpg/ Normalnie mam ochotę wycałować ten brzuszki :-*

http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc7632.jpg/ Myślisz, że tam coś jest? No nie wiem..może ale przekonania brak..
http://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc7635o.jpg/ Ty! Pa! Ruszyło się! Jest coś na bank!

Miziać :D
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
Newbie

Post autor: Newbie »

ale Franuś ślicznie wygląda! już wcale nie przypomina tego napakowanego testosteronem chłopa ;) zrobiłaś z niego cudnego bezjajecznego chłopczyka! ucałuj od cioci :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Afera

http://imageshack.us/photo/my-images/854/dsc7676.jpg/ Spokój, relaks, chilllout :D
Albo coś się odbiło albo ma zielony ryjeczek :P
Zielony koc się odbił. :)
ale Franuś ślicznie wygląda! już wcale nie przypomina tego napakowanego testosteronem chłopa ;) zrobiłaś z niego cudnego bezjajecznego chłopczyka! ucałuj od cioci :)
Fakt, zmienił się i to bardzo, z czego cieszę się. Teraz jest bardzo uległą piszczałką (serio - przy iskaniu piszczy, przy mizianiu piszczy). Na początku trochę się bił z Prezesem, ale to było w granicach rozsądku. Teraz są dobrymi kumplami, co sobie ciepło okazują:
Obrazek
Prezes iska Franka.
Obrazek
Franek iska Prezesa. ;)
Do ludzi jest w 100% łagodny i spokojny, nawet dla nieznajomych. Polubił mizianie i leżenie w łóżku pod kołdrą. :) Wystarczyło mu okazać trochę ciepła i delikatności, bo wbrew pozorom Franek jest bardzo delikatnym szczurkiem. Nawet jedzenia z ręki nie bierze ząbkami tylko łapką i wkłada do pyszczka. ;)
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
pariscope

Post autor: pariscope »

Aferson pisze:jedzenia z ręki nie bierze ząbkami tylko łapką i wkłada do pyszczka.

Ojej! Chciałabym to zobaczyć :D ! Może jakiś filmik?
SZCZURCIA 02.2006 - 23.04.2008 ; PEREŁKA ??.08.2008 - 05.04.2011 ; FRYGA ??.08.2008 - 16.11.2010; CYKORIA 01.01.2011 - 16.05.2012 ; DAKOTA 17.01.2011 - 02.05.2012; KRECIA ??.09.2012 - 08.08.2014; KICIA ??.09.2012 - 20.09.2014;
Awatar użytkownika
Afera

9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
pariscope

Post autor: pariscope »

Ha, ha, to wygląda, jakby szczurki przyjmowały komunikanty z rąk księdza Afersona :D Tylko Franio i chyba Suzie wyłamują się z tradycji. No bo przecież to niehigienicznie. Franio wie co robi.
Mnóstwo mizianka dla Twoich cudnych szczurów. Należy im się!.
SZCZURCIA 02.2006 - 23.04.2008 ; PEREŁKA ??.08.2008 - 05.04.2011 ; FRYGA ??.08.2008 - 16.11.2010; CYKORIA 01.01.2011 - 16.05.2012 ; DAKOTA 17.01.2011 - 02.05.2012; KRECIA ??.09.2012 - 08.08.2014; KICIA ??.09.2012 - 20.09.2014;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”