Co podawać, a czego nie podawać szczurom
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Co podawać, a czego nie podawać szczurom
ja wole robić własnoręcznie, słoik smierdzi, kupy po słoiku smierdzą, a po takim domowym nie.
no i swieżych nic nie zastąpi, obróbka termiczna powoduje utratę witamin. w naturze z resztą też jedzą surowe, a nie gotowane i zmielone na maź.
no i swieżych nic nie zastąpi, obróbka termiczna powoduje utratę witamin. w naturze z resztą też jedzą surowe, a nie gotowane i zmielone na maź.
ze mną: leszek, kendrick
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek
I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
I tu przydaje się blender
Ja też sama robię przecierki z surowych warzyw i owoców..to jest praktyczne jeśli chcemy coś podać, a szczury za tym nie przepadają. Unikamy wybierania
Chociaż nie robię tego za często, wolę aby same sobie poskubały pokarm. Jenak, czasem, aby coś przemycić
Ja też sama robię przecierki z surowych warzyw i owoców..to jest praktyczne jeśli chcemy coś podać, a szczury za tym nie przepadają. Unikamy wybierania
Chociaż nie robię tego za często, wolę aby same sobie poskubały pokarm. Jenak, czasem, aby coś przemycić
Jak ja lubię się śmiać.. to takie ciekawe doświadczenie.
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
->Nasze Śliczne Paskudy:*<-
->Mini pociechy<-
Gerberki - roznie to z nimi bywa. To tak jak w przypadku dzieci. Jedna matka podaje dziecku od rana do wieczora, dzien w dzien pokarm ze sloika i uwaza, ze dobrze robi, a druga podaje sporadycznie lub wcale. Ja osobiscie wole ugotowac moim samcolom jakies warzywka, a gerberki wchodza do akcji, jak musze im leki w czyms przemycic
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...
A kabaczka i kalafiora gotować czy można dać na surowo? (Ja dawałam zawsze gotowane)
9 duszyczek za TM [*]
Ja kabaczek na surowo też daję i jest ok. Kalafiora nie dawałam.
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Ja kalafiora daję na surowo bo gotowany im nie smakuje
Tez daje kalafiora na surowo, ale potem strasznie śmierdzą im bobki.
Kalafiora można jak najbardziej na surowo - sama tak go jem
- Milka-sensei
hmm moim zdaniem - witaminy zawarte w owocach i warzywach nie zaszkodzą, ponieważ to w większości witaminy rozpuszczalne w wodzie (a co za tym idzie wydalane wraz z moczem). Problem jest przy witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach - jeżeli suplementujemy dietę naszych milusińskich w te witaminy (pamiętajmy to witaminy A, D E i K), to z czasem może nadmiar tych witamin odkładać się w tkance tłuszczowej i powodować poważne schorzenia (hiperwitaminoza). Dlatego należy ograniczyć ilość podawanych suplementów, za to warto dodawać odrobinę oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron (bo najzdrowsze) w ostateczności oleju słonecznikowego z tzw. "tłoczenia na zimno" do robionych przez nas smakołyków, aby witaminy zawarte w naturalny sposób w warzywach i owocach, mogły być łatwo przyswojone przez organizm naszych milusińskich. [dlatego też dodajemy porcję "tłuszczu" do sałatek zjadanych przez nas samych - oliwa, śmietana i inne ]
Póki sezon, poszłam do ogrodu i nazbierałam moim (ktore dopiero do mnie przyjadą, za 2 tyg, ale już zaczełam przygotowania ) różnych zielenin. Wg spisu z Ratterii, do koszyka poszła babka lancetowata, mniszek lekarski, koniczyna, liście buraków, pietruszka... no i właśnie. Bo przecież koniczyna i pietruszka działają moczopędnie (mój królik po koniczynie dodatkowo sikał na czerwono, ale nie byla to krew). A na innej stronie (http://anahata_rattery.eu.interii.pl/podstawy.html) piszą, że ogonki mogą pić:
Poza tym tak Was czytam i czytam i juz robie spis rzeczy, ktore trafią do misek A próbował ktoś dawać natki z marchewki? Albo liście winogron, malin, jeżyn, porzeczek, powoju czy innych typowo ogrodowych roślinek? (Tak, tak, widzialam odnosnik do wątku o gałązkach, zaraz się tam rozejrzę
. Pietruszka i koniczyna do takich 'ziół' należą... czyli jak jest w końcu?ziołowe herbaty (ale takie, które nie ingerują w funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego)
Poza tym tak Was czytam i czytam i juz robie spis rzeczy, ktore trafią do misek A próbował ktoś dawać natki z marchewki? Albo liście winogron, malin, jeżyn, porzeczek, powoju czy innych typowo ogrodowych roślinek? (Tak, tak, widzialam odnosnik do wątku o gałązkach, zaraz się tam rozejrzę
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
Lepiej zachować ostrożność i jeśli nie mamy pewności, to raczej zrezygnować z podawania ryzykownych ziółek. Z wymienionych przez Ciebie wiem, że nać marchwi jest szkodliwa dla ludzi, natomiast z suszonych liści malin sporządza się herbatki. Co do pozostałych - nie mam wystarczającej wiedzy, żeby się wypowiadać.
SZCZURCIA 02.2006 - 23.04.2008 ; PEREŁKA ??.08.2008 - 05.04.2011 ; FRYGA ??.08.2008 - 16.11.2010; CYKORIA 01.01.2011 - 16.05.2012 ; DAKOTA 17.01.2011 - 02.05.2012; KRECIA ??.09.2012 - 08.08.2014; KICIA ??.09.2012 - 20.09.2014;
Zobaczymy co inni powiedzą, póki co mieszanka różnych zielenin się suszy, wyszedł mi tego prawie 5-cio litrowy słoik! Będzie na zime
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
O, a w innym wątku znalazłam coś bardzo pouczającego Chociaz lista jest robiona pod KRÓLIKI, ale sądzę, że jeśli szczurki dostają raz w tygodniu małą garstkę na połasowanie, to można z niej skorzystać A dzięki zdjęciom łatwo będzie znaleźć odpowiednie rośliny na spacerze http://www.miniaturkabeztajemnic.com/listaz.html
Matko jedyna.! Moja kruszyna w pierwszym dniu jak sie u mnie pojawiła pożarła sporo sałaty, wyciągnęła mi z kanapki i do tej pory miewa biegunkę ( jest u mnie tydzień). Znaczy jak ją biorę na ramie to jedna z 5 kupek jest właśnie taką rzadka.
Co ja mam teraz zrobić.? Już nie dostaje sałaty to było tylko raz, je teraz karmę, karmę i tylko karmę...
Co ja mam teraz zrobić.? Już nie dostaje sałaty to było tylko raz, je teraz karmę, karmę i tylko karmę...
Ile tygodni, miesiecy ma Twoja kruszynka? Malym ogonkom, tak do 2 miesiaca nie powinno sie podawac jablek,salat i innych warzyw i owocow, bo moga wywolac biegunke. Zoladki nie sa jeszcze w pelni przygotowane na tego rodzaju pokarm, karm ja do tego czasu sucha karma i wprowadzaj jej powoli tego typu jedzonko
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin