U swoich problemów krążeniowo-oddechowych nie zaobserwowałam, chociaż pod koniec sierpnia Gotika miała robione rtg klatki piersiowej, bo w środku lata jakimś cudem przeziębiłam 4 szczury (a właściwie nie cudem, tylko przeciągami) i nie za bardzo mi się podobały skutki leczenia, więc wolałam je prześwietlić. I właśnie w tej czwórce była też Gotika. Jej rtg było w porządku, osłuchowo też wszystko ok, lekarz żartował, że jestem przewrażliwiona
Natomiast obie siostry miały usuwane guzy i były kastrowane. Geminia – pierwsze 2 guzy (gruczolaki) miała usuwane w marcu 2011, czyli w wieku 1 roku i 10 miesięcy, wtedy też wykastrowaliśmy ją. W lipcu miała usunięty kolejny guzek, który, niestety, po 3 tygodniach odrósł w tym samym miejscu. Po otworzeniu okazało się, że to nie jeden guzek, tylko 3 guzki obok siebie. To prawdopodobnie nie były gruczolaki, ale nie robiłam badania, więc nie wiem czym były. Tym razem zabieg został przeprowadzony bardziej radykalnie, wycięte było więcej wokół, zobaczymy, co będzie dalej. Póki co nawrotu nie ma. Poza tym Geminia będzie miała problemy z tylnymi nogami, już widać, że jest w gorszej kondycji ruchowej. Nie są to może jeszcze objawy niedowładu, ale porusza się sztywniej, powoli, inaczej stawiając tylne łapki, nie chodzi po prętach klatki itp.
Gotika trzyma się bardzo dobrze, nie widać po niej wieku. Ale i ona nie uchroniła się przed 2 gruczolakami (zabieg w lipcu), a w sierpniu była kastrowana, bo pojawiło się krwawienie z dróg rodnych. Wprawdzie to krwawienie ustąpiło, ale poddaliśmy ją zabiegowi, nie chcieliśmy ryzykować pogorszenia czy komplikacji.
Wiem, że z tego miotu nie żyją Gerald, Gerwazy i Gregory. Chłopaki po śmierci merch zamieszkali u Ajlii. Niedługo po skończeniu 2 lat, w maju, odszedł Gerwazy, w czerwcu natomiast pożegnaliśmy dwóch pozostalych. Przyczyny śmierci są właściwie nieznane.
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio