Dwa Szczurki

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Szurek15

Dwa Szczurki

Post autor: Szurek15 »

Siemka 1godz temu zakupiłem 2 szczyrki młode wsadziłem je do klatki i w takiej rurze siedzą z 30min co mam zrobić by zaczęły chodzić po klatce ??
Awatar użytkownika
mikanek

Re: Dwa Szczurki

Post autor: mikanek »

dać im trochę czasu? to nie zabawki,że kupisz i będą robiły co sobie zażyczysz, szczurki przeżywają teraz stres, znalazły się w obcym miejscu, wszystko pachnie inaczej, w dodatku wielka łapa chce je dotykać... Po drugie w ciągu dnia szczury śpią,aktywizują się pod wieczór . Odpoczną trochę i pewnie jak zacznie się ściemniać wyjdą zjeść małe co nieco ;) Musisz być bardzo cierpliwy i opanowany prze te pierwsze dni, żeby nie zrazić szczurów do siebie
Ryjek, Paszczak i Mika nr 3 :D
Kocizny Mefcina i Stefcik, zając Closti

w serduszku Gocia,Gajusek,Julka,Migotka, Nelka,Pimplak,Suri,Mika,Rysiek i Mikan,Bubi,Kotlecik,Surik,Viktorek,Miśka,Muminek,Susełek, Toffcik
Awatar użytkownika
gacek

Post autor: gacek »

Jak wyżej.A ponadto masz na Forum cały dział o oswajaniu, poczytaj. Zwierzątka muszą nie tylko do nowego miejsca przywyknąć, ale i do Twojego zapachu. Jak je oswoisz to same będą do Ciebie przychodzić, jak pojawisz się przy klatce.Na razie bądź cierpliwy, noś je przy sobie,niech się uczą, że jesteś bezpieczny.To prawda- szczurki nie są żywą zabawką, tylko po to,żebyś Ty miał przyjemność z ich posiadania.Początki są z reguły trudne, ale jak będziesz stosował się do rad z forum z każdym dniem będzie lepiej:)
Stadko za TM- Dżihad, Kaszmir,Floks, Timur,Opal,Daktyl,Bławatek - niezapomniani...
Stadka ze mną- Imbir,Cynamon,Szafir, Heńkomańki,czyli Maniuś i Heniuś,Taszka i Tosia
Awatar użytkownika
Sissel

Post autor: Sissel »

Mam pytanie Szurek15, przeglądałeś forum zanim kupiłeś szczurki?? Jaką masz klatkę (chodzi mi o wymiary)??
Ze mną: Bianka vel. Janeczka[*]
Szurek15

Sissel pisze:Mam pytanie Szurek15, przeglądałeś forum zanim kupiłeś szczurki?? Jaką masz klatkę (chodzi mi o wymiary)??
o jezu mam tak wielka klatke 100 80 40
dusiaczek
Kontakt:

Post autor: dusiaczek »

nie musisz się unosić jak grzecznie pytają.

Załóż chłopakom watek, wstaw fotki, napisz coś o nich, jak się oswajaja etc.
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."

~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Po pierwsze: więcej cierpliwości ;) Niektóre ogony oswajają się tygodniami z nowym otoczeniem i właścicielem :)
Poczytaj całe Forum, to wręcz idealna skarbnica wiedzy :)
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
Sissel

Słuchaj nie chodzi o to, żebyś się unosił i denerwował.

Pytałam czy wcześniej czytałeś forum, bo jedno co mnie dziwi to fakt że kupiłeś szczury wiedząc co się z tym wiąże. Napędzasz zyski bezdusznym rozmnażalniom. I skoro jesteś fanem szczurków, to powinieneś dbać jak tylko możesz o dobro wszystkich szczurków. I głónie chodziło mi o to. A pytając o rozmiary klatki potwierdziło się, że jednak czytałeś forum... Więc nie rozumiem skąd decyzja o zakupie.

Co do tego, że maluchy siędzą schowane, to zapewne jest stres w nowym otoczeniu. Są szczurki, które od razu wchodzą na ręce i dają się miziać i po pół godziny zasypiają ci na ramieniu. Ale są też bardziej przeżywające takie sytuacje. Tak jak ludzie są różni :)
No a skoro już kupiłeś te maluchy, to tak jak dziewczyny pisały załóż im wątek (możesz w tym temacie podać link), chętnie się dowiemy od czego się zaczęła twoja przygoda ze szczurkami, wrzuć zdjęcia i napisz coś o nich.
Pozdrawiam
Szurek15

Dzięki wam wszystkim!! Moje szczurki Nestea i Fanta powoli zaczynają wychodzić poczekam z 2 dni i dopiero zacznę je do siebie oswajać. Potem wyśle zdjęcia klatki i wszystko.Sorki ,że wcześniej nie pisałem ale to dlatego , że musiałem do babci iść.

Pozdrawiam szczurkomaniaków :P.
Awatar użytkownika
Sissel

Staraj się je dużo trzymać na rękach, żeby czuły twój zapach, dawaj im też wchodzić pod koszulkę, wiem, ze to łaskocze :) , ale tam czują twoje ciepło i też zapach. Mi to bardzo pomogło przy oswajaniu.
Pozdrawiam
ps. wymiziaj Nestea i Fante jak już się da.
Szurek15

Ale zacznę ja dopiero od jutra oswajać niech dziś już się przyzwyczaja do otoczenia.
Awatar użytkownika
Sissel

Oj Szurek15, to była taka rada tylko :) Nie na już, teraz. zaraz :)
Powodzenia i czekamy na wyniki oswajania.
Szurek15

Siemka! Dnia drugiego wyjąłem Nestea położyłem ją na łóżku i wlazła mi pod bluzkę i nie chciała wychodzić , po 5 min jak próbowałem ją wziąść na ręce to ona hop siup i pod bluzkę. I pod koniec jak chciałem ją złapać do klatki był problem bo po całym łóżku biegała i tylko 2 kupy zrobiła. Potem spróbuje dwie naraz oswoić. I jak na 1 dzień oswajania :P ?
Awatar użytkownika
Mishkazogonkami

Post autor: Mishkazogonkami »

a ja wczoraj dostałam szczurki i cały czas siedzą bez ruchu nawet wibrysami nie ruszają a w nocy to szalały jak opętane:D hehe i chleb suchy chrupały. nie wiem czy dziś już mam je brać na ręce?? czy jeszcze czekać. hym
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Możesz próbować, chowaj je pod bluzę, dotykaj, głaszcz. Młode mają to do siebie, że same niechętnie wyjdą z klatki, bierz je na siłę, spędzaj z nimi dużo czasu. Całą noc miały na zaaklimatyzowanie się :)
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”