Regulamin forum Zanim zadasz pytanie, sprawdź w "Szukaj ..." czy odpowiedź nie została już udzielona!
Wyszukiwarka jest w każdym dziale (zaraz poniżej tego ogłoszenia) , a także u góry po prawej.
Jeśli chcesz wyszukać wyraz 3literowy, pamiętaj o dodaniu * na końcu
Nauczyłem się jednego dzisiaj,nie pokazuj szczurowi złotka bo będzie biegał za tym jak szalony i później jak złapie nie chce puścić a powoli jak uda mu się wyciągać złotko z zębów złapie drugi raz ale pomyli się i będzie cie z całej siły trzymał za palca aż w końcu puści a ty masz dwie dziurki w palcu:D I później tylko plaster
ze mną :Dexter
za TM : Max I [*],Max II [*][/i],Wielki Wojownik Sheldon, Wojownik cichy bohater Dexter[*] ;([/i]
I święta dla nas nie kończą się szczęśliwie Biedny Sheldon skręcił sobie znów łapę tym razem druga Znów to samo łapkę wsadził sobie miedzy kratki chciał wyjść i pisk był, spuchła łapka i sina. Chociaż teraz jakoś przechodzi to lepiej wiec może tylko zwichną, bo nie leżał przygnębiony jak wtedy tylko od razu biegał z podkulona łapa, a teraz w transporterze sobie je i pije wiec może tragedii nie będzie jutro trzeba jechać do weterynarza. I już mi serce pęka ze będę musiał ich oddzielić
za TM : Max I [*],Max II [*][/i],Wielki Wojownik Sheldon, Wojownik cichy bohater Dexter[*] ;([/i]
Dawno mnie tu nie było, niektórzy chyba zapomnieli ze te szczury istnieją. Ale szczury istnieją, mamy się dobrze może oprócz drobniutkiej zmiany u Sheldona o której pisałem w dziale Łapki i ogon, jak by ktoś nie czytał to proszę :
"Zauważyłem dzisiaj na ogonie szczura taka maluteńka narośl, jak ja opisać... Powiem szczerze kolorystycznie jest to jak ogon , jest to twarde i wygląda to jak pryszcz u człowieka. Dotykając szczur nie reaguje na to, jest taki jaki był nic się nie zmieniło oprócz tego czegoś na ogonie.
Dodam jeszcze ze nie wiem jak to nazwać to co szczury maja na ogonie takie grudki,łuski ale wiecie o co chodzi to własnie taka jedna jest powiększona i wygląda jak pryszcz ."
Ani to nie rośnie ani to nie maleje wiec ciągle obserwuje.
Tak po za tym Dexter zrobił się dziwnie strachliwy nie wiem czemu, wielkie krzywdy odczula moja pościel a szczególnie poszewka od poduszki (pogryziona )
A i koniec z kultura u szczurów, już prawie codziennie znajduje bobki za łóżkiem, bardzo to irytujące i denerwujące, nie wiem czemu zawsze biegały do klatki to zrobić a teraz już nagle nie ;/
No i na koniec całej historii zdjęcia :
Blanny dzięki.
Ale u nas od wczoraj a w sumie od dzisiaj od północy od kad zauważyłem są kłopoty, Sheldon nad siusiakiem ma ropnia, na tym jest wielka martwica. U weta byliśmy co udało się wycisnąć to wyciśnięte, antybiotyki dostałem , w środę mam się pojawić na kontrole i wyciskać dalej no w sumie jutro i najwyżej w środę mimo ze będę u weterynarza.
Trochę jestem zestresowany bo pierwszy raz mam szczura z ropniem, nie wiem jak sobie z tym do końca radzić,jak to przemywać rivanolem jeżeli jest ta martwica ehh...
O kurczę, to niefajnie. Rób, co zalecił wet, a na pewno będzie dobrze. Żeby mu się tam z ptaszorem tylko nic nie stało... Przesyłam dużo pozytywnej energii Wam obojgu, niech Sheldon zdrowieje szybciutko!
Nie odzywałem się, sory brak czasu był.
Wiec tak od tygodnia już nie wiemy co to antybiotyki czy ropień, wszystko wróciło do normy, o ropniu może nam jedynie przypominać ubytek mały w sierści i może malutki strupek. Ale ogólnie wróciła kochana monotonia.
Dawno się nie odzywałem, chociaż dawno nikt sie nei dobijał
U nas był spokój kochana monotonia Ale teraz mam mały problem, jakiś czas temu zobaczyłem zgrubienie i zaczerwienienie w miejscu złamania łapy przez Sheldona, byłem z tym u weterynarza wytłumaczył ze tak kość się zrosła i to jest spowodowane ze jest nacisk, tak jakby człowiek chodził ciągle na pietach tez by mu spuchło i się czerwone zrobiło, ze jedynie jak będzie wysuszało się żeby czymś smarować, a tak nie ma co z tym robi. Sheldonowi widzę to nie przeszkadzało wariował normalnie.
Wczoraj zauważyłem ze coś mi kuleje lekko na ta łapę, ogólnie od wczoraj więcej leży niż korzysta z wybiegu, dzisiaj tez woli leżeć. Ogólnie ma się dobrze je,pije wszystko w normie oprócz tej łapy, ale dotykając łapy nic go nie boli i nie wiem czy jechać do weta czy co innego robić.
Tak wygląda łapa :
Byłem u weterynarza i tak, dostałem maść z cynku do smarowania 2 razy dziennie i pilnować przez 15 min żeby tego nie zlizał. Do tego zalecenie robić okłady z sody. Doktor rozwalił lekko ten odcisk i żadnej ropy tam nie ma tylko jak to nazwał krew surowicza.
Do tego zalecił żeby obecnie zmienić podłoże kuwety, bo żwirek tez może być powodem tego ze to takie coś się zrobiło, wiec na jakiś czas mam zmienić, zaproponował albo trociny albo papier ręcznikowy.
I teraz własnie mam problem, bo trociny bym musiał codziennie zmieniać bo raczej nie będę mógł postępować jak przy żwirku ze łopatka do kuwet powybieram kupy i z głowy, tu się wszystko przyklei i będzie nasiąkać. Z papierem ręcznikowym to przynajmniej 2 razy dziennie będą musiał wymieniać bo wiadomo zapach itd. ale tu pozostaje kwestia ze pewnie włączy im się bob budowniczy i sami będą to układać ;/
Wiec mam pytanie : Czy znacie jakaś ściółkę o miękkim podłożu? Gdzie jakoś codziennie mogę wybierać kupy tylko a tak sprzątać cała klatkę co tydzień ? Czy muszę się męczyć z papierem ręcznikowym ?
Szczurek powinien być na szmatkach, bez kratek i twardych chropowatych powierzchni. Codziennie powinno się to smarować ( ja miałam maść z antybiotykiem ), jeśli dalej się nie goi, można usunąć operacyjnie jak dobrze czytałam.