Pytanie związane z wysyłką szczura pocztą polską :)
Moderator: Junior Moderator
Pytanie związane z wysyłką szczura pocztą polską :)
Mam do was pytanie co sądzicie na temat wysyłki szczura pocztą polską na specjalnych warunkach ? Kto za kto przeciw !?
Zołza, Lusia <3 Daniusia [']Wojtek[']

Re: Pytanie związane z wysyłką szczura pocztą polską :)
A na czym polegają te "specjalne warunki"?
Tak czy inaczej PP nie ufam z bardzo.. Więc nie szczerze wątpię czy bym wysłała szczura w ten sposób.
Tak czy inaczej PP nie ufam z bardzo.. Więc nie szczerze wątpię czy bym wysłała szczura w ten sposób.
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
Nie jestem zwolenniczką tej metody, ale trójka moich samcolów przyszła właśnie pocztą do mnie - w całości, przeziębione tylko. Nie polecam, jedynie w naprawdę ostatecznych sytuacjach, bez jakiegokolwiek wyjścia.
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...
moim zdaniem o WIELE lepiej jest wysłać PKSem/konduktorką niż PP próbować. Ja tam im nie ufam..
- mmarcioszka
Kilka lat temu(chyba 3...) moja siostra nie wzięła na obóz kurtki, więc wysłałam jej ją pocztą na warunkach specjalnych-żywe zwierzę. Doszło do niej po 3 dniach :/
Znaczy powiem tak korzystałam z tej usługi dwa razy raz papugę kupowałam przez allegro nom ale niestety odbiór osobisty był nie możliwy więc była wysłana przez PP była wysłana około 16.00 na drugi dzień o 10 już była cała i zdrowa , kolejna sytuacja też była z Papugą trochę większą i też wszystko sprawnie poszło jeszcze się nie zawiodłam i oczywiście jak by po 24godz. nie dotarła paczka to można wytoczyć spr. poczcie
pozdrawiam
)

no tak :/ "wytoczyć proces", a zwierzęciu jak umrze, to się już nic nie pomoże. tutaj proces to jest DRUGOPLANOWA rola..!
nom tak racja jak by zwierzaczek umarł to bym sobie tego nie wybaczyła i bym się obwiniała, ale co zrobić gdy odbiór osobisty jest nie możliwy ?

no np to, o czym już tutaj w temacie napisałam..klauduska pisze:moim zdaniem o WIELE lepiej jest wysłać PKSem/konduktorką niż PP próbować. Ja tam im nie ufam..
jest dużo for zwierzęcych, można się tam poogłaszać i poszukać transportu

Ludzie często jeżdżą niemalże po całej Polsce, są nawet i tacy, którzy pojadą pociągiem i Ci przywiozą zwierzątko, gdy Ty im bilet kupisz, tak, jak klauduska pisała, PKP,PKS, ale Poczta średnio. Tak jak pisałam, raz dostałam szczurki Pocztą i raczej po raz kolejny tego bym nie zrobiła. Czasem jest tak, że nikt nie jedzie tą trasą, nie masz możliwości innej, ale takie metody to naprawdę w ostateczności.
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Jak na razie nie zamierzam powiększać stadka
dopiero jak zrobię dużą klate
To pomyślę o adopcji jeszcze 2 pociech 

