Szczury rozumieja i odrozniaja jezyki

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

Awatar użytkownika
WildMoon

Post autor: WildMoon »

Szczury potrafia odroznic ludzkie jezyki - umiejetnosc, ktora w swiecie zwierzat dotychczas przypisywano jedynie malpom. Gryzonie, jak w ostatnim czasie odkryli naukowcy, potrafia odroznic rozne jezyki wedlug ich rytmu i intonacji.

Bezposrednio po uslyszeniu kilku slow czlowiek jest w stanie rozpoznac dany jezyk, nawet nie wladajac nim osobiscie, ta umiejetnosc jest bardzo wazna i uznawana jako warunek w kwestii uczenia sie obcych jezykow. Jednak nie tylko czlowiek i malpa, ale i szczury sa w stanie rozpoznac rozne jezyki, jak udowodnili hiszpanscy naukowcy. Gryzonie te potrafia nawet odroznic jezyk japonski od holenderskiego.

Szczury rozpoznaja jezyk po rytmie i intonacji, donosza Juan Toro i jego koledzy z Parc Scientific w Barcelonie, w magazynie naukowym 'Journal of Experimental Psychology: Animal Behavior Processes' (wyd. 31, Nr. 1). 'Widzac, ze szczury poznaja pewne struktóry, ktore widocznie odgrywaja konkretna role w rozwoju mowy czlowieka, bylo czyms oszalamiajacym' powiedzial naukowiec.

Toro i jego wspolnaukowcy przydzielili 64 szczury jednej japonskiej i jednej holenderskiej grupie i obydwie grupy uczyly szczury reakcji na 5-sekundowe zdanie - poprzez przycisniecie guzika. Zwierzeta, ktore podczas treningu sluchaly zdan po japonsku nie reagowaly na jezyk holenderski i na odwrot.

Nawet gdy naukowcy poszerzyli test o dodatkowe zdania, szczury nadal umiejetnie rozpoznawaly roznice miedzy obydwoma jezykami. Problemy u szczurow zaistnialy dopiero wtedy, kiedy rozni ludzie wypowiadali jedno i to samo zdanie. Naukowcy znaja ten fenomen z powszednich testow na niemowletach. Dopiero pozniej, kiedy dzieci podrosly, poznaly budowe zdan i sens slow, jedno i to samo zdanie wypowiedziane przez rozne osoby nie sprawialy im wiekszego klopotu w zrozumieniu.

Dotychczas naukowcy zaobserwowali umiejetnosc odrozniania mowy jedynie u czlowieka i u malp (Tamarin apes). Tym badaniem naukowym po raz pierwszy dowiedzono, ze umiejetnosc ta mozna zaobserwowac u ssakow nie-naczelnych. 'Dalszy eksperyment naukowy przeprowadzony na ptakach spiewajacych moglby pomoc w wyjasnieniu, czy umiejetnosc ta ogranicza sie jedynie do ssakow', wyjasnil Toro.

Zdolnosc odrozniania jezykow to warunek w kwestii ich uczenia sie. Z racji tego, ze szczury nie potrafia nauczyc sie ludzkiej mowy, naukowcy przypuszczaja, ze jest to produkt uboczny wysokiej szczurzej zdolnosci spostrzegawczej. Mozliwe, ze mamy widoczny postep w ewolucji jezykowej u wspomnianego gatunku.

Zrodlo: SPIEGEL ONLINE. Artykul naukowy z dnia 10.01.2005
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
jutka

Post autor: jutka »

Zatem udowodniono naukowo to, co właściciele szczurów wiedzą już dawno: że szczury rozpoznają charakterystyczne dźwięki (holenderski jak dla mnie jest pełen dźwięków typu "hrhargh") i intonację.

