Agresywny - co się dzieje?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

J4KU8

Agresywny - co się dzieje?

Post autor: J4KU8 »

Witam, jakiś miesiąc temu kupiłem szczurka który miał też około miesiąca, po tygodniu dokupiłem mu kolegę który też miał tyle życia za sobą :D. Nr 1 oswoił się po 2 tygodniach od kupna, ten drugi do tej pory jest bojaźliwy choć nie ucieka przede mną, przez ostatni tydzień szczurki ostrzą sobie zęby na kratach od klatki i rosną w sile. W ostatnią środę skończyło mi się jedzenie dla nich i zastąpiłem im na dzień innym "domowym" jedzeniem, patrzyłem na tematy i dawałem im takie żeby nie szczurom nie zaszkodziło. Lecz nr 2 od dwóch dni gdy chcę go wziąć na ręce to gryzie mnie dość mocno, i właśnie nie wiem dlaczego tak się dzieje, a nigdy to się nie działo, stał się jakiś dziki. Z szczurkiem nr 1 nie mam żadnych problemów, a z nr 2 nie wiem co się dzieje, co robić?
Nakasha
Numer GG: 4379189
Kontakt:

Re: Agresywny - co się dzieje?

Post autor: Nakasha »

Jak rozumiem, oba to samce? Jeśli tak, to pewnie zaczyna się burza hormonów. ;) Można to przeczekać, dominować szczura lub wykastrować. A w jakich sytuacjach Cię gryzie? Czy szczury mają odpowiednio dużą klatkę?
Z nami: Ganix, Yetta, Inari, Cerridwen, Ceres Ciel i dziczek Włóczykij
Za TM: 88 szczurzych duszyczek

Obrazek
J4KU8

Gryzie każdą rzecz którą podaje przez klatkę, z pierwszym nie mam problemów ale drugi to masakra. Ciągle czai się przy klatce aż włoże coś przez nią. Tak, oba to samce i mam klatkę na 3 szczury lecz trzymam tylko dwa.
Nakasha
Kontakt:

Czyli gryzie tylko przez pręty? Czy też jak otwierasz drzwiczki i wsuwasz do środka dłoń?

Jeśli to tylko taka agresja (terytorialna), to możesz spróbować to przeczekać. ;) I cały czas cierpliwie oswajać oba ogony.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Przez klatkę, czyli rozumiem, że nie przez otwarte drzwiczki tylko kratę? wolę się spytać bo moje rozumowanie w trakcie sesji jest mocno ograniczone
Jeśli przez kratę to się nie dziw, bo każdy szczur gryzie przez kratki (no 99%, ja mam dwójkę ogonów które nie gryzą)
Jedne mają też tak, że jak dmuchasz przez klatkę to się rzucają i fukają, to też jest normalne :D
Bierz gryzaka pomimo tego, ubieraj jakieś dobre rękawice, ja mam trójkę przedszkolaków które tną równo jak się wkłada rękę do klatki, np wczoraj zostałam udziabana bo miskę z jedzeniem wkładałam... ::) Jak mam ubrane rękawice to od razu czują respekt ;)

Także gryzienie przez pręty nie jest oznaką agresji u szczura. Jest młody, daj mu czasu na oswojenie się z Tobą, na pewno mu to minie. Jeśli nie i będzie coraz bardziej agresywny - zalecam kastrację.
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
treehouse

Post autor: treehouse »

Jeśli gryzie tylko przez pręty, to moze to nigdy nie minąć. Często jest tak, że nawet najbardziej oswojony szczur, najbardziej zsocjalizowany, który tańczy, sprząta, gotuje i pisze wiersze ;) , będzie gryzł palce, usta, rzeczy ect. wsadzane przez pręty. Najlepiej nigdy tego nie robić, nawet jak jest maleńki. Jeśli chcemy mu coś podać w klatce, to cała dłonią, niech powącha, że to nie wróg. A jeśli atakuje w klatce, to dlatego, że to jego dom (jak napisała Nakasha) i sobie nie życzy interwencji. Oczywiscie to moze minać po kastracji lub z czasem, ale wcale nie musi.
Nakasha
Kontakt:

każdy szczur gryzie przez kratki (no 99%,
Żaden z moich szczurów nie gryzie przez pręty. ;) Czasami, gdy obca osoba wsadza paluchy przez pręty, to alfa i beta mogą skubnąć, ale nie do krwi.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kluska123

Moje gryzą, obcych najbardziej, no, tylko Filip i Julek nie, zazdroszczę :D
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

J4KU8

Mam klatkę przy biurku, gdy tylko usiądze obok to drugi wspina się na pręty i czeka aż włożę coś przez pręty.
Nakasha
Kontakt:

To nie wkładaj, po co szczura drażnić. ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Kluska123

Daj klatkę w jakieś spokojniejsze miejsce, żeby młody tak nie wariował :)
A może wspina się po prętach, bo chce żebyś go wyciągnął i się nim zajął? ;)

J4KU8

@Kluska

To by wtedy nie gryzł i nie uciekał jak chce go wyjąć.
treehouse

Post autor: treehouse »

J4KU8 pisze:Mam klatkę przy biurku, gdy tylko usiądze obok to drugi wspina się na pręty i czeka aż włożę coś przez pręty.
A skad, że on czeka, że włożysz cos przez pręty? Może on czeka, ze go wyjmiesz i sobie pobiega. Moze jest ciekawski i chce popatrzeć co to za potwór tam siedzi ;)

Powiem szczerze, ze ja nie bardzo rozumiem Twój problem. Moze opisz go bardziej konkretnie. Szczur gryzie kiedy wsuwasz coś przez pręty, a jak wsadzasz rękę do klatki to ucieka i tez gryzie? Jeśli tak, to może spróbuj treningu zaufania (dla cierpliwych i tych, którzy poświecają duzo czasu szczurkom. ) Jak nie działa, to po prostu go wykastruj, złagodnieje.

W pierwszym poscie piszesz, że któregoś dnia skończyła Ci sie karma dla szczurów i postanowiłeś im podać domowe jedzenie. Zapytam, bo powiem szczerze, ze niedowierzam- karmisz swoje szczurki tylko karmą?
J4KU8

Nie tylko karmą. Pierwszy szczurek jest bardzo łagodny i tylko wącha przez kraty a ten drugi gryzie i jest agresywny. Gdy chcę go wyciągnąć to ucieka a jak już nie ma dokąd uciec to staje na tylnich łapkach i przyjmuje taką pozycje jakby chciał ugryźć.
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Poczytaj może o oswajaniu, tak jak radzą Kluska i Nakasha :) Wg mnie ten drugi szczurek sie po prostu boi. Szczurki w zoologach nie są oswajane. Ten sie boi i zwyczajnie atakuje ze strachu. Jest u Ciebie niecały miesiąc, to bardzo krótko.
Poczytaj tez o dominacji, bo możliwe, że szczurek -tchórz próbuje Ciebie zdominowac ( a powinno być odwrotnie). Strach maskuje agresją i nie ma ochoty na jakieś dotykanie ;)
Tu masz dzial oswajania http://szczury.org/viewforum.php?f=8 , poczytaj o treningu zaufania, wspomniano już o tym wyżej.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”