Agresja i terytorialność
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu

Re: Moje szczurzyce cały czas sie gryzą .;/
Najstarsza ma około 0,5 roku zaś Zołza ma 4 miesiące najmłodsze maleństwo ma 2- 2,5 miesiąca
Mi to raczej na iskanie nie wyglądało a zołza lubi gryźć i starszą i młodszą ...

pozwól im ustalić hierarchię - maluchy często wrzeszczą wniebogłosy, ale jeśli krew się nie leje, to lepiej nie interweniować.
Fantazyjne HAMACZKI
zapraszam!

a powiedz mi czy Twoje szczurzyce na początku wskakiwały na siebie? bo ja zaczynam sie zastanawiam czy jeden z nich to po prostu nie chłopak.. tyle ze nie widac mu jajuszek..
Jak się nie gryzą do krwi to jest ok. Moje laski też się podgryzają i biją łapkami. Młoda zaczepia starszą siostrę i wtedy duża ją na plecy przewraca i podgryza. Czasem mała sama się kładzie na plecy i piszczy. Mała głośno piszczy z każdego powodu. Nie przejmuj się ustalają sobie pozycje w stadzie albo się bawią.
najwidoczniej tak ustalają hierarchię.. bo już się przestraszyłam, że mam parkę.. z pół godziny siedziałam przy klatce i próbowalam dostrzec jajucha
na szczescie nic tam nie znalazłam
hehe
moja przyjaciołka ma dwa szczury i nie da się nie zauwazyc ze to chłopcy ;P dlatego wydało mi się dziwnie ich zachowanie
)

-
Witam, ja od paru dni mam podobny problem. Moje dziewczyny od jakichś 2 miesięcy są razem. Balbina ma 4 miesiące, Misia 2. Wszystko jest z nimi ok, bawią się, śpią razem, jedzą nawet wspólnie ale od paru dni Balbina gryzie i ciągnie za ucho Misę! Mała kwiczy a Balbina nic sobie z tego nie robi tylko ciągnie. Zrobiła jej nawet ślady zębami na uszku. Czy to normalne? Czy szczury co jakiś czas muszą "odnawiać" ustaloną hierarchię? W tym stadzie rządzi Balbina i z tego co widziałam mała się podporządkowała.
To jest normalne zachowanie
Jesli nie jest agresywna, nie gryzie do krwi, nie pozostawia glebokich ran - wszystko jest w normie i nie masz sie czym martwic, naprawde 

Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...
-
Dzięki za odpowiedz. To dobrze, że to normalne bo już myślałam że Balbinie od tej rujki na mózg padło 

Na mozg tez czesto ogonkom pada
Ale to tak jak ludziom
Wymiziaj rozrabiary ode mnie

Wymiziaj rozrabiary ode mnie

Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Sokinia pisze:a powiedz mi czy Twoje szczurzyce na początku wskakiwały na siebie? bo ja zaczynam sie zastanawiam czy jeden z nich to po prostu nie chłopak.. tyle ze nie widac mu jajuszek..
Tak wskakują na siebie ale tylko po to by się iskać

Zołza, Lusia <3 Daniusia [']Wojtek[']

-
Witam, nie wiem co zrobić z tymi moimi dziewuchami. Balbina (6 miesięcy) non stop zaczepia Misię (5 miesięcy). Dzisiaj rano zauważyłam że Misia ma 2 małe łyse placki na karku i jeden większy na boku, na dodatek na tym łysym placku z boku widać ślady zębów. Nie dość że misia nie ma tak gęstej sierści jak Balbina (Micha to dumbo rex) to jeszcze starsza jej to futro chyba wyrywa! Nie wiem czym to jest spowodowane że tak nagle ze sobą walczą. Może przez to że mój współlokator przygarnął samca i Balbina dostała "wścieklizny macicy"? Samiec nie jest wypuszczany póki co z klatki bo dzikus z niego i staramy się go oswoić. Powinnam je rozdzielić czy zostawić tak jak jest?
- Paul_Julian
- Kontakt:
Możliwe , zę ta ją nadmiernie iska i goli futerko. To sie zdarza. Moje też tak miały i to nie zawsze alfa goliła inne. Na łysym placku mogą być slady ząbków , ale raczej jako ślady zadrapań, nie powinno być ran. W zasadzie to nei ma na to sposobu, to z nerwów.
Czy ten samiec to kastrat ? Jesli nie , powinien zostać wykastrowany i potem dołaczony do dziewczyn. Albo powinien miec kolegę kastrata.
W żadnym razie nie mogą być w jednym pokoju, bo szczury przegryzają kuwety i otwierają klatki. I nie może być sam.
Czy ten samiec to kastrat ? Jesli nie , powinien zostać wykastrowany i potem dołaczony do dziewczyn. Albo powinien miec kolegę kastrata.
W żadnym razie nie mogą być w jednym pokoju, bo szczury przegryzają kuwety i otwierają klatki. I nie może być sam.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
-
hejka jestem tu nowa i mam problem... w sierpniu zakupilam dwie szczurzyce
wczesniej mialam szczura i byl bardzo kochany wiec po jego smierci znow przygarnelam maluchy
i niestety wywiazal sie maly problem... biala szczurzyca atakuje czarna szczurzyce... w stosunku do ludzi tez jest agresywna... ba nawet jak pies wacha klatke to go lapie za nosa a biedak piszczy(wczesniejszy szczur nie mial nic przeciwko zagladaniu do klatki) i troszke sie martwie bo czarnula ma slady po lapach bialej... nawet sierci na pysku biala jej troche wyskubala ;( te slady nie wygladaja ciekawie.widac wbite pazury a ze obie sa bezwlose to wszystko widac na skorze...
nie wiem czemu tak sie dzieje...w dzien razem spia w hamaku a w nocy biala atakuje ;( mam je rozdzielic?? boje sie ze biala zagryzie czarna ;( a i obie sa w tym samym wieku i razem do domu wziete
prosze pomozcie bo nie wiem co robic ;(

nie wiem czemu tak sie dzieje...w dzien razem spia w hamaku a w nocy biala atakuje ;( mam je rozdzielic?? boje sie ze biala zagryzie czarna ;( a i obie sa w tym samym wieku i razem do domu wziete
prosze pomozcie bo nie wiem co robic ;(
w wielu postach powyżej mówicie, że nie ma powodów do zmartwień póki nie leje się krew, u mnie nie leje sie krew ale znalazłam malenkie ranki własnie od takiego przepychania się miedzy sobą. Często w nocy budzi mnie szamotanina w klatce i piski, ale tak po za tymi incydentami śpią razem przytulone, wobec mnie też agresywne nie są... rozumiem ustalają hierarchie lub po prostu się kłócą, ale czy przerywać im kiedy się miedzy sobą tłuką choćby jakimś cmoknięciem albo klaśnięciem w dłonie (reagują na to tylko pytanie czy to potrzebne)???
i czy opatrywać jakos te ranki? nie wyglądają groźnie, ani nie są głębokie, ale wole zapytac..?
i czy opatrywać jakos te ranki? nie wyglądają groźnie, ani nie są głębokie, ale wole zapytac..?
Takie ranki można przemywać rivanolem, a co do uspokajania to i tak zaczną od nowa jak zauważą, że nie patrzysz 

łobuzują: Kaśka, Miszka, Emilka, Furia, Adelka, Łatka, Floyd, Julian, Johny
łobuzują za Tm: Suzi, Martusia
E-Pasaż
łobuzują za Tm: Suzi, Martusia
E-Pasaż