Szczurołakomaki >:D czyli smrody w każdym wymiarze

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Awatar użytkownika
zyberka

Re: Szczurołakomaki >:D czyli smrody w każdym wymiarze

Post autor: zyberka »

Całe smrodkowo dostało Ivomec, do tego baytril dla Boba- świstaka i Bazyla.

Po zastrzyku szczury tak źle się poczuły, że wpadłam w poranną histerię :-\ uciekały przede mną, chowały się w zakamarkach- jak nigdy mnie unikały :( na szczęście z czasem zaczęły wracać powoli do siebie, apetyt również, teraz śpią i odpoczywają...

Cała klatka wyszorowana w domestosie, pokój zdezynfekowany, kupiony nowy żwirek; pozostaje obserwować czy strupki będą znikać.

Z istotnych (dla mnie) rzeczy "poza stadnych" to w nocy dziadek zmarł... :-[ :-[
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Przykro mi z powodu śmierci dziadka, współczuję zyberko... :(
Ogonkom życzę dojścia do pełni zdrowia jak najszybciej i ślę głaski :)
Gdzieś doczytałam, że zastrzyki z Ivomektryny czasem mogą się dla ogonka źle skończyć i z tego względu bezpieczniejsze jest stosowanie jej w kropelkach na kark
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
ol.

Post autor: ol. »

współczuję śmierci dziadka :(

Oby ivomec okazał się trafionym lekiem i strupki poszły sobie precz. Po ostatnich przeprawach też już będę w przyszłości wszelkie tajemnicze strupy w pierwszej kolejności przeciwpasożytniczymi lekami traktować, ile niepotrzebnej chemii zaoszczędziłyby Humbakowi :-[
Co do młodzieży, to podobnie obecnie mają u nas aguty, Horpyna wczoraj dostała przeciwzapalne i niespodziewanie dobrze nawet podziałały, teraz tylko kwestia czy poprawa będzie trwała ...

Zdrowia i energii Bazylowi i Bobkowi życzę, żeby sami skorzystali i po drodze pańcię na duchu podnieśli :)
Trzymajcie się chłopaki, nie ma siły trzeba jakoś przetrwać tą zimę !
Awatar użytkownika
zyberka

unipaks pisze:Gdzieś doczytałam, że zastrzyki z Ivomektryny czasem mogą się dla ogonka źle skończyć i z tego względu bezpieczniejsze jest stosowanie jej w kropelkach na kark
Dokładnie tak. Wet mnie uprzedził właśnie, że producent nie umieszcza na opakowaniu informacji, że można to podać szczurom, więc właściwie dał im lek na moją odpowiedzialność. Nie wiem co bym zrobiła gdyby rzeczywiście stała się im od tego to krzywda :( Z tym że szczury otrzymały o połowę mniejszą dawkę niż by to wychodziło z przelicznika na ich wagę.

No i 10.12 mamy pójść się pokazać do kliniki i nie wiem co zrobię jeśli będzie chciał powtórzyć im ten zastrzyk :-[

Dziękujemy dziewczyny za wsparcie :-*
ol.

jeśli będzie chciał powtarzać to po prostu powiedz, że pierwsze podanie źle zniosły i żeby tym razem zakroplił
inna sprawa, że ostatnio spotkałam się z teorią (dr Lisieckiej), że iwermektyna słabo przenika przez skórę i że lepiej stosować preparaty spot-on advocate czy frontline (który ponoć wbrew forumowej opinii jest bezpieczny dla szczurów - tak usłyszałam, tak powtarzam :-\ ), ewentualnie przed zakropleniem iwermektynę wymieszać z parafiną, która ułatwia jej wchłanianie; jak widać co doktor to teoria, choć niektóre bałabym się weryfikować na swoich szczurach :-\

tak z ciekawości do kogo w Pozaniu chodzicie ?
Maszka

Post autor: Maszka »

Zyberko, zdrowia maluchom, a Tobie sił życzę :-* Współczuję straty dziadka :-[

Jeśli chodzi o frontline i dr Lisiecką - przy Lamji mającej strupki (powodem jednak były zbyt ostre pazurki) również pierwsze co to mówiła właśnie o nim. Na mój sprzeciw i podpytywanie "czy aby na pewno?", stwierdziła, że stosowała już u wielu gryzoni, również szczurów i nic nikomu nie było, ze jest bezpieczne. Odnośnie iwermektyny jeszcze dodam - dr Niklewicz z Homeo stwierdził, że bardzo "wali po wątrobie" i dużo lepszy jest pod tym względem insectin w proszku - podziałał b. dobrze.
Awatar użytkownika
zyberka

ol. pisze:lepiej stosować preparaty spot-on advocate czy frontline
Jaaaaaaaaaaaa, dobrze wiedzieć ::) bo miałam do dzisiejszego popołudnia advocate w domu ::) ale głupiemu na myśl nie przyszło ;D ;]

No więc klamka zapadła- żadnych więcej brzydkich zastrzyków dla moich smrodów!!

