O szczurze -> Szczur ?niady
O szczurze -> Szczur ?niady
- http://szczury.org -
Niechlujne, pozbawione interpunkcji i pełne błędów wiadomości to tak, jakbyś komuś np. postawił piwo w usyfionym, klejącym się kuflu z pływającą muchą w środku i tłumaczył się że masz problemy z myciem...

Niechlujne, pozbawione interpunkcji i pełne błędów wiadomości to tak, jakbyś komuś np. postawił piwo w usyfionym, klejącym się kuflu z pływającą muchą w środku i tłumaczył się że masz problemy z myciem...
O szczurze -> Szczur śniady
Oryginał:

Proponuję uzupełnienie:Pochodzi z lasów południowo-wschodniej Azji, gdzie żyje jako zwierzę nadrzewne, ale obecnie żyje na całym świecie. Najliczniej reprezentowany jest strefie tropikalnej i subtropikalnej (nie występuje na terenach podbiegunowych).
Oryginał:Pochodzi z lasów południowo-wschodniej Azji, gdzie żyje jako zwierzę nadrzewne, ale obecnie żyje na całym świecie. Najliczniej reprezentowany jest strefie tropikalnej i subtropikalnej (nie występuje na terenach podbiegunowych).
szczur śniady towarzyszy ludzkości prawdopodobnie od początku powstawania dużych skupisk ludzkich. Najstarsze wzmianki o jego obecności w Europie pochodzą z czasów rzymskich. Gwałtowny wzrost i ekspansja populacji nastąpiły we wczesnym średniowieczu, wtedy również pojawił się większy i silniejszy konkurent - szczur wędrowny, który w ciągu kilku następnych wieków wypierał szczura śniadego z jego siedlisk. Prawdopodobnie konkurencja międzygatunkowa jest powodem, dla którego szczur śniady jest mniej powszechnie spotykany niż wędrowny; nie występuje w Skandynawii, jest pospolity w większości krajów Europy Zachodniej ( z wyj. Wysp Brytyjskich, gdzie spotykamy go tylko wportach), natomiast ku wschodowi jego populacja zanika.
Proponuje uzupełnienie:W naszej szerokości geograficznej szczur zwykle jest ubarwiony czarno i dlatego w niektórych językach jego nazwa odnosi się właśnie do tej charakterystycznej cechy. Po angielsku nazywany jest "black rat", po francusku "rat noir", a po niderlandzku "zwart rat".
Oryginał:W rzeczywstości istnieją 3 odmiany barwne: całkiem czarna rattus, brązowa z białym brzuchem frugivorus oraz brązowa z szarym brzuchem alexandrinus.
Poprawka:Spotykany jest w całej Polsce.
W Polsce szczur śniady występuje sporadycznie, podobnie jak w większości krajów Europy Środkowej. Przypuszczalnie wyginął na Słowacji.
Niektóre opowieści się kończą, ale inne stare historie wciąż trwają. - T. Pratchett
Z nami: Charlie
Odeszły: Miłka +++ Cykoria +++ Jeżu +++ Smużka +++ Spłoszka +++ Strzyga +++ Bezik +++ Chrupek +++ Pippi +++ Bravo

Z nami: Charlie
Odeszły: Miłka +++ Cykoria +++ Jeżu +++ Smużka +++ Spłoszka +++ Strzyga +++ Bezik +++ Chrupek +++ Pippi +++ Bravo
O szczurze -> Szczur śniady
wprowadzone

- http://szczury.org -

Re: O szczurze -> Szczur ?niady
W Niemczech jest pod ochroną.

- 
				Hanka&Medyk
Uwaga techniczna - link nie działa: "No input file specified." po kliknięciu.

[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka

Szczurza wiki chyba ogólnie nie działa.

W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL

RATTERIA.W.INTERIA.PL
- 
				Hanka&Medyk
Re: O szczurze -> Szczur śniady
Angua pisze: Poprawka:W Polsce szczur śniady występuje sporadycznie, podobnie jak w większości krajów Europy Środkowej. Przypuszczalnie wyginął na Słowacji.
Wygląda na to, że endemit powraca
 Ostatnio Rattus rattus wpadł do łazienki moim dziadkom (we Wrocławiu). Przypuszczalnie przywędrował przez odpływ kanalizacyjny.
 Ostatnio Rattus rattus wpadł do łazienki moim dziadkom (we Wrocławiu). Przypuszczalnie przywędrował przez odpływ kanalizacyjny.[*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka

ponoć we wro plaga popowodziowych szczurów. osobiście nie zauważyłam 

I TAK UMRZESZ.
We Wrocławiu i w Warszawie  ..
.. 
Ostatnio u mnie pod blokiem stała kobita która mieszka pode mną (jest trochę nie teges) i krzyczała w stronę bloku "Kto do jasnej cholery wyrzuca chleb przez balkon ?! Chcecie, żeby mi się tu szczury nazłaziły?!" I takie podobne teksty nt. plagi szczurów ..
..

..
.. Ostatnio u mnie pod blokiem stała kobita która mieszka pode mną (jest trochę nie teges) i krzyczała w stronę bloku "Kto do jasnej cholery wyrzuca chleb przez balkon ?! Chcecie, żeby mi się tu szczury nazłaziły?!" I takie podobne teksty nt. plagi szczurów
 ..
..Re: O szczurze -> Szczur ?niady
no tak ale to wedrowne sa , norweskie, nasze najsliczniejsze 

W Krakowie przy Galerii Krakowskiej(dokładnie jak jest główne wyjście z GK i idzie się w stronę Rynku Głównego, to się przechodzi się przez taki tunel, gdzie są stoiska - ciuchy, obwarzanki, oscypki, kwiaty, gazety, itp i tam jest to pochyłe podejście, to właśnie tam). Sam przynajmniej dwa razy widziałem, a przynajmniej 4 znane mi osoby też je tam widziały  Jedna to nawet z miesiąc temu widziała biegające dwa szczury późnym wieczorem. Słyszałem też o licznych stadach pod Tarnowem na wsiach, gdzie dochodziło nawet do pogryzienia ludzi.
 Jedna to nawet z miesiąc temu widziała biegające dwa szczury późnym wieczorem. Słyszałem też o licznych stadach pod Tarnowem na wsiach, gdzie dochodziło nawet do pogryzienia ludzi.

Jedna to nawet z miesiąc temu widziała biegające dwa szczury późnym wieczorem. Słyszałem też o licznych stadach pod Tarnowem na wsiach, gdzie dochodziło nawet do pogryzienia ludzi.