Dla lepszego efektu kup w sklepie spożywczym olejek waniliowy do ciasta i po kropelce polej każdej na grzbiet, tak aby wsiąkło w futro a nie zostało zlizane. To taki trick w łączeniu szczurów. Każde szczurze stado ma swój własny, indywidualny zapach i jak jeden szczur z danego stada spotka obcego o innych zapachu to go leje.

A jak obie będą pachniały tak samo to szybciej się do siebie przekonają. Duża sobie pomyśli "Aha, mała jest z mojego stada to nie będę jej lać".

Musi zadziałać, u mnie zadziałało nawet w łączeniu dużego, agresywnego samca z innymi samcami.

Pokaż swoją klatkę, jej wyposażenie i podaj wymiary. Duża i odpowiednia klatka to podstawa, a już widzę, że w Twoja ma pewne niedociągnięcia jak zauważyły dziewczyny wyżej. Przejrzyj sobie temat "Nasze klatki" tam jest sporo zdjęć, na podstawie, których możesz się wzorować.

Pręty są nieodpowiednie dla wszystkich gryzoni... były już przypadki poskręcanych łapek w takich piętrach drucianych. ;/ Mojej koleżanki chomik kiedyś zawisł na łapce na najwyższym piętrze i tak wisiał kilka godzin do powrotu właścicielki z uczelni... momentalnie wywaliła ten szajs z klatki.