Hej
Piszę w temacie, bo mam wrażenie, że spotkało nas - mnie i szczura podobny problem, moja wet coś wspominała o zapaleniu kości i jak przeczytałam ten temat to dochodzę do wniosku, że jest to wielce prawdopodobne.. Aczkolwiek u mnie objawy są 'bardziej rozbudowane'..
Ja też walczę za wszelką cenę.. bo nie potrafię podjąć decyzji co do uśpienia... zwłaszcza, że nie widzę,żeby szczur cierpiał..
U nas wygląda to tak:
Dżuma (chłopak)- łysy szczuras, dotychczas żywy, energiczny, na bank ze szczurzym ADHD...
Z dnia na dzień podupadł totalnie na zdrowiu:
1) Wzmożona senność w ostatnim czasie przed chorobą (wiązałam to z wysoką temperaturą), aktywność normalna, w nocy szaleństwa i wygłupy,
2) Totalne, NAGŁE osłabienie porfiryna w ogromnych ilościach z nosa i oczu, wygląd pokurczonego, poskręcanego dziadka, ledwo chodzącego..
3) Wizyta u weta --> leki przeciwzapalne, furosemid, prawdopodobnie steryd - podejrzenie problemów z sercem, płuca czyste, furczenie na nosie
4) Szczur czuje się lepiej, brak oczekiwanej poprawy, wykluczenie problemów z sercem. Włączenie antybiotyku Enroxil
5) Szczur przestaje jeść, mało pije, nie robi kup --> krople parafiny
6) Wizyta u weta - przycięcie dolnych zębów, stwierdzenie ogromnej wady zgryzu, której wcześniej nie było!!! a także opuchnięcie języka, Płuca czyste
7) Szczur nadal nie je suchej karmy, pije z poidła - podaje Gerberki, Nutridrink, Sinlac

Dżuma chudnie, ma poważne problemy ze wzrokiem
9) Wizyta u weta po zakończeniu antybiotyku, potwierdzenie ślepoty, steryd o przedłużonym działaniu, szczur mimo wszystko w dobrym humorze, nie wygląda na cierpiącego dlatego nie zdecydowałam się na uśpienie.
10) Następuje deformacja szczęki, dolna szczęka wraz z zębami przesuwają się na bok, w związku z tym kły które powinny być na środku szczęki, są z boku jakby pod policzkiem Dżuma sam nie pije, nie je, nie potrafi sam jeść z miseczki (zanurza w gerberku cały nos) jest karmiony kilka razy na dobę, Sinlac'iem, Nutridrinkami i Gerberkami.
11) Pojawia się guz na głowie po prawej stronie między okiem a uchem, szczęka przesuwa się w lewo, jakby zmiany po prawej stronie 'wypychaly' pyszczek w lewo...
12) Dżuma straszliwie chudy, coraz mniej je, prawdopodobnie już nic nie widzi, reaguje tylko na światło i dźwięk. Sam przychodzi i upomina się o jedzenie, nie wygląda na cierpiącego, ścieli sobie w domku bez problemów, czasem przejdzie przez klatkę w niezdarnych podskokach...