Co podawać, a czego nie podawać szczurom
Moderator: Junior Moderator
Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Re: Co podawać, a czego nie podawać szczurom
Bułki mają w środku masę syfu, sól, spulchniacze, konserwanty, etc - lepiej zagnieć szczurkowi ciasto z mąki, wody i dodatków (słonecznik, dynia, sezam, orzechy, inne suche smakołyki) i upiecz jako małe placuszki
wtedy przynajmniej wiesz co szczur je
a chleba czy bułek jako takich nie powinien jeść za dużo, bo pęcznieją w brzuchu i mogą powodować problemy z trawieniem.
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
ok dzięki za porady, czyli jak narazie jego dieta wygląda tak:
1. 24/7 przegotowana woda i ziarna "versele laga"
2. Andruty bez dodatku cukru (takie dla diabetyków)
3. Wymyte, obrane kawałki jabłka
4. Dwa kluski ugotowane
5. Kawałek jajka ( lecz zółtko zostawił)
To z dnia dzisiejszego. Wiem już ze jajka nie za często (nie za dużo białka w diecie). Pierwsze trzy punkty powtarzam codziennie i urozmaicam kązdego dnia a to makaron, ziemniak itp - każdego dnia co innego.
Robie coś źle?
Wiem że jestem krótko na forum i świeżym hodowcą i może to denerwować ze tak ciągle pytania w każdym dziale zadaje no ale poprostu chce urozmaicić i wydłużyć maksymalnie życie mojego Iwana więc proszę o pomoc i ewentualnie przepraszam że ciągle o coś pytam
1. 24/7 przegotowana woda i ziarna "versele laga"
2. Andruty bez dodatku cukru (takie dla diabetyków)
3. Wymyte, obrane kawałki jabłka
4. Dwa kluski ugotowane
5. Kawałek jajka ( lecz zółtko zostawił)
To z dnia dzisiejszego. Wiem już ze jajka nie za często (nie za dużo białka w diecie). Pierwsze trzy punkty powtarzam codziennie i urozmaicam kązdego dnia a to makaron, ziemniak itp - każdego dnia co innego.
Robie coś źle?
Wiem że jestem krótko na forum i świeżym hodowcą i może to denerwować ze tak ciągle pytania w każdym dziale zadaje no ale poprostu chce urozmaicić i wydłużyć maksymalnie życie mojego Iwana więc proszę o pomoc i ewentualnie przepraszam że ciągle o coś pytam
co do urozmaicania diety poczytaj o pomysłach tutaj: http://szczury.org/viewtopic.php?f=32&t=15580
ziemniaki mam nadzieję dajesz gotowane? :> surowych nie wolno, to tak samo jak dla ludzi są szkodliwe dla szczurków. Nie podawaj też cytrusów, awokado i roślin strączkowych (groch, fasola, bób) oraz kapusty (dwa ostatnie powodują wzdęcia - oczywiście raz na jakiś można, ale nie za dużo).
Jeśli masz wątpliwości - pytaj, lepiej dostać ochrzan za głupie pytanie na forum, niż nie pytać, a dać zwierzakowi coś trującego
ziemniaki mam nadzieję dajesz gotowane? :> surowych nie wolno, to tak samo jak dla ludzi są szkodliwe dla szczurków. Nie podawaj też cytrusów, awokado i roślin strączkowych (groch, fasola, bób) oraz kapusty (dwa ostatnie powodują wzdęcia - oczywiście raz na jakiś można, ale nie za dużo).
Jeśli masz wątpliwości - pytaj, lepiej dostać ochrzan za głupie pytanie na forum, niż nie pytać, a dać zwierzakowi coś trującego
Hertz, Kokos, Tina, Wydra, Merrill, Resa, Sówka, Rina, Iwan Groźny, Guarana, Pchła, Szachrajka, Rudzik
tak ugotowane bez soli i bez zadnych do dodatkow i tego czego nie wolno podawać też już wiem (wyczytałem wlasnie w tamtym linku pierwszego dnia na forum;p) w sobote mam zamiar smazyc te placki z bananem co podawał przepis jeden z użytkowników, a to poprzednie pytanie czy robie coś źle tyczylo sie szczegolnie tego, czy nie za czesto/ za duzo czegos daje. Bo szczurek jak to szczurek wszystko co zobaczy na moim reku to zabiera i biegnie gdzies zjadac ;p ale dla jego dobra nie chce czegos dac za duzo. No racja, ochrzan moge zebrac jak cos, taki delikatny nie jestem ;P wole ochrzan za glupie pytanie niz za otrucie szczurka - fakt ;p
U mnie szczury dostają dużo różnych smakołyków i powiem Ci, że przy stadzie 6 dziewczyn trudno przekarmić i utuczyć
Więc dokładnych wytycznych Ci nie podam, bo ja nawet jak chcę moje dziewczyny trochę podtuczyć (miska pełna, a niektórym kości sterczą jak je głaszczę), to i tak się nie udaje
Owoce, warzywa, ziarna, wodę - to mogą mieć cały czas, inne przysmaki (kaszki, makarony, gerberki, nabiał, mięso, pieczone/gotowane jedzenie) rzadziej.
