Rozpieszczury i Rozpłaszczury: 4+2, Frodo nas opuścił...

Dział poświęcony wszystkim zwierzakom, które macie lub chcielibyście mieć. Można tutaj się chwalić i słodzić do woli!

Moderator: Junior Moderator

Regulamin forum
Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu :)
valhalla

Re: Rozpieszczury - Frodo, Czmych, Człapek i Trzpiotek

Post autor: valhalla »

Dziękujemy :)

Szkodnik dziś spokojniejszy. Wszystkie szczury senne od tej pogody. Ze Szkodnika robi się taki miziak... aż miło go na ręce wziąć, jak lubi być głaskany...
Rozpieszczury: pomknęły wszystkie...
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
Kluska123

Post autor: Kluska123 »

Najwspanialsze są postępy w oswajaniu. :)
Moje szczurze szczęście za TM: Kluska Iwan Filipek Lucky Remy Tempuś Julek Szymuś Stuart Biały Teddy Kołtun Batman Toffi Fado Robin

Do zobaczenia Skarby moje...
Awatar użytkownika
blue_turk

Post autor: blue_turk »

valhalla pisze:w odróżnieniu od Ciemniejszego (muszę mu jakieś imię robocze wymyślić :P Zawsze tymczasom jakieś tymczasowe imiona wynajduję)
a może... Ciemniak?:)

A dla Czmycha i Froda: http://www.youtube.com/watch?v=q_KB5nA9iMg
valhalla

Został Ryjek. Skrót od "Ryjówka", tak go nazywałam od początku, nie wiem czemu. Ryjka nikt nie chce. Jest dużo haszczaków w stolicy, a on wcale nie jest najsłodszym i najłatwiejszym z nich. Właściwie jest na szarym końcu listy haszczaków łatwych i słodkich. Jego urok nie tkwi w pokornym kładzeniu głowy na dłoni człowieka. Jego urok nie tkwi w zgrzytaniu zębami czy pulsujących oczkach. Jego urok odkrywa się dopiero, gdy przebywa się z nim z dnia na dzień. Patrzy, jak się ośmiela, interesuje człowiekiem. Jak odkrywa, że człowiek nie musi być zły. Jeszcze nie ufa, ale ciekawość staje się silniejsza od strachu. Jeszcze nie kocha, ale zawsze spojrzy zazdrośnie, gdy Szkodnik wtula się w ludzką dłoń.

Nie oddam Ryjka!
Za Tęczowym Mostem: Gluś, Frodo, Pan Lizawka, Czmyś, Trzpiotek, Człapek, Szkodnik, Ryjek, Herman, Mlekołak, Adolf, Węgielek, Marquand, Ulli i Klusek [*]
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Wszystkiego najszczurszego dla Froda i Czmycha, dobrego zdrówka wszelkich szczurzych przyjemności! :-* :-*
Co do Ryjka to pewna jestem, że jeszcze ten jego ryjek nie raz będzie w ludzkich dłoniach wtulony ufnie i poddany pod głaszczące ręce :)
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
valhalla

Frodo i Czmyś dziękują za życzenia :)
Ryjek robi postępy... i to duże, zważywszy, że jest dopiero od 2 tygodni u nas. Już nie gryzie, nie boi się tak. Nie dało się go nie pokochać. Ostatecznie jest przecież bratem Szkodnika (prawdopodobnie). Braci się nie rozdziela. Bracia powinni być razem, jak Człapek i Trzpiotek.
Awatar użytkownika
unipaks

Post autor: unipaks »

Valhalla, :-* :-* :-*
[*]Peanut Czarnulka Dżuma Fini Martini Shenzi Fantazja Muffinka Puma Myszka Mika Lala Pepi Bella
Choć inaczej, ale nadal obecne...
Szarak[*] WIKI[*] http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t ... 0#p1031889
Awatar użytkownika
Afera

Post autor: Afera »

Ale to szybko zleciało, a dopiero takie maluchy z chłopaków były. Mizianko dla nich. ;)
9 duszyczek za TM [*]
ol.

Post autor: ol. »

Serdeczności dla Froda i Czmysia :)

Fantastycznie, że Ryjek zostaje ! nie mogło być dla niego lepszego i bezpieczniejszego domu (wciąż mam w pamięci niedawną tułaczkę Puszka, tylko dlatego, że ktoś spodziewał się przyjaźni gwarantowanej, a od siebie nie potrafił szczurkowi nic dać...). U Was Ryjek najpierw otrzyma, a cokolwiek da - będzie przyjęte i zaakceptowane. A ja, podobnie jak wszyscy tutaj myślę, że takich opiekunów obdarzy samymi dobrymi rzeczami - jak zresztą już zaczął :)