ol. tak się wiecznie składa, że jak szczury chorują to zawsze akurat jestem w Krotoszynie; więc chodzę tutaj do kliniki, bo do tej pory jeszcze nic nie spieprzyli.
Tak więc moje szczury wybierają sobie takie terminy zachorowań, że nie pozwalają mi poznać poznańskich weterynarzy :P
Raz mi się zdarzyło być (z tym dzikim szczurkiem ze sklepu) u weta na Sołtysiej, który sam o sobie powiedział, że na szczurach się zna(tam jest ich dwóch, ja mam na myśli tego starszego). Ale u niego z tego co zauważyłam np. żadnego sprzętu do "konkretnych" badań nie ma chyba...
Flaumel

Post autor: Flaumel »

Jeszcze do antypasożytniczych bezpiecznych: Stronghold na kark dorzucić do listy :)
Obrazek
Awatar użytkownika
zyberka

Chyba jest gorzej :-[ z Bazyluszkiem... Mniej strupków ale pojawiło się COŚ . Dzisiaj dokonałam tego odkrycia i o mało z krzesła nie spadłam. Owe COŚ wygląda tak Obrazek, jest znacznie większe niż na zdjęciu (z Bazyla kiepski model, wiercił się jak owsik ::) ), czarne i jak gdyby podskórne ??? Nie mam żadnego pomysłu co to może być :-[ wygląda jak jakiś czerniak, dość przerażająco...

mam nadzieję, że jutro rano usłyszę jakiś konkret u weta

Bobo świszczy a baytril się kończy...
Awatar użytkownika
zyberka

COŚ zostało zidentyfikowane. Wielki plac kruczoczarnych włosów, które pani doktor wyrwała i to bez większego problemu :o dlatego dziś z czarnego placa zrobił się łysy plac ::) ale wet wymacał jakieś podskórne zgrubienie w tym miejscu, więc od dziś będziemy obserwować czy coś się zmienia.
Namawiała mnie też żeby jednak powtórzyć za tydzień Bazylowi zastrzyk z ivermektyny skoro mu to pomogło... :(

Dużo zmartwień :(
Awatar użytkownika
Jay-Jay
Numer GG: 7336498
Kontakt:

Post autor: Jay-Jay »

trzymam kciuki
Obrazek
ol.

zyberko, czy Bazyl nie miał właśnie w tym miejscu podanego zastrzyku ? bo to wygląda na niewielką martwicę, a zgrubienie które powstało po jej zdarciu to pewnie nowa tkanka/blizna;
ewentualnie mógłby być to strupek po drapankach i utworzony na nim taki "pędzelek" ze sklejonej sierści (Humbak takie miał), ale wtedy byłoby to raczej czerwono-brunatne od zaschłej krwi, a skoro u Bazyla było czarne to stawiam na martwicę;

tym bardziej nie powtarzałabym zastrzyku - super że zadziałało, ale uważam, że efekt byłby ten sam po podaniu naskórnym,
a bez efektów ubocznych i bez takich niepokojów
Awatar użytkownika
zyberka

no właśnie wetka też mnie o to pytała, nie, zastrzyk dostał w inne miejsce. Ale wydaje mi się, że wcześniej w tym miejscu miał właśnie takiego dużego strupa. Teraz już go nie ma a na jego miejscu pojawiły się te gęste i ciemne włosy. Też nie chcę mu powtarzać tego zastrzyku i mam nadzieję, że nie będą mnie próbowali znów na niego namówić, bo ja taka przysłowiowa dupa jestem i odmawiać zbytnio nie umiem :-\

A tu fotorelacja z wczorajszego mieszania karmy.

Obrazek "chyba widziałem worek z żarciem..."Obrazek "GAZU CHŁOPAKIII ! ":D
Obrazek "dasz spróbować? Jak nie dasz nie puszczę tej nogawki" :P

Obrazek"tak tylko przyszedłem "Obrazek "spojrzeć co tam masz..."
Obrazek "daj, pomogę odwiązać" :)
Obrazek "na pewno nie zauważy" ::)

kiedy jedni na zmianę próbowali odwrócić moją uwagę... Obrazek Obrazek Obrazek
inni okradali mnie z rodzynek, które cieszyły się wczoraj największym powodzeniem ;D Obrazek

wreszcie poddałam się :P
Obrazek bierzcie i jedzcie z tego wszyscy ;D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

po trzech podwieczorkach i pięciu kolacjach trzeba spalić trochę kalorii...
ObrazekObrazekpoprzez miętoszenie :P Obrazek lizanie paluchów ;D Obrazek i loty podniebne
oraz zmasowany atak na karmiciela Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a potem zasłużony odpoczynek :) Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek "ile ja dziś zjadłem to głowa mała" :P

Obrazek na koniec pysio, tyle że nie wiem czyi :D :D
Awatar użytkownika
zocha

Post autor: zocha »

w sercu: Norman, PJ, Młody, Zenek, Adżi, Noname, Plastek, Biały

Moje kochane urwisy...
ol.

jacy ci Twoich chłopcy zorganizowani i zdyscyplionwani - w kolejce
do jedzenia http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc02195uv.jpg/
jak i do uszczęśliwiania http://imageshack.us/photo/my-images/546/dsc02239e.jpg/ :-*
http://imageshack.us/photo/my-images/528/dsc02248w.jpg/
a w ogóle - jak młodzi wydorodnieli ! - cudne chłopy z nich !

i potem jeszcze pięknie dziękują http://imageshack.us/photo/my-images/256/dsc02250j.jpg/ :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”