Skipper - oswojony czy nie ?

Archiwum na ważne stare tematy

Moderator: Junior Moderator

RESET_REVEREND

Skipper - oswojony czy nie ?

Post autor: RESET_REVEREND »

Witam.
Od dwóch tygodni jestem posiadaczką szczura o imieniu Skipper. Chłopak od pierwszego dnia jest przyjacielski, taki do miziania raczej ;) . I chciałam spytać : czy jest oswojony ? Wchodzi mi na rękę (kiedy wkładam do klatki), je mi z ręki, wchodzi pod bluzę, daje się głaskać (uwielbia masaż po łopatkach ;D ), całuje mnie, kradnie mi kanapki :D , chodzi po mnie. No więc można go ''oficjalnie'' uznać za oswojonego ? Po pokoju go jeszcze nie puszczałam, bo nie jest jeszcze przystosowany do szczurzych wycieczek ;)
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Re: Skipper - oswojony czy nie ?

Post autor: Lilien »

Szczur MUSI mieć szczurzego przyjaciela, żeby dobrze i prawidłowo się rozwijał. Nie ma innej opcji, człowiek nie jest w stanie zapewnić mu wystarczająco dużo uwagi. Szczury są zwierzętami nocnymi więc gdy ty śpisz on chce się bawić a zamknięty i samotny w klatce będzie nieszczęśliwy. Drugiego szczurka możesz adoptować tu z forum http://szczury.org/viewforum.php?f=163 .
To bardzo dobrze, że szczurek się Ciebie nie boi i do ciebie lgnie. Czy jest oswojony do końca stwierdzić nie umiem ale wszystko jest na najlepszej drodze by tak się stało :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
RESET_REVEREND

Post autor: RESET_REVEREND »

No wiadomo, że musi mieć kompana :)
Z tym że Skipper jest raczej ''niespodzianką'', nie było w planach wzięcia szczura, i dopiero załatwiam mu towarzysza ;] Nie chcę brać z np. zoologa. Specjalnie kilka dni temu załatwiłam sporą klatkę, żeby się tak z 2-3 zmieściły :)
Awatar użytkownika
Lilien
Numer GG: 8356274

Post autor: Lilien »

Bardzo dobrze bo odpowiednia klatka też jest ważna. A ten jego kumpel to skąd? Adopcja na forum ?:)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Marzka95
Numer GG: 10004599

Post autor: Marzka95 »

To bardzo dobrze, że bierzesz mu przyjaciela i pamiętaj, że musi być tej samej płci czyli samic. Jak już Ci sam wchodzi na rękę to wie, że człowiek jest fajny, że krzywdy nie robi. Pracuj jednak dalej nad oswajaniem np,: dawaj gerberka do zlizania z palca albo jogurcik, bierz go pod bluzę, głaskaj go, baw się z nim i puszczaj na łóżko :) . Ale i tak na chwilę obecną bratnia dusza dla szczurka jest bardzo potrzebna ;) .
Jogi Leon Julian Galaxy Gold
['][']['] Sisi Tosia Lili Lori Rózia [']['][']
xiao-he
Kontakt:

Post autor: xiao-he »

To bardzo dobrze że chcesz zaadoptować mu kolegę. Kciukam żeby wszystko się udało ;D
Spółka z.o.o., czyli moje małe wafle :)
Ze mną: DTciaki
Za TM: Zając
[*] Królewna[*] Beza[*] PanBe[*] Szyszka[*] Nesca[*] Mocca[*] Szajba[*] Izzi[*] Inka[*] Fryga[*] Filifionka[*] Fistaszek[*] Florka[*] Archibald Ogryzek[*][/color][/i][/b]
Zablokowany

Wróć do „Archiwum Główne”