Czy szczur nie ucieknie Ci z domu zależy tylko od tego jak go będziesz wychowywał

Szczurek w sklepie zoologicznym kosztuje ok 9 zł.
Moderator: Junior Moderator
Magdo, wyrzuć tę książkę, bo bzdury w niej wypisują.magda-115 pisze:U szczurów zależy od charakteru jeżeli jest ufny to nie ucieknie.
W domu mam książke o szczurach gdzie pisze że jak się chce mieć 2 szczury to najlepiej samiec i samiczka(można samca wykastrować,czy jak to tam sie nazywa).
SAMIEC Z SAMCEM MOGĄ ZE SOBĄ WALCZYĆ,A SAMICA Z SAMICĄ MOŻE SIĘ POGRYŚĆ.
Jak kupywałam mojego szczurka to tam pani w sklepie powiedziała że szczur może osiągnąć 40 cm,ale niechce mi sie w to wierzyć i mojej całej rodzinie też.
Nawet weterymarz zaprzeczył że może tyle osiągnąć.Według mnie 20cm max.
Kosztował chyba 15 zł.
Bzdura. Można mieć: 2 samce, 2 samiczki, kastrata i samiczkę, 2 kastratów. Albo 20 szczurów. Optymalna ilość osobników w stadzie jest kwestią bardzo indywidualną.jak się chce mieć 2 szczury to najlepiej samiec i samiczka(można samca wykastrować,czy jak to tam sie nazywa).
Jeśli chodzi o szczury - totalna nieprawda. Walki między samcami zdarzają się rzadko, jeśli już, to w okresie dojrzewania, a jeśli trwają dłużej lub są krwawe, zazwyczaj kastracja pomaga. Walki między samicami zdarzają się jeszcze rzadziej.AMIEC Z SAMCEM MOGĄ ZE SOBĄ WALCZYĆ,A SAMICA Z SAMICĄ MOŻE SIĘ POGRYŚĆ.
Szczury, razem z ogonem, osiągają długość ok 45 - 55 cm, zależy to od płci i wielkości.szczur może osiągnąć 40 cm,ale niechce mi sie w to wierzyć i mojej całej rodzinie też.