

chlebek pita z warzywami i sosem awokado
zagniatamy ciasto takie jak na pizzę (mąka, drożdże, woda, trochę soli i oleju, można dodać też do ciasta np. rozmaryn, czarnuszkę), odstawiamy do wyrośnięcia. z jednej szklanki mąki wychodzą ok. 3 placki. wyrośnięte ciasto dzielimy na kule trochę mniejsze od piłki tenisowej i rozpłaszczamy na placki grubości ok pół centymetra (powinny na patelni urosnąć grubsze, ok 1 cm. generalnie nie mogą być za cienkie bo będzie ciężko je otworzyć). placki pieczemy na suchej rozgrzanej patelni, 2-3 minuty z każdej strony. oczywiście można kupić tez gotowe ale to średni interes


sos awokado:
1 dojrzałe awokado
łyżeczka musztardy
ok 2 łyżki soku z cytryny
łyzeczka dobrego oleju np lnianego tłoczonego na zimno (opcjonalnie)
ząbek czosnku
pieprz
sól
łyżka jogurtu sojowego/z mleka (opcjonalnie)
awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z resztą składników. sok z cytryny dodawać stopniowo w zalezności od tego, jak kwaśne lubimy. efekt końcowy przypomina typowy majonezowy sos czosnkowy, tylko o wiele lżejszy

do środka można włożyć co się tylko zapragnie, w mojej wersji to sałata, pomidor, oliwki, biała fasola, ogórek, rzodkiewka, kiełki fasolki mung, szczypirek i pietrucha.