[klatka] wybór klatki

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
xXFernIXx

Re: [klatka] wybór klatki

Post autor: xXFernIXx »

Taszasza pisze:Kamień z serca... Ja już tu kombinowałam ze zbudowaniem wieży z pudeł, hehe :)
hehehe 2 dni i o wieży by ślad zaginął hehehe zagryzły by :) jak miałem mieć szczurki to tez tak myślałem i miałem dużo obaw ale zobaczysz że po tygodniu załapiesz o co chodzi:D
Pozdrawiam!!!
Przepraszam za nie wskakujące literki ale klawiatura w lapku sie wyrobiła....
P.S. To nie przez jedzenie:D
Awatar użytkownika
aneczkaa

Post autor: aneczkaa »

Czy łączył ktoś może takie klatki?

Obrazek
http://allegro.pl/klatka-szynszyla-szcz ... 92155.html

Mam jedną taką i zastanawiam się nad kupieniem drugiej takiej samej i połączeniem ich. Jedna na drugiej raczej nie byłaby stabilną konstrukcją ale jakby tak odłączyć po jednym boku z klatek i w ten sposób je połączyć?
A może jakieś inne pomysły?
Awatar użytkownika
zyberka

Post autor: zyberka »

Jedna na drugiej mogłaby być moim zdaniem konstrukcją stabilną gdyby ta górna stała z kuwetą. Musiała byś w niej zrobić duży otwór (mnie by było szkoda niszczyć nową kuwetę :P).
Łatwiej połączyć chyba od boku (mniej zachodu) ale równoległe ścianki nie będą do siebie przylegać ze względu na rant kuwety. Ale ten odstęp nie będzie raczej na tyle duży żeby jakiś młody szczurek kiedyś Ci się tam przecisnął. Gorzej u góry: "dach" klatki jest ściągany, tzn że tam odstęp będzie większy niż z boku.

Ja bym łączyła, bo to tańszy sposób na powiększenie powierzchni mieszkalnej niż kupienie nowej większej klatki ;) Tylko trochę roboty
Awatar użytkownika
aneczkaa

Mi też szkoda kuwetę dziurawić ;)

Z boku z pewnością nie będzie wielkich odstępów, bo kuweta nie wystaje za bardzo w stosunku do prętów.
Hmm tylko racja, co z tym dachem ???
Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

Do tego przy łączeniu "obok" może Ci się żwirek wysypywać przez szparkę między kuwetami. Trudniej też będzie to sprzątać.
Jeśli jednak zdecydujesz się na takie łączenie to dachy można połączyć drutem.
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
Awatar użytkownika
aneczkaa

mini moje dziewczynki kuwetkują, więc żwirek mam tylko w kuwetach, nie na dnie klatki ;)
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Ale głupoty gadacie. Ja połączyłam dwie klatki właśnie doczepiając górą bez kuwety i konstrukcja jest bardzo stabilna, a ludzie na forum pisali, że jedna taka klatka się chwieje niby...
Razem moja konstrukcja ma 150 cm wysokości o podstawie 70x40 więc teoretycznie powinna być jeszcze bardziej chwiejna od konstrukcji, którą Ty chcesz zrobić.
Po co łączyć od boku? Po co takie kombinacje? Jak chcecie dwie kuwety bokiem złączyć? Nie lepiej w jednej klatce pozbyć się dachu i drugą doczepić drutem, albo opaskami zaciskowymi? Ja mam połączone opaskami i wszystko jest ok. Nie trzeba kuwety niszczyć, ani boku klatki. Wiadomo, że bardziej się osłabi klatkę jak się naruszy którąś z bocznych ścian niż dach. Jak dla mnie bezsensowne jest niszczenie dwóch klatek, by je połączyć bokiem.
Moja klatka wygląda tak:
Obrazek
Powstała z połączenia składanej PYKO 70x40x95 i INTER-ZOO 70x40x65
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

łączenie z kuwetą też jest niczego sobie o ile komuś nie szkoda tej kuwety, wychodzi taki niby furet tower :)
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
Afera