A te placki smażone brzmią dla mnie dziwnie, bo szczury smażonego jeść nie powinny...
No, chyba że to jakoś smażone beztłuszczowo czy na minimalnej ilości 
A te placki smażone brzmią dla mnie dziwnie, bo szczury smażonego jeść nie powinny...
Co do tych placków to pisało że bez oleju i tylko żeby się zarumieniły a nie usmażyly, zobacze co z tego wyjdzie w sobote ;p
Mój szczurek odkąd go dostałem to jest taki "pulchny" ;p
Mój szczurek odkąd go dostałem to jest taki "pulchny" ;p
Jak jest pulchny, to lepiej nie dawać mu bananów, są tuczące 
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Za TM: Ally,Majka,Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halina, Oliwka, Lili, Margola, Mortadela, Rudolf
Kurde przed chwilą załatwił się na rzadko, widziałem na forum ze może być przeziębiony lub dostał za dużo smakołyków. Więc narazie nie będzie tych placków i odstawie andruty. Jak do soboty dalej tak będzie się załatwiał to lece do weta ;p
spokojnie - jak zrobił to raz, to może być stres. Jak będzie tak robił dalej dzisiaj, to odstaw raczej jabłka, bo może po prostu za dużo błonnika i go przeczyściło
A najlepiej na 24h zostaw go o suchej karmie i wodzie. Jak za 12-14h mu nie przejdzie, kup w aptece Lakcid albo inne bakterie kwasu mlekowego i podaj w poidełku (jedna ampułka na poidełko 300ml, na poidle powinna być miarka). Wizyta u weta też może się przydać, ale podejrzewam, że to mimo wszystko za dużo błonnika 
Swoją drogą, piszesz tylko o jednym szczurku - planujesz znaleźć mu kolegę?
Swoją drogą, piszesz tylko o jednym szczurku - planujesz znaleźć mu kolegę?
możliwe że od jabłka bo z rana dałem mu spory kawałek, co prawda go nie zjadł ale codziennie dostawał jabłka. Narazie było to jedno razowe. Do wterynarza i tak raczej pójde bo siedział na trocinach i sie drapać zaczął, wymieniłem na naturalną ściółke dla kotów i gryzoni ale nie zaszkodzi wizyta u weta. Co do kolegi to juz miałem propozycje adopcji na priv, ale wpierw czekam na większą klatke którą mam otrzymać w Niedzielę ;p
W Wawie szczurków jest sporo do adopcji, więc ciężko nie będzie
No i jak już adoptujesz, to z obydwoma idź do weta po odrobaczenie, bo szczurki mają "wbudowane" pasożyty układu pokarmowego i dobrze jest raz na pół roku profilaktycznie podać im lek (do pyszczka, jako pasta). A jak dostaniesz i umeblujesz nową klatkę, to się pochwal zdjęciami
Na razie kończę offtop, żeby mnie mody nie zjadły 
Wrzuce fotki aktualnej klatki zanim zaczne urządzać nową i nowej po ukończeniu "meblowania" do działu "Nasi pupile" w temacie Iwana. Ok koniec off-topu ;p
Pierwsze słyszę o odrobaczaniu szczurów
Przecież to zwierzęta niewychodzące, nie mają kontaktu z innymi nosicielami pasożytów wewnętrznych, tak jak psy i koty.
Ze mną: Frotka, Flaszka <:3 )~~
smeg ja często w szczurzych wątkach czytałam o odrobaczaniu ogonków.
Nigdy nie jesteśmy do końca pewni, skąd pochodzą szczurki z interwencji, bądź znalezione w windzie, piwnicy.
Więc odrobaczanie byłoby jak najbardziej wskazane, szczurkowi na pewno nie zaszkodzi
Nigdy nie jesteśmy do końca pewni, skąd pochodzą szczurki z interwencji, bądź znalezione w windzie, piwnicy.
Więc odrobaczanie byłoby jak najbardziej wskazane, szczurkowi na pewno nie zaszkodzi
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin
Do zobaczenia Skarby moje...
Do zobaczenia Skarby moje...
a ja dodam że szczurek może się zarazić pasożytami z roślin np trawy, mleczu które zbieramy, od zwierząt wychodzących które są także w domu (psy, koty) więc takie odrobaczanie nawet raz na rok nie będzie złe bo nie kosztuje majątku a zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć
dobra, koniec z tym
dobra, koniec z tym

za TM: Lusia Becia Alfa Pinki Szara