- greenfreak
Obecnie jestem przeciw, ale jeżeli poczta poprawiłaby tę usługę, to jestem zdania, że byłby to świetny sposób. Warunki: żeby z "paczką" obchodzono się delikatnie, trzymano w odpowiedniej temperaturze i warunkach, żeby wszystko szło bardzo szybko.
- Paul_Julian
- Kontakt:
Ja uważam, że nie należy zwierzęcia wysyłac w ten sposób. Paczki musiały by być obchodzone z ostroznoscia (choćby noszone odpowiednio) , a nie np. jedna na drugiej. Zwierzak w takiej paczce z dziurkami jest własnie narazony na choroby, stres związany z podróżą i inne takie.
W obecnej chwili taka paczka nie ma opisane jak ma dokładnie wyglądać:
Nie przemawia do mnie " w calości, ale przeziębiony, wytarzany w trocinach" itd.
Jak nie ma możliwości odbioru osobistego, paczke można nadać tzw. "konduktorką" , ale jak widzę tutaj :
http://www.intercity.pl/?page=przesylki_konduktorskie
jest zakaz wysyłania zywych zwierząt. Może to po tej historii z węzem nadanym jako sprzet komputerowy ( w trakcie podrózy wylazł z paczki).
Byc może jakby sie wczesniej uzgodnilo, ze to zwierzak w transporterku, zabezpieczony itd to by przyjęli.
W obecnej chwili taka paczka nie ma opisane jak ma dokładnie wyglądać:
Jak widać, zwierzęta inne niż ptaki sa tam okreslone jako "krótka trwalośc".W ramach usługi "Przesyłka pocztowa na warunkach szczególnych" mogą być nadawane przesyłki, których zawartość stanowią:
1. płyny, gazy, rzeczy łamliwe, kruche wymagające specjalnego traktowania podczas przemieszczania i doręczania lub inne rzeczy których szczególnego traktowania życzy sobie nadawca, jeżeli nie są to rzeczy niebezpieczne oraz nie stanowią zagrożenia dla ludzi, mienia lub środowiska,
2. żywe rośliny, ptaki domowe i ozdobne oraz rzeczy oznaczone jako "rzecz o krótkim okresie trwałości".
Nie przemawia do mnie " w calości, ale przeziębiony, wytarzany w trocinach" itd.
Jak nie ma możliwości odbioru osobistego, paczke można nadać tzw. "konduktorką" , ale jak widzę tutaj :
http://www.intercity.pl/?page=przesylki_konduktorskie
jest zakaz wysyłania zywych zwierząt. Może to po tej historii z węzem nadanym jako sprzet komputerowy ( w trakcie podrózy wylazł z paczki).
Byc może jakby sie wczesniej uzgodnilo, ze to zwierzak w transporterku, zabezpieczony itd to by przyjęli.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Nawet jeśli przesyłka dotrze o czasie, to adresata może akurat nie być w domu i co wtedy? Paczka leży na poczcie kolejne 24h. W życiu nie wysłałabym w ten sposób szczura, mam duże wątpliwości nawet co do przesyłki konduktorskiej na dłuższych trasach. Nie kupiłabym też zwierzęcia od "hodowcy", który proponuje taką opcję.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Klaudia, konduktorką nie możesz wysyłać żywych zwierząt .. musisz kłamać. Oni nie są świadomi że żywe zwierze mają w paczce, a z tego co wiem to PP na specjalnych warunkach wysyła się zwierzęta i przynajmniej wiedzą, że to co tam jest, żyje ( choć nie wiem czy też nie trzeba kłamać że to ptak
).
Ja nie wysyłałam. Konduktorką też nie. Raz dawałam kierowcy PKSa szczura. Wziął za darmo, postawił transporterek na podusi tam gdzie zwykle sypia 2gi kierowca. Maluch dojechał cały, zdrowy i ogrzany.
Jeśli kierowca ma problem, można poprosić kogoś z podróżnych o przewiezienie na kolanach. Choć tu zawsze jest ryzyko że szczur się spodoba.
Najlepszym wyjściem jest jednak znalezienie kogoś, kto po prostu jedzie w dane miejsce w Polsce.

Ja nie wysyłałam. Konduktorką też nie. Raz dawałam kierowcy PKSa szczura. Wziął za darmo, postawił transporterek na podusi tam gdzie zwykle sypia 2gi kierowca. Maluch dojechał cały, zdrowy i ogrzany.
Jeśli kierowca ma problem, można poprosić kogoś z podróżnych o przewiezienie na kolanach. Choć tu zawsze jest ryzyko że szczur się spodoba.
Najlepszym wyjściem jest jednak znalezienie kogoś, kto po prostu jedzie w dane miejsce w Polsce.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *