Mój szczur jest już ze mną bardzo długo i jak najbardziej jest do mnie przyzwyczajony. Ostatnio czytałam w pewnym źródle że szczury bardzo często liżą swoich właścicieli w ramach zabawy, okazywania uczuć czy cos podobnego.
Nigdy nie zauważylam żeby mój szczuras mnie lizał. Czy ktoś pomoże mi wyjasnic na czym to polega ?
P.S wydaje mi sie że jesteśmy ze sobą naprawde związani.
zaufanie czy charakter?
Moderator: Junior Moderator
zaufanie czy charakter?
Moje skarbunie
Kofi Urodzona 27 marca 2012
Bowie Urodzona 31 maja 2012
Jak pies, szczur jest najlepszym przyjacielem człowieka.
Re: zaufanie czy charakter?
To zależy od charakteru, niektóre moje szczurki były i są lizawkami, inne, mimo ich wyraźnej sympatii do mnie, nigdy nie lizały.
Będę powtarzać do znudzenia: szczury to zwierzaki stadne, do pełnego szczęścia potrzebują towarzystwa swojego gatunku. Jeśli szczurek jest sam, adoptuj mu kolegę, a będziesz mógł/mogła obserwować całą gamę zachowań społecznych między ogonami.
Będę powtarzać do znudzenia: szczury to zwierzaki stadne, do pełnego szczęścia potrzebują towarzystwa swojego gatunku. Jeśli szczurek jest sam, adoptuj mu kolegę, a będziesz mógł/mogła obserwować całą gamę zachowań społecznych między ogonami.
Szczur , Kofi nie jest sama. Od 4 może 5 dni ma towarzystwo 
Dzięki za radę.

Dzięki za radę.
Moje skarbunie
Hm... Mam dwa szczury. Ale kiedy otwieram drzwiczki klatki i podaję im jedzonko w miseczce to Gaja zaraz podbiega i zaczyna lizać mi dłonie. Może to taki słony pot?
Zauważyłam, że podgryza mi paznokcie...

Ze mną: Edwin
Za TM: Tosia i Frania [*][/color][/b]
Za TM: Tosia i Frania [*][/color][/b]