Dla mnie to tez nowosc, gdyz owszem,
genetycznie modyfikowana kukurydza (a jest jej wiele 'gatunkow') moze wywolac reakcje alergiczne. Z tego co wiem, w 2001r naukowcy po szerokich badaniach stwierdzili, ze jednak domniemane reakcje alergiczne wywolane konsumpcja genetycznie zmienionej kukurydzy nie pojawiaja sie.. Chociaz po dzien dzisiejszy, naukowcy wciaz nie sa pewni, czy jest to do konca szczera prawda, ze wzgledu na pojawiajace sie coraz nowsze rodzaje genetycznie manipulowanej kukurydzy. Tak wiec sytuacja do d*py... :roll: :?
'Mniej czerwonych krwinek - 'dzieki' Genfood (zywnosci zmienionej genetycznie)
Dopuszczenie kukurydzy zmienionej genetycznie (Gatunek MON 863) jest w panstwach UE ze wzgledu na watpliwosci zdrowote mocno dyskutowane. Z eksperymentu francuskich naukowcow na szczurach, na podstawie doniesien z gazety wynika, ze ilosc bialych krwinek we krwi badanych szczurow wzrosla, a czerwonych krwinek spadla [co dalej = bialaczka, a to w efekcie = komorki rakowe (nowotwor zlosliwy)], podczas gdy szczury te byly karmione przez okres trzech miesiecy genetycznie zmieniona kukurydza z amerykanskiego koncernu Monsanto. Zmiany nastapily rowniez w nerkach gryzoni. Europejski Urzad Bezpieczenstwa Zywnosci uwaza jednak te odmiane kukurydzy za bezpieczna.' :?
Zrodlo:
Bayerischer Rundfunk Online
Jestem ciekawa co odpowie wet.
P.S. Ciekawa jestem, czy w Polsce jest juz dopuszczona ktoras kukurydza modyfikowana genetycznie, bo tego nie wiem.