Oswajanie czarnulka

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
karolajn

Oswajanie czarnulka

Post autor: karolajn »

Oprócz moich 1,5 rocznych samczyków (bardzo oswojonych) mam jeszcze jakiegoś 8 miesięcznego czarnego. Odkąd do mnie przybył jeszcze się nie oswoił. Przyznam szczerze,że za dużo uwagi mu nie poświęcałam. To pewnie dlatego. Teraz każda próba wzięcia go na ręce czy nawet potrzymania na siłę kończy się okropnym piskiem,drapaniem i ucieczką. Nawet gdy stoję i go trzymam potrafi zlecieć na dół ze strachu. Jedzeniem nie mam jak go 'przekupić' ponieważ jego przyszywani bracia to straszne głodomory i sami się rzucą,poza tym szczurek jest taki nieufny,że nawet nie spojrzałby na jedzonko np. na moim palcu. Co robić ? ???
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Re: Oswajanie czarnulka

Post autor: Lilien »

1. Napewno musisz poświęcić mu więcej uwagi ! 2. nic na siłę! To nic nie da a szczur się tylko zestresuje, poczytaj na forum o technikach oswajania, np CCC - cicho, ciemno ciepło. Czyli wykorzystaj do oswojenia bluzę wkładając do niej szczurka. Przyzwyczai się do twojego zapachu po jakimś czasie, możesz go delikatnie głaskać i po pewnym czasie nabierze do Ciebie zaufania.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
karolajn

Post autor: karolajn »

Poczytam. Z bluzą także próbowałam,a skończyło się to tak jak zawsze pisk,ucieczka
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Moje z początku też piszczały i uciekały ale po upływie jakiegoś czasu się uspokoiły :) Musisz uzbroić sie w cierpliwość.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”