ps. u mnie kasza gryczana uprażona
co dobrego zaserwowaliście dzisiaj swoim ogonom?
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
- Milka-sensei
Re: co dobrego zaserwowaliście dzisiaj swoim ogonom?
prawda - dorosłe ssakai (w tym także i ludzie) nie produkują enzymów trawiących mleczko
dlatego nie powinno się dawać mleka - jogurty już można bo są łatwiej przyswajalne. ale raz na rok jak dostaną płatki romoczone w mleku to się tragedia nie stanie
chociaż lepiej to zmieszać z jogurtem naturalnym
uwielbiają ją 
Ja osobiście ostatnio podałam specjalnie swojej ciężarnej płatki kukurydziane nasączone tylko mlekiem. A tak to raczej z mlekiem się wstrzymuję.
Dzisiaj zajadały risotto z jarzynkami ze słoiczka, deserek ze słoiczka truskawki na delikatnym jogurcie, a teraz chrupią karmę Versele-Laga
Dzisiaj zajadały risotto z jarzynkami ze słoiczka, deserek ze słoiczka truskawki na delikatnym jogurcie, a teraz chrupią karmę Versele-Laga
Mleka nie podawaj, może problemy z trawieniem powodować. Lepiej przetworzone: jogurt, śmietanę, kefir itp.

Szczurza rodzinka: * Lili * Kropka * Zmyłka * Wypierd *
Odeszły: * Maja * Różyczka * Adaś * Niunia * Yuki * Remi * Jagódka * Yogi * Phantom * Czochruś * Ninja * Nefertari * Misiu *
Dziekuje za rade, dostosuje sienoovaa pisze:Mleka nie podawaj, może problemy z trawieniem powodować. Lepiej przetworzone: jogurt, śmietanę, kefir itp.
Marchewka z jabłkiem i suchym chlebem,
po chrupce serowej dla każdego,
trochę kapusty pekińskiej z pomidorem
po chrupce serowej dla każdego,
trochę kapusty pekińskiej z pomidorem
U nas dzisiaj ziemniaczki z ostropestem plamistym. Od pewnego czasu mielony ostropest dodaję do wszystkiego, do zup, do jogurtu, do ciast...
SZCZURCIA 02.2006 - 23.04.2008 ; PEREŁKA ??.08.2008 - 05.04.2011 ; FRYGA ??.08.2008 - 16.11.2010; CYKORIA 01.01.2011 - 16.05.2012 ; DAKOTA 17.01.2011 - 02.05.2012; KRECIA ??.09.2012 - 08.08.2014; KICIA ??.09.2012 - 20.09.2014;
Moje szczury z przetworów mlecznych zajadają twaróg i żółty ser, jak do tej pory nie zauważyłem u nich jakiś problemów. Na angielskojęzycznych forach jakoś nie zabraniają podawania im takich produktów i czekolady też nie np. tu http://www.ratclub.org/ratcare_diet.htm z wyrobów mlecznych zabraniają tylko serów pleśniowych.
gotowane :
brokuly
zieniaczka ze skórką
groszek w straczku
fasolka w straczku
makaronik niteczki
brokuly
zieniaczka ze skórką
groszek w straczku
fasolka w straczku
makaronik niteczki

Za TM : Marysia Tutuś Kleo Gucio
Mała Mi uciekła ...
Sorry, ale to jest bzdura rodem z wegetariańskiej propagandy. Owszem czasami się zdarza problem z trawieniem kazeiny, ale poza tym mleko i wyroby z niego to samo zdrowie dla ssaków.Milka-sensei pisze:prawda - dorosłe ssakai (w tym także i ludzie) nie produkują enzymów trawiących mleczkodlatego nie powinno się dawać mleka - jogurty już można bo są łatwiej przyswajalne.
- renata1009
Dla Twojej wiadomości, wegetarianie jedzą jajka i piją mleko więc jaka propaganda ?Sorry, ale to jest bzdura rodem z wegetariańskiej propagandy. Owszem czasami się zdarza problem z trawieniem kazeiny, ale poza tym mleko i wyroby z niego to samo zdrowie dla ssaków.