Jednak nazywanie tego rozumieniem języka czy rozpoznawaniem pewnych struktur jest dla mnie przesadzone. Chyba że nie zrozumiałam, na czym polegał eksperyment.
"Naszym celem jest pomszczenie krzywd, które przyroda poniosła z rąk ludzi. Cel ten osiągniemy poprzez zatapianie tankowców, wykolejanie pociągów wiozących toksyczne substancje oraz wysadzanie w powietrze elektrowni atomowych. Bądźcie z nami".
Ewqa

Post autor: Ewqa »

Dla mnie to bardzo przesadzone. Szczury rozpoznaja dźwieki a nie język. Równie dobrze można nauczyc szczura rozpoznawac gwizdanie od cmokania i chrumkania.
Pod Niebieskim Kocem : Lilka, Luna, Norka, Malinka
Teraz ze mną: Fiona, Cleo, Milka i Mała.
Awatar użytkownika
Kasiek

Post autor: Kasiek »

Słyszałam o tym doswiadczeniu. Nie chodzi dokładnie o język ale o intonację i akcent. Szczuraski potrafią odróżnić takie "dźwięki".
Jasne, że szczury nie nauczą sieludzkiej mowy dlatego że nie są wyposażone w taki aparat mowy jakl my, Podobne eksperymenty były robione na szympansach w 1947 r przez Hayes i Hayes. Po 3 latach były pierwsze efekty. Małpy wymawiały słowa takie jak "mama", "papa", "cup" i "up". Jak na razie małpy uczy sie jezyków symbolicznych - migowych,żetonowych, lub znakowo-komputerowych. :)
Fam
Kontakt:

Post autor: Fam »

przesada z tym rozpoznawaniem, ale napewno odruzniaja melodie charakterystyczne dzwieki akcentowanie, tak pozatym to kolejne badania dowodzą niezwyklej szczurzej inteligencji, wiecej takich badan!!! byle bez szkody dla ogonków
za tęczowym mostem: Karolcia
Awatar użytkownika
Kasiek

Fam jakby były szkodliwe takie badania......Badania na zwierzetach są prawnie obwarowane jak mało co. Zwierzaczki muszą mieć stała kontrolę weterynaryjnyą i metody badan nie mogą byc inwazyjne. To tak w ogromnym skrócie i uproszczeniu. :wink:
Mycha
Kontakt:

Post autor: Mycha »

Ze swoistej ciekawkości zapytam- Willd- po jakiemu mówisz do swoich szczurów :lol:
W sprawach jakichkolwiek (transport, pytania itd) proszę WYŁĄCZNIE o kontakt meilowy - ratteria[małpka]gmail.com
RATTERIA.W.INTERIA.PL
Awatar użytkownika
WildMoon

Ekhm, ten artykul nie jest moj - dla wyjasnienia. Ja to jedynie przetlumaczylam dla Was :D I natknelam sie na dalszy artykul z tej serii, gdzie naukowiec Juan Toro zostal zapytany, czy naprawde uwaza, ze szczury rozumieja... Odpowiedzial, ze nie :P

Uff, do moich mowie po polsko-angielsko-finsku :D
Zrobilam wlasnie test na jezyk niemiecki a szczury ani rusz. shock: :roll: Ale to chyba wlasnie dlatego, ze sie jednak rozni akcentem i intonacja od pozostalych ;)
Jedynie Misku, ktora slyszala wiele razy jez. niemiecki, znieruchomiala i sie mi przygladala z zaciekawieniem.
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
Awatar użytkownika
Kasiek

Poligloci :D
Awatar użytkownika
sachma
Kontakt:

Post autor: sachma »

ojej ... gdybym ja umiala mowic w tylu jezykach to moj bandyta tez moze byl by takim madrym wielojezycznym szczurkiem... :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
WildMoon

Spokojnie, po finsku az tak dobrze nie potrafie ;) Wciaz sie ucze :D
Before you speak, THINK!
T - is it TRUE?
H - is it HELPFUL?
I - is it INSPIRING?
N - is it NECESSARY?
K - is it KIND?
Awatar użytkownika
AngelsDream
Kontakt:

Post autor: AngelsDream »

Ja już o tym pisałam duzo, duzo wczesniej:)
Wyjątki i dwa psy.
Fam
Kontakt:

Post autor: Fam »

ja do mojej po angielsku, hiszpansku i niemiecku probowalam, ale nie rozumie, po polsku owszem, to rozumienie to lipa, ale rozroznianie napewno szczurki to potrafią
za tęczowym mostem: Karolcia
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”