Proszę o szybką pomoc. Skóra, osłabienie...

Wszystko inne, czego nie można zakwalifikować do żadnego z podanych działów. Na przykład: kilka objawów, dotyczących ogółu zachowań chorobowych, czy niewydolność kilku organów, obejmujących zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne.
To jest dobry dział, jeśli nie wiesz gdzie możesz umieścić swój post - by najlepiej pasował.

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Mafu

Proszę o szybką pomoc. Skóra, osłabienie...

Post autor: Mafu »

Witam.
Mój pupil nazywa się Slogan i ma ok. 1,5 roku. Wcześniej spędzał czas ze swoim bratem, który zmarł ok. rok temu. Slogan jest zwykłym domowym szczurem, żaden z niego rasowiec. Problem wygląda następująco:
-pomarańczowy nalot na całym ciele,
-nastroszona,mocno przeżedzona i bez połysku sierć(w sumie to jej szczątki),
-brązowy nalot na ogonie,
-"zakrwawione" okolice oczu i nosa,
-brak apetytu (jedynie substancje w postaci jogurtu),
-niechętnie pije(baaardzo małe ilości),
-łyse placki na ciele(futro głównie na pysku)
-problemy z równowagą,
-otępienie,
-przerażające wychudzenie (można ćwiczyć na nim anatomie),
-w miare sił drapanie się.
Byłam z nim pare razy u weterynarzy, za każdym razem powiedzieli, że to brak witamin. Podawałam różne środki wedle ich zaleceń, np.cebion, rutinoscorbin, vibowit itp. bez oznak poprawy. Ok. miesiąc temu stwierdzono, że ma wszy. Zostały one zlikfidowane.
Sczurozo jest tak osłabiony, że nie mam pojęcia jak mu pomóc. Nie przyjmuje prawie w ogóle pokarmu, a co dopiero mówić o dużych ilościach witamin.
Weterynarze nie umieją mi doradzić. Proszę o pomoc bo wygląda to tragicznie!

Prosze w miare możliwości o porady w zakresie zdiagnozowania i leczenia szczura, a nie o pytania jak można było do tego dopuścić bo naprawdę nie chce mi się tego tłumaczyć :)
Flaumel

Re: Proszę o szybką pomoc. Skóra, osłabienie...

Post autor: Flaumel »

http://szczury.org/viewforum.php?f=13 >>> Znajdz tutaj polecanego weterynarza w swojej okolicy i czym predzej ze szczurem. Niestety nie jestesmy w stanie mu pomoc na odleglosc.

Pomaranczowy nalot może być samczym łupieżem, "zakrwawione" okolice oczu świadczą o stresie/chorobie najczęściej. Problemy z równowagą mogą świadczyć o problemach neurologicznych - więc polecany znający się na szczurkach weterynarz, jak najszybciej. I trzymam kciuki.
Obrazek
Awatar użytkownika
nausicaa

Post autor: nausicaa »

jak najszybciej poszukaj weta, który zna się na szczurach, jedź nawet do jakiegoś miasta w pobliżu. tak jak pisała Flaumel- zaburzenia równowagi mogą swiadczyć o problemach neuro. czy szczur umie trzymać jedzenie w łapkach? czy może ma cały czas jakby takie zaciśnięte w piąstki?
to też może być guz narządów wewnętrznych i wtedy być może dałoby się zoperować albo chociaż stosować leczenie paliatywne, żeby pożył sobie w dobrych warunkach, tyle ile się da.
naprawdę przydałby się jakiś dobry wet, bo takie coś nie bierze się z braku witamin (chyba te ich diagnozy się braku witamin wzięły:P). czy dużo sika, ma mokre futerko w okolicach genitaliów?
krew na pysiu to porfirynka, tak jak napisała Flaumel.
jeśli szczur jest osłabiony, to łatwo też przypałętują się pasożyty.
a jak jest z oddychaniem? są jakieś świsty albo widać jak szzcur ciężko oddycha?
o łyse placki to bym się narazie nie martwiła, jak zacznie jesć, to może mu zejdzie. teraz najawżniejsze, żeby go trochę wyciągnąć.
a, i jeszcze- jeśli jest chłodniej, to może mu dać butelkę z ciepłą wodą, żeby się dogrzewał.
na razie kup nutridrinka i podawaj przynajmniej 3 razy dziennie. dawaj też jakieś przysmaki miękkie- gerberki, bababa, rozgotowaną marchewkę. nutrdrinka i gerberki podziel na małe części i zamróź. ptrzydatność do spożycia jet krótka, a tak będziesz mógł zużyć cały.
pisz, co ze szczurkiem.
zeMną:CumbobLunetaMufkaMulinaPiankaOwcaWałekIncognitoKopciuchSrebritkaIvermektynaGremlinRzepicha
zaTM:AdziaDużaFruziaBudyń4KluskiAllelekWałkiNiebieskiChoryDowódcaPomidorowyPszeniczyMlekoKoalaPlamkaTrututSkinerEspriAgutKoKoDoremiSomaliaKapadocja
Adrianna_Dul

Post autor: Adrianna_Dul »

koniecznie mu zrób rentgen! mój Piroun ma to samo! okazało się że ma coś z odcinkiem piersiowym!
Awatar użytkownika
sylwiaj

Post autor: sylwiaj »

u Muchy było podobnie i ma poblemy hormonalne (przysadka) tyle ze u nas dochodza jeszcze co chwila guzy. Idz do lekarza niech zbada szczurka od A do Z
u Aniołków:Krecik, Muszka, Czerniak, Gadzinka, Kluska, Pralka, Cola, Parówka, Twister

ze mną: Kamikaze, Klementynka, Emilka, Gnieciuch, Kornelcia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne / ogół objawów”