Po raz kolejny odsyłam do lektur...
Nie ośmieszaj się jak nie masz odpowiedniej wiedzy. Wegetarianie nie jedzą jajek i nie piją mleka. Chyba Ci chodzi o Laktowegetarianizm, a to jest kolosalna różnica.renata1009 pisze:Dla Twojej wiadomości, wegetarianie jedzą jajka i piją mleko więc jaka propaganda ?Sorry, ale to jest bzdura rodem z wegetariańskiej propagandy. Owszem czasami się zdarza problem z trawieniem kazeiny, ale poza tym mleko i wyroby z niego to samo zdrowie dla ssaków.![]()
Po raz kolejny odsyłam do lektur...
- renata1009
Jak już to rozmawiamy o Laktoowowegetarianizmie - ale to ciągle wegetarianizm, w dodatku jego najpopularniejsza odmiana.
Jaja i mleko można uzyskać bez cierpienia zwierząt np z hodowli ekologicznych, z wolnym wybiegiem.
Dieta bez udziału mięsa, nabiału i mleka to weganizm - i uwierz, nikt tu z forumowiczów (chociaż jest wiele wege ) nie narzuca swoich poglądów zwierzętom więc twierdzenie o wegetariańskiej propagandzie jest co najmniej nie ma miejscu.
Większość ludzi kieruje się dobrem swoich podopiecznych.
Koniec tego offtopu.
Moje potwory zaraz dostaną gotowane ziemniaczki z jajkiem i koperkiem
Jaja i mleko można uzyskać bez cierpienia zwierząt np z hodowli ekologicznych, z wolnym wybiegiem.
Dieta bez udziału mięsa, nabiału i mleka to weganizm - i uwierz, nikt tu z forumowiczów (chociaż jest wiele wege ) nie narzuca swoich poglądów zwierzętom więc twierdzenie o wegetariańskiej propagandzie jest co najmniej nie ma miejscu.
Koniec tego offtopu.
Moje potwory zaraz dostaną gotowane ziemniaczki z jajkiem i koperkiem
Weganie. Choć to ponoć też wegetarianie wciąż ^^jw73 pisze:
Nie ośmieszaj się jak nie masz odpowiedniej wiedzy. Wegetarianie nie jedzą jajek i nie piją mleka. Chyba Ci chodzi o Laktowegetarianizm, a to jest kolosalna różnica.
~"zapomnialem ze ziarno tez ma uczucia i rodzine.."
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
~80% Twoich problemów rozwiąże Google i opcja "Szukaj" na odpowiednim forum, na pozostałe 20% wystarczy wódka.
Znowu pomyłka. Cytuję za wikipedią: Weganie unikają nie tylko mięsa, ale też żywności przy produkcji której nie zostało zabite zwierzę (nabiał, jajka, miód), nie kupują kosmetyków i ubrań powstałych z odzwierzęcych surowców (skóry, futra, wełna, jedwab), nie korzystają z rozrywek, w których wykorzystuje się zwierzęta (polowania, zoo, rodeo, cyrk) oraz z produktów, które co prawda nie zawierają składników odzwierzęcych, ale były na nich testowane.renata1009 pisze:Jak już to rozmawiamy o Laktoowowegetarianizmie - ale to ciągle wegetarianizm, w dodatku jego najpopularniejsza odmiana.
Koniec tego offtopu.
Ludzie decydują się na weganizm ze względów etycznych, zdrowotnych, ekologicznych, duchowych lub religijnych.
Ode mnie:
W naturze szczury jadają w pierwszej kolejności mięso i daleko im do weganizmu !
-
klimejszyn
- Kontakt:
nie rozumiem - ktoś tu mówił o tym, żeby ze szczurów robić wegan ? z tego co czytam chodziło tylko o to, żeby nie podawać im mleka, bo jest dla nich szkodliwe 
bez szczurków...
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..
ze mną 2 króliki, 3 szynszyle, 3 świnki morskie, 2 psy, kot, kogut.
za TM: 45 szczurzych duszyczek..