Gryzą

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
aqha
Kontakt:

Gryzą

Post autor: aqha »

Witam. Więc tak. Samiczki mają gdzieś tak z 3,5 miesiąca i niedawno jedna z nich zaczęła gryźć. Wcześniej nie było żadnej agresji, chociaż Mel od początku nie pozwalała się brać na ręce. Po prostu taki trudniejszy charakter. Tylko nie podoba mi się to, że zaczęła gryźć. Na początku tylko tak podszczypywała to się nie przejmowałam, bo to mogła być też zabawa, ale z czasem stała się za bardzo pewna siebie. Niby nie wydaje mi się żeby to ona była Alfa, tak z obserwacji, mnie chce chyba zdominować ;o dzisiaj ugryzła mnie już mocniej, dużo mocniej. W mojej sytuacji nie za bardzo moge sobie pozwolić na pogryzione palce, więc wzięłam rękawiczkę. Atakowała jak nigdy. Nie wiem co się z nią dzieje. Są już u mnie 3 mies. i dalej mam problem z całkowitym oswojeniem. Dlatego chciałabym się zapytać jak oduczyć gryzienia, bo nie znalazłam zadowalającej mnie odpowiedzi. Proszę o pomoc (;
dusiaczek9

Re: Gryzą

Post autor: dusiaczek9 »

O ty masz samiczki ja mam samce ale nie spotkałam sie z czymś takim. Tylko u chomika. Może napisz na innych stronach allbo poszukaj w Google.
Przyjaźń jest drogą, która zanika w piasku, jeśli jej się nie odnawia...
Awatar użytkownika
akzi

Post autor: akzi »

ciężka sprawa wydaje mi sie jednak ze jest jeszcze na tyle młoda że da rade cos z tym zrobić.
szczury gryzą gdy czują zagrożenie, jest to ich odruch obronny jest to ich naturalna reakcja , czuja sie rozdraznione twoim zachowaniem.

nie wiem czy próbowałas jakis metod osfajania? najwyrażniej boi się twojej reki więc może niech ta niedobra reka zacznie jej sie kojarzyc z jakimis smakołykami.
postaraj się nie wyciagac na siłe jej z klatki, niech sama wychodzi, klatka to jej teren moze go poprostu broni. nie głasz na siłe daj się obwachac i poznać.
Dawaj mu piąstkę do obwąchania nie będzie tak bolec jak ugryzie jeszcze raz
jezeli sie nie boisz wsadź go sobie pod bluzę niech poczuje się bezpiecznie tam bedzie cieplutko niech cie kojarzy z samymi dobrymi rzeczami.

dawaj znac co do postepów :)
powodzenia !
Obrazek

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ... :( Melina ma się dobrze w nowym domku
Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

Akzi, ortografia ::)

Spróbuj szczurkę zdominować, inaczej może być ciężko. Szczury, które są agresywne i gryzą oswaja się bardzo powoli, na początku niestety czasami z rękawiczką.

Możesz spróbować zrobić w ten sposób: wyczyść klatkę, umyj są całą i dokładnie, żeby nie zostały żadne szczurze zapachy. Jak już wsadzisz szczury z powrotem do klatki, to wsadź im także swoją przepoconą koszulkę w miejsce gdzie lubią spać. Sprawi to, że ogonki przywykną do twojego zapachu i może nie będą tak rzucać się na rękę. Poza tym póki co unikałabym łapania i wyjmowania szczurki na siłę. Nie mówiąc już o tym, że kiedy Cię dziabie, postaraj się nie zabierać ręki od razu, bo szczur zauważa wtedy, że jak cię dziabnie to ty zabierasz rękę, a gryzienie to skuteczna metoda na spokój.
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Awatar użytkownika
akzi

Kameliowa ja wiem nie kontroluje tego :/
Obrazek

Awatar użytkownika
Kameliowa

Post autor: Kameliowa »

Ja też robię błędy, ale np jak piszesz to nie podkreśla ci błędów na czerwono ?
George Orwell was wrong. Aldous Huxley was right.

Jeżeli widzisz: błąd ortograficzny, niepokojący post/temat, chcesz poprawić swój temat, zamknąćtemat
Zgłoś to moderatorom klikając w ikonę wykrzyknika w poście!
Awatar użytkownika
akzi

nie nic mi nie podkresla :/

moze mam cos nie ustawione ?
Obrazek

fur-elise

Post autor: fur-elise »

akzi - zaznacz jakieś słowo "na niebiesko" (nie umiem powiedzieć jakoś tak profesjonalnie), a potem na to słowo prawym przyciskiem myszki i na samym dole jest "sprawdź pisownię" klikasz na to i już. :D
Najbardziej niebezpieczną bronią w arsenale homo sapiens jest widelec.
Howard Lyman
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”