Z kuwetą od góry? Tak też jest fajne i zastanawiam się nad tym, czy jednej kuwety nie poświęcić, wyciąć w niej dziury i zrobić takiego a'la fureta. A dziewczyny mówią o złączeniu klatki bokami. Aby wszystko fajnie wyglądało trzeba by było z jednej klatki pozbyć się ścianki i jakoś kuwety dopasować.... na pewno ściąć ranty z tych stron co miałyby być złączone. Jak dla mnie bardzo dużo roboty... no i szkoda klatek i kuwet. Mnie się wydaje, że łączenie od góry jest lepsze, bo nie trzeba niszczyć bardzo klatek - zawsze mogą wrócić do pierwotnego stanu. Aneczkaa a czy ta klatka jest składana? Ma zdejmowaną górę, czy trzeba by ją odcinać od reszty klatki?
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
mini

Post autor: mini »

Jakie wymiary ma ta klatka? :)
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
valhalla

Post autor: valhalla »

Na moje oko to bardziej chomicza klatka, ale mogę się mylić...
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
Afera

Aferson pisze:Z kuwetą od góry? Tak też jest fajne i zastanawiam się nad tym, czy jednej kuwety nie poświęcić, wyciąć w niej dziury i zrobić takiego a'la fureta. A dziewczyny mówią o złączeniu klatki bokami. Aby wszystko fajnie wyglądało trzeba by było z jednej klatki pozbyć się ścianki i jakoś kuwety dopasować.... na pewno ściąć ranty z tych stron co miałyby być złączone. Jak dla mnie bardzo dużo roboty... no i szkoda klatek i kuwet. Mnie się wydaje, że łączenie od góry jest lepsze, bo nie trzeba niszczyć bardzo klatek - zawsze mogą wrócić do pierwotnego stanu. Aneczkaa a czy ta klatka jest składana? Ma zdejmowaną górę, czy trzeba by ją odcinać od reszty klatki?
W zasadzie to z obydwu klatek trzeba by było zdemontować boczne ściany....
no wyglad klatki moich Dwoch Szczurasów

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f62 ... 83fec.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fad ... e3ae5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa9 ... 0293b.html
Maniunia ta klateczka... też mi się wydaje, że chomicza... ale urządzona nawet fajnie. :)
9 duszyczek za TM [*]
Awatar użytkownika
gosja1

Post autor: gosja1 »

niuniek656 , fajna klatka :) Wydaje mi się, że trochę mała jednak. Miałam na początek klatkę mniej więcej takiej wielkości (chyba, mogę się mylić i źle oceniać rozmiary Twojej, sugeruję się małym szczurzęciem, które tam leży :P) i w końcu na gwałt wymieniałam na większą klatkę o wielkości polecanej tutaj na forum (na dwa szczury), bo ogonki początkowo super się mieściły i miały gdzie hasać, a nagle ewidentnie zaczęło brakować miejsca :)
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 00#p982390
-------------------------------------------------------------
Kubuś [*], Kacperek [*], Boguś[*], Marcelek[*]
Awatar użytkownika
aneczkaa

Aferson pisze:Z kuwetą od góry? Tak też jest fajne i zastanawiam się nad tym, czy jednej kuwety nie poświęcić, wyciąć w niej dziury i zrobić takiego a'la fureta. A dziewczyny mówią o złączeniu klatki bokami. Aby wszystko fajnie wyglądało trzeba by było z jednej klatki pozbyć się ścianki i jakoś kuwety dopasować.... na pewno ściąć ranty z tych stron co miałyby być złączone. Jak dla mnie bardzo dużo roboty... no i szkoda klatek i kuwet. Mnie się wydaje, że łączenie od góry jest lepsze, bo nie trzeba niszczyć bardzo klatek - zawsze mogą wrócić do pierwotnego stanu. Aneczkaa a czy ta klatka jest składana? Ma zdejmowaną górę, czy trzeba by ją odcinać od reszty klatki?
klatka jest skladana, gora zdejmowana i boki ód klatki tez. Myslalam tylko zeby zblizyć kuwety i zdjac scianki z tylu a te po bokach zlaczyc. Bez jakiegokolwiek niszczenia klatki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klatki”