Oswajanie dwóch szczurków.

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
Nexit

Oswajanie dwóch szczurków.

Post autor: Nexit »

Witam,
Mam dwa szczurki (Ruzia i Megi) już od dwóch tygodni i mam wielki problem z ich oswojeniem. Codzienne pcham rękę do klatki i daje się obwąchać i podgryzać Ruzi z Megi też próbowałem, ale zamiast podgryzać, gryzła do krwi. Jak już wspomniałem szczurki są u mnie dwa tygodnie, a ja nigdy nie miałem ich na rękach! Panicznie boją się podnoszenia i głaskania po grzbiecie więc wyciągnięcie z klatki i oswajanie nie wchodzi w grę. Kilka dni temu gdy bawiłem się z Ruzią przy wyjściu z klatki, straciłem ją na chwilkę z oczów i uciekła... W końcu ją znalazłem, widziałem po jej pyszczku, że jest przerażona, ale musiałem ją przenieść do klatki więc próbowałem kusić na jedzenie, ale to nic nie dawało, więc złapałem ją, zaczęła przeraźliwie głośno "krzyczeć", złapałem ją za ogon, później za brzuszek i wrzuciłem do klatki. Ugryzła mnie dwa razy tak głęboko, że nie mogłem całą noc zatamować krwi. Nie mam pojęcia co zrobić, żeby je oswoić, pociąłem nawet bluzkę którą nosiłem przez kilka dni i im dałem do klatki (śpią na niej). Wydaje mi się, że Megi rządzi w tej klatce, gdy się bawią i Megi przewróci Rózię, ona zaczyna popiskiwać i Megi z niej schodzi. Tak samo z moją ręką, Ruzia ucieka w kąt i daje się tylko głaskać po brzuszku popiskując przy tym, a Megi ucieka.
Dodam jeszcze, że to moje pierwsze szczurki.
Pomocy!
Do dzisiaj nie mogę zrozumieć, jak udało mi się namówić matkę na dwa szczury. Kiedyś nie chciała słyszeć nawet o jednym ... ;)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Re: Oswajanie dwóch szczurków.

Post autor: Paul_Julian »

Poczytaj ten temat http://szczury.org/viewtopic.php?f=8&t=31475

Jesli szczurki są ze sklepu, to są nieufne i gryzą. Ale na pewno sie oswoją, tylko to wymaga trochę pracy .
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Awatar użytkownika
Nexit

Post autor: Nexit »

Przykro mi ale to w ogóle nie działa! Już raz wlazł mi szczurek na ręce po czym uciekł i dwa razy głęboko mnie udziabał.
Do dzisiaj nie mogę zrozumieć, jak udało mi się namówić matkę na dwa szczury. Kiedyś nie chciała słyszeć nawet o jednym ... ;)
Awatar użytkownika
Paul_Julian
Kontakt:

Post autor: Paul_Julian »

No bo to nie działa w dwa dni, tylko dłuzej. Poczytaj o agresywnych czy gryzących szczurkach, jest trochę takich tematów. Można używać rękawic do łapania szczurka, podawac jedzenie z łyzeczki itd.

Probowałeś tego treningu zaufania z metoda "na głoda" ?
Szczursieny :
Illyasviel,Iskander,Kretka,Lusia,Karmel
W szczurzym raju:
Dorian,Luna,Czika,Niunia,Śnieżynka,Pati,Florka,Nicponia,Kropek,Kredka,Partyzant Soran,Mysia,Gucia, Malwinka,Imbir, Lucjan,Maja,Igor,Figa,Pcheła,Biały Rekin,Krzyś Włóczykij,3kropka,Mink,Sowa,Buła,Nezumi,Krecia, Bubuś, Królewna Fru-Fru,Pyza,Porzeczka, dzielna Mucha
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”