Witam. Jak w temacie poszukuję małych szczurków.
Wczoraj chodziłem zakopać swoja "Dżumkę", bo już ledwo dychała i z siostrą weterynarzem ją uspaliśmy- przynajmniej się nie męczy....
Przyjmę najchętniej dwa bo już doświadczenie spore mam, a i ogoniastym będzie raźniej
Jak się nic nie znajdzie to będę pewnie po zoologikach szukał...
Na co szczurka była chora? Próbowaliście ją leczyć?
Jak się nic nie znajdzie to będę pewnie po zoologikach szukał...
To najgorsza możliwa opcja, na forum możesz poczytać, dlaczego nie kupuje się zwierząt z zoologów Czekaj cierpliwie, a szczurki na pewno się znajdą. Najlepiej sam szukaj w dziale Oddam i pisz do właścicieli. Szczurki nie muszą być z okolic, na forum z powodzeniem funkcjonuje system transportowy i ktoś może Ci przywieźć za darmo szczurka z drugiego końca Polski I pamiętaj, że muszą być co najmniej dwa tej samej płci
Dodatkowo poczytaj, jakie karmy są najlepsze, jakiej ściółki używać (bo trociny nie są najlepszym pomysłem), jakie wymiary powinna mieć klatka (i ewentualnie kup większą, jeśli teraz masz nieodpowiednią). Właściciel oddający szczurki będzie Cię o to pytał, żeby sprawdzić czy masz dobre warunki dla szczurków
Niestety, klatka jest za mała Minimum na 2 szczury to 70x40x60 cm - do kupienia na allegro za 127 zł z przesyłką albo taniej, jak znajdziesz używaną. W klatce o głębokości 30 cm dorosły samiec będzie miał problem z obróceniem się.
Co do karmy, termin "mieszanki zbożowo-warzywne" niewiele mówi Karma powinna być konkretnej marki - polecane to Versele Laga, Beaphar, Tima Rattima, JR Farm, Vitakraft. Nie powinna być kupowana "na wagę", bo w sklepie w długo otwartym worku lęgną się np. mole, poza tym nie wiadomo, jaki taka karma właściwie ma skład. Najgorsze karmy to: Vitapol w kartoniku, Megan, Animals, Dako-art.
Szczur nie powinien też dostawać resztek z obiadu. Jak można przeczytać na wikipedii, przeprowadzano na szczurach eksperyment dotyczący dawki śmiertelnej soli - wystarczy już 3 g na kilogram ciała, żeby zabić. A większość szczurów jednak waży jakieś 3 razy mniej Szczurkowi możesz dawać wszelkie nieprzyprawione rzeczy - ja np. gotując dla siebie warzywa najpierw odkładam z garnka trochę dla szczurów, a dopiero potem solę resztę Podobnie przy gotowaniu zupy - przed posoleniem czy wrzuceniem kostki rosołowej odkładam trochę mięska dla szczurów.
Czytaj forum, a będziesz wszystko wiedział I popraw odrobinę warunki Powodzenia w szukaniu wymarzonych szczurków
Tą klatkę co mam można trochę przerobić i nawet już kiedyś o tym myślałem bo materiał mam, ale jakoś się nigdy nie przybrałem do tego. Teraz jednak chyba to ogarnę i będzie wypas
Będę pamiętał o tej soli...
Nie śpiesz się .... szczury zawsze się znajdą .. Myślę że szczur to nie jest coś megaważnego " na już " i dla dobra zwierzaka dasz radę chwilę poczekać. Za ten czas poczytaj sam o karmie, ściółce, klatce, weterynarzu etc.
W listopadzie jakoś będzie jechać do mnie samiczka z Warszawy ... możesz szukać tam, jeśli ktoś zgodzi się Tobie szczurki powierzyć, może uda się załatwić wspólny transport ... wtedy odebrałabym wszystkie i przekazała Tobie w Białymstoku.
Szczury jeżdżą do nowych domów przez całą Polskę ... wystarczy czasem poczekać na transport.
Nie wiem czy czytacie ze zrozumieniem to co już napisałem?!
Miałem już szczura 3 lata i troszkę już o nich wiem.
Moja siostra jest weterynarzem także to już też raczej na plus.
Nie wiem czy mam tyle czasu aby śledzić "giełdę" odnoście ogoniastych - dlatego załozyłem na forum temat, że poszukuję.
jednak raczej zadko kiedy własciciel odzywa się do szukajacych, to szukający muszą odzywac się do nich, po prostu szybciej tak znajdziesz, pytajac osoby, które zakładały tematy w "oddam".
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Chętnie oddam jedną 4-mczną typową szczurkę husky, Jeśli jesteś zainteresowany/a zdjęcia i wszelkie informacje prześlę na priv. Dowóz zapewniam na dworzec, chyba że masz jak odebrać z trójmiasta.