Pawłowe szczursieny

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
Izabela

Re: Pawłowe szczursieny

Post autor: Izabela »

Szczerze mówiąc to jakoś dużo mi się wydaje te 2 x dziennie prilium i oxyvet. Mam 2 szczury na prilium, dostają go raz dziennie 3 kreski z tej oryginalnej strzykawki dołączonej przez producenta leku, nie pamiętam w tej chwili, jaka to dawka, ale mogę sprawdzić. A moje szczury są większe. Jakie dawki mają Soran i Kredka? Może jednorazowo mniejsze i dlatego 2 razy? Co do oxyvetu - Stefek też go brał raz dziennie. I dostawał zastrzyk podskórny, Ty dajesz domięśniowo? :o Jak widać, różni lekarze różnie leczą (ja jeżdżę do dr Ani)

A co do odmierzania leków np. furosemidu ze strzykawki - nie rozumiem problemu. Nabiera się pełną strzykawkę, odmierza odpowiednią ilość do podania, reszta zostaje w strzykawce. I tak prawie do końca. Przy ostatnim razie nabiera się znowu leku do strzykawki, żeby go było więcej, jeśli boimy się, że niechcący podamy również to, co jest w dzióbku.
TM:GuciaFelaMelaJagaVaniBubaBlusiaBonitaKivaTolaTanitaKolaEstelkaKlarysaElwirkaEdgarRolfikJadziaEnyaKlemensJulaGeminia PelaGotikaFelisiaKarinaIrenkaInkaPolaPetraZiarkoSeloniaZuba;
Są:(AylaYlesia)Merch.Pole+KorinaStefekPajaMilkaTeaAshnaNitaDelaNaviKtosio
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

Hm , napisałem , ze 2x dz. Prilium ? To pewnie coś pokreciłem, ciagle jeszcze jestem skolowany niemal dosłownie :( Prilium dostałem 1/4 tabletki (takiej wielkiej) , do tego miałem dodać 7.5 ml wody , i z tego roztworu pobierać 2 kreski.
Przed chwilą sprawdziłem na receptach i poprawiłem grafik, bo miałem wpisany rano Prilium, a powiniene dawac wieczorem.
Soran ma zastrzyk podskórny.

Dawkowanie - grafik godzinowy:

6.00 - Oxyvet 0.4 ml.
7.00 - Furosemid 2kr. + 1/4 Lakcid

17.00 - Prilium 2 kr.
17.30 - Enrobioflex 1/3 tabl.

19.00 - Oxyvet 0.4 ml.
21.00 - 1/4 Lakcid

Niestety, popołudniowych leków nie mogę dawać prędzej, bo z pracy wracam o 17-17.30 :(
Soran waży 580g.
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Dzisiaj połączyłem ogony, bo już kilka dni na lekach to wzmocnione serducha.
Jak można się było spodziewać, siedzenie razem w klatce przysporzyło stresu, ale na pewno przeszlo lagodniej niż bez leków. Powiesilem ostatecznie 2 norki , sputnik i domek. Norka zawsze była jedna, ale tym razem jak była zajęta przez Kredkę, to maluchy sie tam pchały.
Malwina na chama wszędzie, awanturuje, próbuje alfować, a jak ją wywalam na plecy to wrzask taki jakby ogon przypiekali. Mysia sobie grzecznie i cichutko wlezie nawet do zajętej norki i starszaki jej pozwolą. Kulturka.

Ekipa dostała kaszki, potem Soranek sie schował do sputnika, wygarnalem go na zastrzyk, to siedzi w norce. Biedny, pewnie wyjdzie w nocy, jak reszta pójdzie spać :(

Malwina to termit. Miał być szczur. Pyko (tymczasówkę ) przegryzła, i to w takim sprytnym miejscu, ze dopiero dzisiaj zauwazyłem. Pewnie jutro dziura by była większa, więc to łączenie w sama porę. Nawet tym elementom pod spodem tarasu z ferplasta nie podarowała :-\
Fotki rózniaste są , to będą pewnie jutro :) Za szybko sie ruszają , wiec nie ma co się spodziewać cudów.

Mysia dostaje ACC, tylko sam proszek z wodą jest kwaśny i po dwóch dawkach grymasi. Kto ma pomysl z czym podawac? nie dala sie wrobic w ACC z kaszką :/ gerberka nie posiadam.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Eve

Post autor: Eve »