Mam nadzieję, że w dalszym łączeniu uwaga chłopców rozłoży się na oba haszczaki i Szkodnik dzięki temu się rozluźni, a w rezultacie - że obaj bracia odnajdą w stadku swoje grono bratnich dusz - mam na przykład bardzo wyraźną wizję Szkodnika grzejącego boczki przy Czmysiu z dala od zamętu wszelkiego, a Ryjeka wyżywającego się w towarzystwie Mlekołaka ;)
valhalla

ol., właśnie też o Puszku myślałam i bałam się podobnego losu u Ryjka. Zbulwersowało mnie to, że można oddać szczura, bo "ugryzł i stracił zaufanie człowieka". To człowiek powinien zabiegać o zaufanie zwierzęcia. Nie odwrotnie. Ja oberwałam już dziaba od niego, mój mąż również. Czy cokolwiek nas to zniechęciło? Nie :) Tym więcej radości daje nam Ryjek, kiedy już zaczyna dawać się głaskać i przestaje uciekać. Bo punktem wyjścia nie był miziak, tylko szczur nieufny. Postęp jest już teraz całkiem duży :) Chociaż Ryjek tak śmiesznie piszczy przy głaskaniu :D

Z Czmysiem to pewnie chwilę zajmie, zanim zaakceptuje nowych ;) Nie, żeby im coś z jego strony groziło - jedynie totalna olewka. Czmyś jest przekonany, że ignorując nowego sprawi, że ten zniknie :D Potem trochę pofuczy, poskacze gniewnie, parę razy łapką pacnie, ale ostatecznie skapituluje, widząc że nowy też jest szczurem i można się do niego przytulić ;) A Ryjek pewnie będzie szalał z młodszymi chłopakami, obstawiam Człapka i Mlekołaka ;) Bo Trzpiot to taki ciepły kluch, mimo że wiekiem młody.

Na razie jeszcze nie mogę ich połączyć, bo w Święta będę prawie cały czas poza domem (tzn. nie wyjeżdżam nigdzie, ale jednego dnia śniadanie u jednych rodziców, obiad u drugich, następnego dnia podobnie). Bałabym się, że będą jakieś jazdy pod moją nieobecność, a wolę mieć chłopaków na oku.
Awatar użytkownika
Eve

Post autor: Eve »

Wszystkie moje ogony były "ostatnie" a w zasadzie OSTATNIEŃKIE .. A bo kaptur, bo gryzie, bo oddam do zoologa, bo jestem w ciąży albo bo nie podoba mi się już, bo chciałam dumbo .. "praca" z nimi nie zawsze jest łatwa .. ileż to razy dostałam w prezencie kasownik w palec .. ale kiedy po jakimś czasie przyjdzie sama i ułoży się obok człowieka .. Dar zaufania jest nie byleczym ..
Cieszę się że zostaje, będzie miał kochany dom i w końcu to zrozumie :)
Łapki malutkie ale wyobraźnia ogromna..
Moje miziaki: Futra z Charakterem
http://szczury.org/viewtopic.php?f=37&t=33133

Hamaczki dla każdej paczki :P
http://szczury.org/viewtopic.php?f=149&t=38219
Awatar użytkownika
Entreen

Post autor: Entreen »

Haha, no nie powiem, jesteś najcudowniejszym i najgorszym DT możliwym, valhalla :D

wielkie buźki za wielkie, pojemne i rozumiejące serca dla Was obojga :)
Cynamon Imbir Karmel Wanilia

Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
valhalla

No DT ze mnie marny... ja nie umiem zakochać się tymczasowo :D Zazdroszczę osobom, które potrafią... bo teraz mąż już się boi, że każdy kolejny DTciak miałby zostać (a i ja się tego boję po prawdzie). I nie wiem, samiczki będziemy brać chyba... bo ja już się boję samców. Boję się zakochać tak na amen. Z kapturkami było inaczej, bo 11 i tak bym u siebie nie zatrzymała. I było na nie sporo chętnych, tak że mogłam wybrać najlepszych. A tu chętnych nie było prawie wcale, jedna osoba szybko zrezygnowała...
Mój szczur! Nie oddam! :D
Awatar użytkownika
Entreen

Post autor: Entreen »

Zaczniecie wtedy rozmyślać o sterylce... :)
Cynamon Imbir Karmel Wanilia

Za TM Wirus Speedy Wąglik Piksel Limfocyt Mikrob Flanelka Kaszmir Szczura
valhalla

Entreen pisze:Zaczniecie wtedy rozmyślać o sterylce... :)
Nieee, jakoś nie mogłabym chyba tak... sterylizować tylko po to, żeby dołączyć do stada samców. Nic nie mam do osób, które tak robią, ale ja się cholernie boję wszelkich zabiegów na szczurach. Obawiałabym się za bardzo. A to przecież nie koniec zabawy, jak już szczurzyca straci to i owo. Trzeba jeszcze połączyć samce z samicą... oj, przy tak dużym stadzie bym się obawiała.

Ryjek chyba zaczyna się lubić z dużym stadem! :D Bardzo interesuje się Mlekołakiem (z wzajemnością, wiadomo, jajka najfajniejsze) i agutami. Szkodnik nadal bardzo nieśmiały, ale już nie podskakuje przy każdym dotknięciu go przez innego szczura. Cywilizują się, nie? ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi pupile”