Pięknie że już całość się od siebie grzeje, teraz to czekam z niecierpliwością na zdjęcia. Wytul ekipę a Soranka to przytul podwójnie, bo taka bidula, dziurki jakieś robią :)
U mnie ostatnią deską ratunku na bardzo nie dobry lek, jest pomidorówka ..taka normalna z gara bo z gara to wszystko wchłoną jak by dawali.. ale z reguły wystarczy posłodzić odrobinę albo miodu dodać. Kiedyś bułkę słodką lekko nasączałam czymś "okropnym" i też wciągały - może być biszkopt. Nie wiem czy akurat to można mieszać z mlekiem, najlepiej jeszcze słodkim to również bez przeszkód pożarły.. Ale u mnie na jedzenie to raptory są a nie takie grzeczne ogonki:P
Pozdrawiam
E.
Łapki malutkie ale wyobraźnia ogromna..
Moje miziaki: Futra z Charakterem
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=33133

Hamaczki dla każdej paczki :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=149&t=38219
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

polecam miodem zasłodzić ;)
ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Mogę spróbować. Mam jeszce trzcinowy cukier - jest zdrowszy, spróbujemy.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
IHime

Post autor: IHime »

Paul_Julian pisze:Mogę spróbować. Mam jeszce trzcinowy cukier - jest zdrowszy, spróbujemy.
Z dwojga złego lepszy miód, pod warunkiem, że naturalny. :)
ol.

Post autor: ol. »

Paul_Julian pisze:Malwina to termit. Miał być szczur. Pyko (tymczasówkę ) przegryzła, i to w takim sprytnym miejscu, ze dopiero dzisiaj zauwazyłem. Pewnie jutro dziura by była większa, więc to łączenie w sama porę. Nawet tym elementom pod spodem tarasu z ferplasta nie podarowała :-\
o matko, co za zawzięty wygryzacz :D ::)
oby cassita uszła cała :-X , chociaż może tam właśnie było jej pilno się wprowadzić ;)
jedno jest pewne - z taką Malwinką nie sposób się nudzić :)

Soranek mam nadzieję, że nie przed dzierlatkami tak się chowa :-[ tylko przed zastrzykami ? które już niedługo się skończą... skończą, tak ?

i czy "jutro" to dziś ? ;)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

No miało byc dziś, ale nie bedzie, poza tym dorobiłem kilka fotek na wybiegu, bo mnie termity obłaziły i nie dały grać w plejkę :D
Soranek się chował przed gromadką.

Dzis juz było latanie całą czwórką po łózku, targanie papierków i woreczków foliowych.
Szczursieny :
W szczurzym raju:
ol.

Post autor: ol. »

cóż, widać chłopaczkowi trochę dłużej niż innym zabiera żeby przezwyciężyć nieśmiałość, ale mam nadzieję, że ani się obejrzy jak energiczne dzieciaki wciągną go w swoje zabawy i cała czwórka pójdzie w zawody kto więcej papierów zbierze :)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Fotki ! Duzo !
Różniaste.
N apoczatku Mysia i Malwinka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kredka i Soran, jeszcze chore żuczki przed wyjazdem do W-wy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szczurostwo zagarnięte ! I pierwszy dzień całkiem razem w klatce:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To był już najwyższy czas na wyprowadzkę z tymczasówki....
Obrazek

Mysia..
Obrazek Obrazek

Kredka się relaksuje:
Obrazek

I Malwinka też:
Obrazek Obrazek

Soran wcina ulubione pesteczki:
Obrazek

I reszta gromady:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Malwina "miszcz 1szego planu":
Obrazek

I takie różne na wybiegu:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Awatar użytkownika
noovaa
Numer GG: 8639358

Post autor: noovaa »

http://s169.photobucket.com/albums/u233 ... n_2012.jpg brrr aż mi się zimno zrobiło ....

http://s169.photobucket.com/albums/u233 ... n_2012.jpg nie pogodziłyby się z jedną miską ? :>
Obrazek
Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Pogodziłyby się. Dostaly w jednej dużej miseczce, to Malwina wlazła całkiem do środka i tyle było..
Szczursieny :
W szczurzym raju:
Awatar użytkownika
alken

Post autor: alken »

ze mną: leszek, kendrick

odeszły: mysza, karmelek, makumba, ronja, ziuta, lilka, fifioł, kaszanka, zoja, tosia, emil, marcin, ziemniaczek

I'm not really good at giving advice. Do you want a sarcastic comment?
Nietoperrr...
Kontakt:

Post autor: Nietoperrr... »

Super,że się tak wszystkie szczursienki zgrały! :D Jak tylko znajdę chwilę czasu na dniach,to szepnij im tam,że nowe mebelki dostaną ;) Śliczne te panienki dołączyły do stadka!Oby zgoda na zawsze zawitała!
TU I TERAZ Gwizdo,Duszek
Za TM Agata,Kleofas,Figo,Bobek,Frodo,Niko,Bazyl,Zgredek,Indiana,Otiś,Angel,Bercik,Apsik,Rademenes,
Akysz,Szopen,Akuku,Duszka,Tosia,Rambo,Hektor,Lian-Czu[*]
Mebelki polarkowe http://www.fotosik.pl/u/iwonakoziarska/album/1166241/38
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”